| Изгубена парола?

Локи: сиромах бог – жив дявол

loki-cover

година: 2004
страници: общо 96
издател: Dan Buckley
сценарист: Robert Rodi
художник: Esad Ribic
букви: Cory Petit
редактор: Axel Alonso
отговорен редактор: Joe Quesada

 

LOKI е минипоредица на в четири части, който се развива изцяло във вселената на Асгард — комиксовата адаптация на скандинавската обител на боговете. Главният герой е небезизвестният бог-измамник Локи, но не любимецът на жените от филмовите адаптации. Локи в комикса е грозен, сбабичкосан на физиономия невротик. Той напомня не на
симпатичните лоши момчета, а на суперзлодеите, както са ги рисували преди половин век, той e от неприятния, creepy weirdo вид. В същото време богинята на отвъдното Хела и
купени съюзници са го направили господар на златната Валхала. Царят на боговете Один, войнствената и красива Лейди Сиф и самият бог на гръмотевиците Тор са негови пленници след наскорошната победа, и цял Асгард е в краката му.

Loki 02-19

Комиксът започва с Локи, пред когото е коленичил униженият и прекаран под хомота Тор. Вечна примадона, Локи изисква преклонението на всички, мечтата му от векове. Но сега, когато най-сетне я е постигнал, той всъщност не знае какво да я прави. Локи скоро научава, че тронът на Асгард носи не само слава, но и тежки отговорности, които не търпят отлагане. Локи отлага, издава противоречиви и непремерени заповеди, нарежда да унищожат дъгата Бирфрост, която свързва 9-те свята, и се залисва в разговори със своите пленници, които никога не чувства достатъчно унижени. Други и също важни отговорности са тези пред наемниците, които са му помогнали да извоюва победата си, и най-вече пред Богинята на смъртта, Хела, която иска нещо, което дори и злопаметният и отмъстителен Локи не е пожелавал — душата на Тор. Богатство, слава, красиви наложници, неограничена власт, нищо не помага на Локи да намери вътрешно спокойствие преди и след тази страшна молба. Докато майстори бързат с ешафода за бога на бурята, Локи вманиачено се опитва да намери причината за вечното си неумение да се сдобие с покой и власт над себе си си, каквато осъзнава, че притежават истински божествените му братя и сестри в Асгард. Тук е и дълбокият психологизъм, който ме спечели за комикса — Локи, който живее завинаги, който е предопределен да бъде принц на Асгард, втори единствено след извечния Один, Локи, който е брат и равен на сияния Тор, този същия Локи не умее да владее над себе си, и безкрайният му живот е безкрайна невроза и опит да се владе над другите. Отговорът на терзанията идва от неочаквани места: Някога Балдер, богът на светлината, предизвикал завистта на Локи с обичта, която будел в цял Асгард. Локи вероломно насочил стрелата на слепия бог Ходер към него и потопил боговете в скръб. Но боговете не могат да умират. Балдер се скитал из отвъдното, много неща научил, и сега, вече пленник на Локи в тъмниците на Асгард, му разкрива нещо неочаквано — че из паралените вселени е виждал много версии на Тор, много версии на Локи, наричан Лок, Льоге или Лодер, и винаги той е бог-трикстер, но никога не го е виждал да царува. Богът на раздора, на лошото управление, не може да бъде управник — нито над другите, нито над себе си. Съдбата му е страшна: след много предателства и злодейства да бъде наказан да бъде прикован към скала, изложен на бури, несгоди, и нетърпимата болка на отровата на надвесена над него змия, до свършека на света. Тук Локи най-сетне осъзнава обречеността, която му е отредило провидението: да бъде предопределен за провал. Това е страшно прозрение и мисъл, която поне веднъж в тъмни моменти е минавала през ума на всеки човек, което също ме спечели за комикса. И както всеки човек, богът на раздора се опитва да избегне неизбежното, като пощади Тор и се опита да измисли трети път, който да промени бъдещето. Но събитията се развиват не според неговия план, и тук можем да спрем ревюто, преди като издадем развръзката.

Стилът на комикса е сериозен, рисуван е изцяло с бои. Нивото е много високо също и като темпо, разкадровка и разказ. Образът на триумфиращия Локи е изведен напред за сметка на останалите герои, като Сиф и Один получават горе-долу толкова «екранно време», колкото майсторът на ешафода или някой леден великан. Фокусът на историята е повече върху връзката на Локи и Тор. Комиксът — с всичките установени в тази комиксова вселена положения – успява да зададе валидни за всеки въпроси: Имаме ли власт над съдбата си? Къде се коренят причините за злините в нас? И как следва да се действа, когато осъзнаем, че с много планиране и сложни действия сме се режисирали до заплетена и всъщност неправилна житейска ситуация? Отговорите в света на комиксите могат да са прости и отговорът да е една хубава патаклама. В реалния свят реалните отговори са по-сложни, но често до тях се стига по не по-малко мъчителен път.

Tags:

Напиши мнение

:) =) :D :lol: ^_^ :wink: :( :eek: ;-( x| :p =] 8) :woot: :silly: :-| :ermm: :unsure: :-/ :sick: :angry: :blush: :love: :kiss: o:) 0.o :dizzy: 0_o :whistle: :sleep: :rightful: :bandit: :ninja: :evil: :alien: :arrow: :!: :?: :mrgreen:

Comics Bistro © 2007 - 2024 Всички права запазени
Съдържанието на сайта е собственост на съответните негови автори и не може да бъде разпространявано без изричното им съгласие.
Разработено от Ивайло Драганов | Подкрепете ни!