| Изгубена парола?

„Тор: Викингите“ или Magical Viking Zombies from Hell

Thor - Vikings #2 - Cover [HG]

година: 2003
страници: общо 126
издател: MARVEL
сценарист: Garth Ennis
художник: Glenn Fabry
букви: Dave Sharpe
редактор: Joe Quesada

Лето Господне 1003-то, Норвегия. Шайка весели психопати начело с Харалд Чакалсон насилват, палят и грабят в малко село. Жителите му са имали дързостта да се оплачат от честите им набези на краля на норвежците от тях и това е довело гибелта им. Сега за Харалд и хората му вече няма място в Норвегия и студеният им, пресметлив вожд решава да го поведе към Винланд, т.е. Новия свят, за да грабят и да бъдат истински викинги на воля. Тъкмо когато излизат от залива на селото, оцелелият по чудо селски магьосник решава да ги прокълне – с мистичен рунен камък и няколко капки кръв – да плават хиляда години, но да не достигнат целта си. Харалд го застрелва насред заклинанието и корабът поема по пътя си.

Магията обаче следва своя ход и едно хилядолетие наред викингите блуждаят из Атлантическия океан в магическа застиналост. Тук комиксът се сдобива с ново измерение, защото третита старата тема как би реагирал човешкият разум на съзнателни нечовешко дълги периоди от време (Стивън Кинг има подобен разказ). В историята отговорът е загуба на човешкото отвъд лудостта. През 2003-та, след 1000 години, викингите, вече зомбясали, достигат Ню Йорк и правят всичко по пътя си на кайма. Заклинанието ги е сдобило с чудовищни сила и неуязвисмост. Самият бог Тор е безсилен срещу тях и бива ступан от Харалд доста зле, че и удавен с чука си. За негов късмет се появява доктор Стрейндж, който разкрива тайната защо зомбитата са толкова могъщи – кръвта на убития норвежки магьосник е била толкова повече от нужната, че е направила заклинанието хилядократно по-могъщо. Това е историята, която сценариста е измислил, за да могат зомбита да пребият Тор. Нещата изглеждат зле за град Ню Йорк и Отмъстителите, но именно кръвта – потомците на магьосника – може би крият ключа към победата. Ще спрем дотук за да не развалим удоволствието.

Thor - Vikings - P07 [HG] Thor - Vikings #5 - P14 [HG]

Стилът на комикса е добър, Тор е с класическия си индиговосин костюм, с шапката с крилцата, плаща и пр., който само подчертава колко нелепо стои в такива ситуации. Харалд изпъква с всевъзможните си метални брони и дрънкулки, и с възголемия си меч, д-р Стрейндж е себедоволен Кларк Гейбъл. Мотивацията на героите е логична. Сюжетно най-интересен е пак Харалд – въпреки вътрешната му и външна грозота, той все пак буди симпатия, защото е бил подложен с хората си на нечовешкото изпитания да бъде живее мъртъв хиляда години. Богът му, Тор, бие наред с големия чук, но е неспособен да го спаси от подобно страдание. В крайна сметка Харалд Чакалсон, който е направил Ню Йорк на гробище, губи битката, но не и морално (като ацтеките).

Tags: , ,

Напиши мнение

:) =) :D :lol: ^_^ :wink: :( :eek: ;-( x| :p =] 8) :woot: :silly: :-| :ermm: :unsure: :-/ :sick: :angry: :blush: :love: :kiss: o:) 0.o :dizzy: 0_o :whistle: :sleep: :rightful: :bandit: :ninja: :evil: :alien: :arrow: :!: :?: :mrgreen:

Comics Bistro © 2007 - 2024 Всички права запазени
Съдържанието на сайта е собственост на съответните негови автори и не може да бъде разпространявано без изричното им съгласие.
Разработено от Ивайло Драганов | Подкрепете ни!