| Изгубена парола?

Неми в България

Издателство Roboread представя Неми в „Звезден прах и лъжи“ – първата от поредицата книги, в които са събрани историите от живота на един от най-популярните образи в скандинавските комикси.

BGLogoНеми Монтоя (Nemi Montoya) се ражда изпод перото на норвежката художничка Лисе Мюре (Lise Myhre) някъде в края на 90-те години. По онова време скандинавските комикси на практика са непознати дори за местната публика, а на художниците, които в момента се радват на небивала популярност не само в региона, а и в голяма част от западна Европа, се налага доста да убеждават издателите в качествата на своите герои. Днес, повече от 10 години от появата си, Неми е сред най-популярните и разпознаваеми образи в жанра в Норвегия, Швеция, Дания, Финландия, Англия, Испания… От тази година тя се появява и в България!

stripComicsBistro

Ще я видите навсякъде в Осло – от витрините на големите книжарници до щандовете за вестници някъде под бананите и картофите в супермаркета. Ако посетите някой от по-големите градове на Великобритания или Ирландия пък, ще я намерите на страниците на безплатния градски вестник Metro – близо 8 години след дебюта й там спокойно може да кажем, че вече си е извоювала култов статут.

CoverСтриповете излизат и в ежедневника с най-голям тираж в Швеция – Dagens Nyheter. Не е трудно да си представим какво признание е това за художника и продукта, като се има предвид
конкуренцията на установените американски и английски герои, които са се превърнали в норма за големите западни ежедневници. За разлика от тях обаче, образът на Неми, нейните ценности и цялата субкултура, която тя представлява, не са обвързани толкова силно с определена националност. На първо място нейната универсалност е онова, което ни накара да се заемем с нелеката задача да издадем висококачествен албум със стрипове на български език.

MetalЛесно можем да си я представим както в английски пъб, така в и Билкова аптека на Шишман в София. Неми е на около 25 години. Пие, пуши, спи до късно, няма постоянна работа, нито ходи на училище, обича мъжете и секса, но няма постоянен приятел… Любимото й животно е драконът. Обича филмите на ужасите и класиката в sci-fi и освен с ругатни, езикът й изобилства и с цитати от култови филми и
песни. Въпреки че далеч не се вписва в представите ни за класически комикс супергерой, самата тя е влюбена в Батман и Сандмен.

Но Неми е и мечтател с глава, зареяна в облаците. Както всеки от нас, понякога се разчувства от дребни неща, а друг път е безпощадна в критиката си към обществото. Може би точно поради това естествено съчетание от противоположности е трудно да останеш безразличен към нея.

Георги Илиев, издателство Роборид, http://nemi.roboread.com

Неми – звезден прах и лъжи. © Lise Myhre. ISBN 9789549243611. Формат 19 x 23.5 cm, мека
корица, 150 стр., цветна.

2 коментара

  1. Във връзка със запитванията, които получихме, имам удоволствието да съобщя, че Неми вече е в София. Можете да я намерите в книжарници BOOKTRADING. Скоро ще разпространим книгата и в други градове.


    roboread


    • систъра

      А това валидно ли е към ноември 2016-та и ако ли не от къде може да се намери?

Напиши мнение

:) =) :D :lol: ^_^ :wink: :( :eek: ;-( x| :p =] 8) :woot: :silly: :-| :ermm: :unsure: :-/ :sick: :angry: :blush: :love: :kiss: o:) 0.o :dizzy: 0_o :whistle: :sleep: :rightful: :bandit: :ninja: :evil: :alien: :arrow: :!: :?: :mrgreen:

Comics Bistro © 2007 - 2024 Всички права запазени
Съдържанието на сайта е собственост на съответните негови автори и не може да бъде разпространявано без изричното им съгласие.
Разработено от Ивайло Драганов | Подкрепете ни!