| Изгубена парола?

Scarlet Traces: The Great Game

Scarlet Traces: The Great Game - cover

дата: Юли 2006

страници: 104 pages

издател: Dark Horse

писател: Иън Едингтън

художник: Дизраели

Автор на ревюто: Васил Станев

Действието в комикса се развива в алтернативната вселена на Х. Г. Уелс, 40 години след съдбовното лято на 1898, когато марсианците стъпват на британска земя за пръв и последен път. След епидемията, която ги унищожава, земляните се сдобиват с чудесата на марсианската технология, която скоро им позволява да живеят много по-добре. Лондонските таксита се движат на метални крачета като марсиански триножници, домовете се отопляват от умалени версии на топлинния лъч, лондонските полицаи са екипирани с лазерни бластери. Реално обаче просперират само англичаните, които си присвояват заслугата за победата във войната и се обявяват за водеща нация на света. Други народи, от индийци до шотландци (а в британският север и Шотландия новите технологии водят до масова безработица и глад) се оказват непривилигеровани и увлечени в титанична нова война на световете, когато земляните контраатакуват Марс. Останалите там марсианци трябва да бъдат бити преди да нападнат отново.

scargg3p4

Космическата война обаче се оказва отвъд способностите на Британската имперска космическа програма. Марсианците са бомбардирани със земни бацили, но вече са развили имунитет. Следват десетилетия на непрекъснат конфликт на Марс между силите на Британската империя и марсианските люпилници. Жертвите са огромни, войната превръща империята в тоталитарна, има и сведения за цели имперски марсиански бази, останали без личен състав без видими следи от бой.
Главният герой на историята е аристократката и журналистка Шарлот Хеминг, която започва разследване относно някои неясноти в новините от Марс и защо на никой, който е воювал там – освен на шепа хора – не му е разрешено да се завърне у дома. Това разследване ще я доведе до отрезвен таен агент от минала епоха, до самата Червена планета и до финалната, най-голяма битка в историята на Земята. А и марсианците не са това, което изглеждат…

ampney

Комиксът има добро графично ниво и е пълен с препратки към британски реалии – английската провинция, Doctor Who, Оруел, исторически фотографии, включени в комикса в mockumentary стил (примерно британски войници в космически костюми по модел от Първата световна война завземат Олимпус Монс). Космическите технологии – ракети, орбитални станции, лунарното оръдие, което изстрелва землянски цилиндри по марсиански образец – са илюстрирани едновременно занимателно и реалистично. Има и нелицеприятни сцени (особено около марсианците), но нищо прекомерно гнусно – като цяло песимизмът на историята (война, колониална експлоатация, полиция на мисълта, алкохолизъм и др.) отстъпва на британския хумор и умерено оптимистичния край. Диалогът и сценарият са на адекватно ниво.

scarlet_traces_great_game_2_int_x

Комиксът ме грабна с интересната си и добре разказана алтернативна история и загатнатата по-голяма идея. На древните карти е пишело „тук има дракони“, тук човечеството се сблъсква с марсианските чудовища току пред прага си по пътя към чудесата на космоса. Но тези хартиени дракони са създадени от хората. В това е и истинския оптимизъм на комикса – че бъдещето ни е сред звездите, и дори и пътят дотам да е препречен от чудовища от извънземието и вътрешни такива, непреодолими пречки няма. Наистина, тази идея не пречи на хубавата космическа патаклама. Но без да издавам много ще кажа, че врагът от Марс сме повече ние самите – и си заслужава да се прочете комикса, ако искате да разкриете голямата тайна на войната на световете.

Сходни комикси:
– Scarlet Traces – първият комикс от поредицата, по-мрачен, действието се развива в 1908. Същите автор и художник.
– Heart of Empire – Dark Horse, 1999; by Bryan Talbot
– Ministry of Space – Image Comics, 2001; story: Warren Ellis; art: Chris Weston
редактор: Дейв Ленд

Tags: , , , , , ,

1 мнение

  1. Хубаво ревю на още по-хубав комикс :)
    След този том Едингтън и Дизраели имат и своя адаптация по оригиналния роман „Война на Световете“ на Уелс, като го вплитат още повече със събитията от техните продължения на историята.

    Всъщност и от „Scarlet Traces: The Great Game“ имам едно излишно копие. Употребявано е, но е в прилично състояние, и ако има мераклии, цената е 18 лева. За контакти – клик върху името ми, и ще ги откриете от дясно в блога.

Напиши мнение

:) =) :D :lol: ^_^ :wink: :( :eek: ;-( x| :p =] 8) :woot: :silly: :-| :ermm: :unsure: :-/ :sick: :angry: :blush: :love: :kiss: o:) 0.o :dizzy: 0_o :whistle: :sleep: :rightful: :bandit: :ninja: :evil: :alien: :arrow: :!: :?: :mrgreen:

Comics Bistro © 2007 - 2024 Всички права запазени
Съдържанието на сайта е собственост на съответните негови автори и не може да бъде разпространявано без изричното им съгласие.
Разработено от Ивайло Драганов | Подкрепете ни!