Comics Bistro — Форум » Умно село » Комикси

 1. fan4battle

  ..
  Joined: Дек '08
  Posts: 1 805

  offline

  Какво стана с издаването на комикси в България?? По едно време с изданията на Артлайн и ГлобТрейд си мислехме, че всичко се нарежда и сме тръгнали надобре. Е да, ама не. Артлайн спряха издаването на месечни комикси отдавна, а очакваното излизане на нова комикс-книга, което да пресече усещането че нищо не се издава, все още не се е случило.
  Какво е положението в момента? ГлобТрейд преустановиха издаването на комикси преди няколко месеца, около четири години след като започнаха.
  Май горе-долу като ГлобТрейд спряха, и аз спрях да засичам нещата на ИЕКК, чиито планове за още десетки книжки явно няма да се осъществят...?
  Естествено, излизат детски неща, но те не са във фокуса на вниманието ми. Cartoon Network, Fox Kids, Хлапе, Мики Маус, Поразителният Спайдърмен, т.н. - с тях не съм запознат, но и не съм им в аудиторията.
  Знам че някои от вас имат близки наблюдения върху нещата, от друга страна може те да не са предмет на публично обсъждане. И все пак... Какво се случи и какво става? Не ще да е само финансовата криза...

 2. Strezov

  Шефът на кенефа
  Joined: Дек '08
  Posts: 303

  offline

  It's България, man

 3. orehovka

  мускетарка
  Joined: Дек '08
  Posts: 1 654

  offline

  Това наистина е много странна ситуация. Аз тъкмо си мислех, че нещата са почнали да се поразмърдват и изведнъж листата увяхнаха. Доколкото си спомням, Мони беше казал (поне за първите серии на царските комикси), че са били страхотен успех. Дали това се е променило с хайдушката серия? Съмнявам се (въпреки, че веднъж като пътувах в тролея и четях от току-що новозакупеният хадушки брой, два момчета зад мен хвърлиха по едно око и коментираха, че тези комикси били супер-гадно нарисувани и били боклук). Така че е възможно и да има някаква особена политика на издателството към пазара, която ние не можем да предположим. Естествено, най-добре би могъл да обясни това някой от самите издателства (което, честно казано, се съмнявам, че ще бъде счетено за нужно дори на официалните им форуми или сайтове).

  Gangnam style!
 4. Анонимен

  Нерегистриран

  Posts: 297

  offline

  Кой ще е тоя луд дето да издава комикси в страната на торентите?

 5. orehovka

  мускетарка
  Joined: Дек '08
  Posts: 1 654

  offline

  На мен ми е странно по-скоро това, че няма дори ъндърграунд или лични комикси, при условие, че това е една от най-пластичните и лесни за изпълнение визуални форми. Когато стартираха, ИЕКК залагаха до голяма степен на това да намерят хора, които обичат комикси и които с огромен кеф биха се съгласили да рисуват цели поредици, независимо от ниското заплащане. И ако си говорим честно, тази тактика беше успешна поне две години, което показва, че наистина е имало много такива зажъднели за росни полета души (сред тях и аз), които помнят "Дъга" и другите соц-издания за комикси и все още мислят, че техният успех може да бъде повторен. Защо не сме видели тези хора да рисуват нещо, което не е предназначено за издаване, а само за показване?

  Gangnam style!
 6. Анонимен

  Нерегистриран

  Posts: 297

  offline

  orehovka каза:Защо не сме видели тези хора да рисуват нещо, което не е предназначено за издаване, а само за показване?

  Ами защото само с показване няма как да си позволиш i-phone, i-pod, macbook, psp, xbox, готяна кола, скъпи парцаляци за гажито/жената/любовницата, ски през зимата, моренце през лятото и разни други екстри от първа необходимост. Странното е, че тук и с "издаване" пак не можеш да си позволиш всички тези неща и за това всички се бутат в рекламата. Щото с нея можеш.

 7. orehovka

  мускетарка
  Joined: Дек '08
  Posts: 1 654

  offline

  В България е почти сигурно, че никога няма да може да се живее нормално с приходи единствено от комикси. Така че се съмнявам някога някой да си е представял, че като почне да реди панелите, веднага ще стане милионер. От своя страна, във великата американска страна (и не само там) може да се живее само от комикси, но въпреки това се намират хора, които просто за удоволствие стартират лични комикс-проекти - най-любимият ми пример, е естествено, Lack-a-daisy ---, които са качени на безплатен сайт и със сигурност авторката им не е гладна и/или бездарна. Защо там може, а тук не?

  Gangnam style!
 8. Анонимен

  Нерегистриран

  Posts: 297

  offline

  Защото е научно доказано, че най-много комплексирани хора на глава от населението има в България. Тук е просто задължително да имаш нещата, които изброих по-горе. Както и тези, които пропуснах.

 9. Kefo

  КефоЗавър
  Joined: Дек '08
  Posts: 915

  offline

  Спер мен проблема идва от др място..а именно културата!Точно тва си говорихме с 4и4митко ан изложбата му.Че един средностатистически българин никога няма да даде 5-6 кинта за разни арткнижки или комикси,но ще ги адде примерно за да отиде в някоя чалготека и да се напие за една вечер.

  Аз тъкмо се накефих че почва да се развива комикс-културата в бг и то кво стана!

  Аз имам инфо че ИЕКК не са се отказали напълно..от догодина ще мислят нещо,но най-вероятно сам оза чужбина кеото е яко тъпо.
  А че повечето им комикси бяха грозни.....да така си беше

  Може би истианта е в безплатните издания.малко повечко реклами ще има,да но поне лека полека ще се разпространяват и ще се популяризира изкуството

 10. Анонимен

  Нерегистриран

  Posts: 297

  offline

  Kefo каза:
  Спер мен проблема идва от др място..а именно културата!Точно тва си говорихме с 4и4митко ан изложбата му.Че един средностатистически българин никога няма да даде 5-6 кинта за разни арткнижки или комикси,но ще ги адде примерно за да отиде в някоя чалготека и да се напие за една вечер.

  Кефо, един средностатистически българин никога няма да даде 5-6 кинта за разни арткнижки или комикси, и не заради чалготеката или пиенето, а защото може да си ги дръпне от нета безплатно. Колкото и да я заобикаляте, това е истината.

  Никой няма да седне да ти прави комикс за едната популярност. Освен ако не е на 17. Това е страшно много труд и най-малкото заради времето, което си отделил трябва да получиш подобаващо заплащане.

  Тва с безплатните издания, натъпкани догоре с реклами, просто го отпиши щото важи единствено за книжки тип "гайдове", които реално са си рекламни брошури, дегизирани като списания.

  Но съм съгласен, че проблемът идва от културата. Щото културата ни налага да не даваме пари за филми, музика, софтуер и комикси. Щото ние сме беден народ и по тази причина за нас те са безплатни.

 11. Анонимен

  Нерегистриран

  Posts: 297

  offline

  Сега и аз да ви питам нещо. Защо след като, както каза Чебу, в другите страни има "хора, които просто за удоволствие стартират лични комикс-проекти" и те могат да си позволят да рисуват безплатни комикси заради едното "показване", тук, когато Xquisite с такова голямо желание организира Viribus Unitis се записаха толкова малко хора, 1/3 се отказаха след първата задача, и реално всичко приключи за няколко седмици? Защо тук за абсолютно всички е проблем, че "нямат време"? Убеден съм напълно, че ако се обяви една награда от сорта на таблет Intuos размер A4, Cintiq, или чисто нов Macbook Pro, ще се скъсате от рисуване. Ако трябва няма да и да спите, но ще намерите време.

  Ето как, в крайна сметка отново опираме до материалното. Щото изкуството си е изкуство, но възнаграждението е по-важно. Излъжете ме, че не съм прав и повече няма да ви тормозя с неудобни въпроси.

 12. BlossomStar

  Член
  Joined: Дек '08
  Posts: 10

  offline

  пффф...аз пък не съм съгласна....

  един български комикс не съм видяла, който да ми харесва и който да кажа, че искам да си купувам... взимала съм си по едно издание и с нищо не ме е грабвало.... тъй като заплащането не е голямо, което всички знаем... хората обикновено работят нещо друго и претиснати от срокове предават нещо просто колкото да има ...

  и в комикса на артлайн все си мисля, че ..всички май бяха от много добрите ни млади... не дадоха и половината от това, което реално могат...

  отделно от това...спомням си, че на обучение в един нищо и никакъв кол център където бях бяха казали нещо като, че всички продукти са еднакви...важното е как ги предлагаш... и в последно време все повече ми прави впечатление, че хората наистина се интересуват от опаковката, което преди ми се струваше тъпичко

  един колега - тестер си купи всички български игри, които са излизали и какво дори му направи впечатление.... че целофана, с който е обвита кутийката е по-гадна на българската игра....

  в тази връзка надявам се, че когато има нещо наистина добро, с вложено старание в него и издателите ще си направят труда да му сложат и подходяща опаковка (освен това да не юркат хората им да бълват бози за отрицателно време)

  Рикае, която сама си го издаде и сама си го продаваше беше си направила и една хубава по-твърдичка от комиксите на ИЕКК примерно корица и е 60 стр. като мисля, че струваше около 7лв... мога да проверя... и в девиант е написала, че това издание добре се е било продало...и си го пазя ...за разлика от другите

  а и човек ако няма особени финансови възможности още повече ще гледа да си купи нещо, което да си заслужава... вижда се когато хората са се постарали...няма значение дали ще е история, арт или цялостна визия ... а най-добре всичко в едно, но аз не съм виждала и не знам как може да се заражда някаква култура върху това, което сме имали до сега

  български съм виждала - един "Комикс" на Артлайн, една нова "Дъга", три май на Иекк...всичките различни където бяха (тези от стандарт нямам, само бях разгледала един набързо) и май ...имаше един "Вирус"... и този "Хлапе" - детското на Прес

  When youre hiding in your cloud castle of blind clowns and sinister butterflies.Dont you feel like
 13. Strezov

  Шефът на кенефа
  Joined: Дек '08
  Posts: 303

  offline

  А аз си помислих, че само при музикантите го има това, хехе

  Кефо, безплатните издания, както ти каза Даш, са първо много скъпи, и второ - за да избиеш поне парите от разходите, трябва да вкараш вътре доста реклами (освен ако цялото нещо не е вкарано под рамката на проект към Министерството на Културата, което е една добра идея, но за съжаление... вижте пак втория пост (моя) в началото на темата).

  Онлайн комиксите са добра идея, но просто никой не иска да се занимава. Иначе съм сигурен, че биха имали успех... поне минимален. Но трябва, разбира се, да са вкарани в някаква комерсиална рамка - т.е. както повечето уеб-комикси да си правят ебавка с нещо, може би с някоя "класа" хора (ако дефинираме класата според интереси/професия/култура и прочие) за да може да има повече посетители и интерес. А и от това може да се печели

  Иначе, Даше, не само в България пиратстват. Ако трябва да бъдем честни, цялата идея за "безплатните" продукти може би дори няма нищо общо с Европа като цяло... разликата е, че един англичанин ще може да си дръпне един филм, да го изгледа, да се накефи и след това да си позволи да си го купи като DVD примерно. Аз с най-голямо удоволствие бих искал да си купя всички .мр3-ки, които имам... но нямам възможността.
  Дотогава -

 14. RottenBrain

  Член
  Joined: Дек '08
  Posts: 1 352

  offline

  Dash, аз лично, не съм съгласен с теб за пиратстването. Т.е. има го, но правилото "що да си го купя, като го има в замунда?" важи по-скоро за филмите и музиката. Първо, че хората четящи комикси, поне според мен, наистина оценяват медума и са готови да дадат пари за нещо което им е харесало, и второ, че четенето от монитор е изморително. А и можеш да си дръпнеш флак или блу рей рип, но не и хартиен комикс. Сякаш интернет е убил книгоиздаването. Проблема не е в интернет, а в издателтвата, липсата на реклама и свестни български издания.

  You can't stop the signal.
 15. Анонимен

  Нерегистриран

  Posts: 297

  offline

  Тва сме го дъвкали с теб сумати пъти. Не стигнахме ли в крайна сметка до консенсуса, че не си съгласен с мен за интернет-пиратството, щото не си пряко засегнат от него?

  И да си пейстна пак въпросът, за всеки случай --

  "Защо след като, както каза Чебу, в другите страни има "хора, които просто за удоволствие стартират лични комикс-проекти" и те могат да си позволят да рисуват безплатни комикси заради едното "показване", тук, когато Xquisite с такова голямо желание организира Viribus Unitis се записаха толкова малко хора, 1/3 се отказаха след първата задача, и реално всичко приключи за няколко седмици? Защо тук за абсолютно всички е проблем, че "нямат време"? Убеден съм напълно, че ако се обяви една награда от сорта на таблет Intuos размер A4, Cintiq, или чисто нов Macbook Pro, ще се скъсате от рисуване. Ако трябва няма да и да спите, но ще намерите време."

 16. Azzara

  Solar
  Joined: Дек '08
  Posts: 1 422

  offline

  Някой тук рисува ли на непиратски софтуер?

  Learn more?
 17. Анонимен

  Нерегистриран

  Posts: 297

  offline

  Силно се съмнявам.

 18. Azzara

  Solar
  Joined: Дек '08
  Posts: 1 422

  offline

  Проблемът в България е че хората не се уважават. Всеки плюе българското. Предприемачът не уважава клиентите си, шефът - работниците си, политикът - народът си, обикновеният човек - съгражданите си. В крайна сметка всички проблеми се свеждат до едно и също отношение.

  Дали читателят ще си каже: "Абе мани ги тия български боклуци."
  Или художникът: "Айде бе. Тия български селяндури толкова заслужават."
  Все тая.

  Learn more?
 19. BlossomStar

  Член
  Joined: Дек '08
  Posts: 10

  offline

  Аззара, това във връзка с комиксите въз основа на какво го каза
  но си прав, Даш, за софтуера.... ма много скъп ...650 долара.... до преди месеци не съм си и мечтала за толкова пари...камо ли да си го купя.... и как може да имаш портфолио с фотошоп ако нямаш възможносността да го имаш, а това е решаващо да те вземат на място с по-добро заплащане... примерно

  аз смятам, че доста хора дори и да са смъкнали нещо от интернет когато имат възможност ако наистина го харесват си го купуват... ако щеш само от уважение към създателя

  When youre hiding in your cloud castle of blind clowns and sinister butterflies.Dont you feel like
 20. orehovka

  мускетарка
  Joined: Дек '08
  Posts: 1 654

  offline

  Абе още не съм чула за някой който да си е купил оригинален фотошоп за домашния си компютър...

  Gangnam style!
 21. Strezov

  Шефът на кенефа
  Joined: Дек '08
  Posts: 303

  offline

  Вие сте лесни. При мен като 2те програми, с които работя, ми струват 1500$, а инструментите - още два пъти по толкова?

  И въпреки това 2009 ще бъде годината на купуване на софтуер, няма как.

 22. 4i4mitko

  vandal
  Joined: Дек '08
  Posts: 335

  offline

  Dash каза:

  Кефо, един средностатистически българин никога няма да даде 5-6 кинта за разни арткнижки или комикси, и не заради чалготеката или пиенето, а защото може да си ги дръпне от нета безплатно. Колкото и да я заобикаляте, това е истината.

  Никой няма да седне да ти прави комикс за едната популярност. Освен ако не е на 17. Това е страшно много труд и най-малкото заради времето, което си отделил трябва да получиш подобаващо заплащане.

  Тва с безплатните издания, натъпкани догоре с реклами, просто го отпиши щото важи единствено за книжки тип "гайдове", които реално са си рекламни брошури, дегизирани като списания.

  Но съм съгласен, че проблемът идва от културата. Щото културата ни налага да не даваме пари за филми, музика, софтуер и комикси. Щото ние сме беден народ и по тази причина за нас те са безплатни.

  powecheto torenti gi teglq ot chuzhdi sajtowe w smisyl bylgariq stranata na torentite nqmat edin swesten torent

 23. 4i4mitko

  vandal
  Joined: Дек '08
  Posts: 335

  offline

  i oshte edna mydrost twa e super elementarno i ne iziskwa mno misyl da se razbere che
  osnowite na ena dyrzhawa sa nqkolko religiq obrazowanie kultura sport zdrawe obshto zeto twa
  sa nachi twa koeto ima w nashta rodina sa razrusheni cyrkwi zakriti uchilishta kino saloni
  bingo zali bolnici deto se rushyt i sporta e pod nulata neznam dali e konspiraciq ili teq
  otgore sa mno typi no si zatriwame dyrzhawata

 24. kivaaa

  Член
  Joined: Дек '08
  Posts: 402

  offline

  http://www.kldn.net/?p=131 Мдаа... пиратството ограбва...

  BlossomStar каза:
  аз смятам, че доста хора дори и да са смъкнали нещо от интернет когато имат възможност ако наистина го харесват си го купуват... ако щеш само от уважение към създателя

  Напълно съгласна.

  I'm not random, I just have many toughts.
 25. fan4battle

  ..
  Joined: Дек '08
  Posts: 1 805

  offline

  Предметът на причината ми се струва необхватен, предвид това, че изглежда като един затворен порочен кръг, от който като че ли няма измъкване...
  Едно от нещата, които си мисля е, че трябва повече позитивно изложение, защото когато се случи нещо хубаво, или минава незабелязано, или бива разкритикувано за слабите му страни.
  Другото, което сега ми хрумна, е че до голяма степен сме изложени на пренасищане. Поне ако съдя по себе си - заляти сме от безброй информационни потоци, и реално човек не може да осмисли кое от нещата е подходящото за него и какво да прави с него, защото междувременно десет нови се борят за вниманието му...
  Да дам пример - имаме избор от всички различни версии на различни графични програми, дори ако вземем само СS2 версията на Фотошоп, която да си изтеглим пиратска, трябва да изберем коя от всичките нейни пиратски версии да свалим. Вдъхновение и идеи - ако отворим deviantArt, и ако тръгнем да разглеждаме красиви картинки, не му се вижда краят. Същото с туториали за рисуване/оцветяване/т.н.
  При такова несконечно информационно излишество, става лесно да се пресява с едрото сито - или да не се пресява изобщо - хващаш нещо, което ти е привлякло вниманието, но то може да ти омръзне след пет минути и да го хвърлиш, за да хванеш ново. Различни филми и музика, да речем. Сканирани комикси... Вярно е, че след някакъв етап на консумация, сетивата стават по-рафинирани и отбиращи, но пък това е основно на консуматорско равнище, ами на креативно?
  Е, знам че има доста хора, които се справят, и не се разпиляват на три стана, не се оставят да бъдат увлечени от непрекъснатия поток нови неща, които опитват да завземат вниманието им, ами методично си работят по целите, копаят и се развиват напред и нагоре. Както примерно някои художници са си купили Фотошоп 6 преди много години, рисуват си комиксите, и използват само него за ретуш на работите си. Но се съмнявам, че само на мен е проблем това.. Само размишление.

 26. fan4battle

  ..
  Joined: Дек '08
  Posts: 1 805

  offline

  Dash каза:
  "Защо след като, както каза Чебу, в другите страни има "хора, които просто за удоволствие стартират лични комикс-проекти" и те могат да си позволят да рисуват безплатни комикси заради едното "показване", тук, когато Xquisite с такова голямо желание организира Viribus Unitis се записаха толкова малко хора, 1/3 се отказаха след първата задача, и реално всичко приключи за няколко седмици? Защо тук за абсолютно всички е проблем, че "нямат време"? Убеден съм напълно, че ако се обяви една награда от сорта на таблет Intuos размер A4, Cintiq, или чисто нов Macbook Pro, ще се скъсате от рисуване. Ако трябва няма да и да спите, но ще намерите време."

  А ти записа ли се, и защо?
  Обаче както отбеляза - определено такъв стимулът би бил наистина стимулиращ за хората...
  Аз си бях намерил свой стимул за сървайвъра на Дрейзън, но тук мисля че се навлиза и в сферата на приоритетизирането на отговорността, и изобщо поемането на отговорност. Бих казал - сложна и дълбока...

 27. Xquisite

  Untitled
  Joined: Дек '08
  Posts: 447

  offline

  Като начало и на мен като на Чебу ми е чудно, че няма никакви лични проекти. Първото, за което се сещам и донякъде покрива това определение е само Papermovie. Като се замисля изскачат още няколко неща, но до там. Иначе причните, както каза fan4battle, са много.
  Второ, според мен цената не е определяща. По моите спомени "Дъга" беше 1, 80 лв., което си бяха доста пари за мен, като се има предвид, че джобните ми бяха 20- 25 стотинки, а един хляб- 40 стотинки. Но се купуваше. Днес познавам хора, на които месечния доход не надхвърля 500 лева, но се стискат и пестят, за да си купят кецове Конвърс и очила от Манго. Това ме навежда на мисълта, че голяма роля роля играе рекламата и наложения тренд дори и в този отрасъл. Все още. Но и тук ако продължа да размишлявам, ще изпиша сума ти неща. Трето, за пиратството имам особено мнение, което също ще доведе до дълги постове от моя страна. Само ще кажа, че въпреки че от както имам компютър не съм свалила един филм ( изключвам доста серии на "Доктор Хаус", които ми ги свали друг човек и няколкото научно- популярни филмчета), също притежавам най- рехавата папка с мп3- ки, която съм виждала някога и това, че от известно време вкъщи се боря с Линукс и програми с отворен код, аз не осъждам пиратството, напротив.

 28. Xquisite

  Untitled
  Joined: Дек '08
  Posts: 447

  offline

  Да, с две думи- или няма достатъчна реклама, или няма достатъчно ентусиазирани хора, които да правят нещата с кеф, или хората тук не са на тази вълна.

 29. 4i4mitko

  vandal
  Joined: Дек '08
  Posts: 335

  offline

  Xquisite каза:
  Да, с две думи- или няма достатъчна реклама, или няма достатъчно ентусиазирани хора, които да правят нещата с кеф, или хората тук не са на тази вълна.

  az sym na tazi wylna bahti majka mu w krajna smetka sym dqdo mraz

 30. Mel

  модератор под прикритие
  Joined: Дек '08
  Posts: 602

  offline

  4i4mitko, пиши на кирилица,моля
  Иначе и аз съм на тази вълна...Не знам какво да добавя,много смислена дискусия...Я да добавя все пак нещо-според мен бг комиксите трябва да дойдат под прикритие.Под формата на книга,във формат на списание и да се третират като илюстрация -за заплащането имам предвид.Според мен така зарибявката ще успее.Култура за съжаление няма като цяло- тя от една страна може да се формира,от друга не...как да убедиш вече,в тази обстановка,че продуктът ти си струва-ето това е въпроса-един от тях по-точно.

  девиз:Три пъти чети,един път трий!:D

RSS емисия за отговорите по темата

Отговор »

Трябва влезете, за да напишете отговор.

Comics Bistro — Форум | Задвижван от bbPress | Дизайн и поддръжка от Ивайло Драганов | Хостинг от ICN.Bg