Comics Bistro — Форум » Туториъли, конкурси, обяви

 1. vasko

  василаки
  Joined: Юли '09
  Posts: 3 153

  offline

  Забелязвам, че доста хора тука не знаят как да си кръстят работите. Лошо няма, но нека все пак споделя АЗ как си организирам работните файлове, вярвам ще е от полза.

  1. Какво име да дадем на файла си
  Името на един файл трябва да описва акуратно какъв е той, така че и след една година да можете да го намерите безпроблемно чрез search опцията на компютъра си. Името трябва да указва тематика, може и техника и прочие, но трябва да не буди недоумение у вас или, не дай боже, у клиента. Ще изглежда непрофесионално, ако му изпратите файл със заглавие от сорта на : “Untitled -12”, “Mackaspistoletilineart”, “ps4e567f78fc8o88c.jpg”, “ZA_IVAN”, “tabela_2”, “kartinka”, “kote” и пр. Това са примери за повече или по-малко неподходящи заглавия. Отнасяйте се с файла си като с нещо, което ще бъде сложено в рамка и закачено в реномиран музей. Това и по принцип трябва да ви стане втора природа – едно писмо да пишете, правете го така, все едно че получателят ще си го сложи в рамка. Това е японски принцип, но е валиден и за запада, макар да не пишем с йероглифи
  По същество: обикновено програмата ви пита за име при стартиране на сесията. Повечето тутори съветват да именувате файла си още тогава, но за мен лично това е неправилна практика – никога не знаете какво ще ви щукне за по-подходящо име по време на работа. За мен по принцип най-правилния метод е да се седне 5-6 минути и да се направи малко brainstorming – какво ще е името, какво ще рисуваме. Хванала ви е музата – OK, но все пак не се хвърляйте с рогата напред.
  Името трябва да е като ключова дума в мрежата ( wildcard ) – с нея намирате нужната информация лесно и бързор да извежда минимален брой отговори ( 2-5 )

  2. Работни имена

  Обикновено работният процес е поредица от работни файлове. Вие си знаете кога да save-вате – с практиката човек си изгражда шесто чувство според работната си програма. Аз овикновено давам по един save/save as преди операции, на които компа ми се задъхва, примерно Outer glow на сложни контури.
  Държа си работните файлове в една папка RABOTNI. Обикновено, ако съм избрал име примерно TheSaintAnthonius, задавам имена като “TheSaintAnthonius_1”, “TheSaintAnthonius_2”, “TheSaintAnthonius_3” и т.н. Името без разширение пазя за окончателния вариант “TheSaintAnthonius”, който отива в друга папка OKON4ATELNI. Ако тази линия на работа си има разклонения, запазвам файловете които искам с имена от сорта на “TheSaintAnthonius_FaceOnly”, “TheSaintAnthonius_CMYK” и пр. В подпапка RABOTNI/DOPYLNITELNI.

  3. Йерархия

  Всяка работа с в една папка с всички подпапки каккто е описано горе. Папките – по клиенти. Клиентите – по месеци. Месеците – по години. Годините – в отделна папка RABOTA. Линк към нея – винаги на десктопа.
  Правете и back-up на дискове или други удобни за целта устройства веднъж средно всеки 6 месеца.

  Това е. Не претендирам за обективност. Сигурен съм, че старите кучета имат свои методи. Чакам да науча за тях с удоволствие!

  Поздрави ине спирайте да рисувате!

 2. val

  Член
  Joined: Юли '09
  Posts: 137

  offline

  съгласен съм с казаното(написаното)
  малко да отклконя темата
  аз имах проблем до скоро с организирането на ресурсите си
  от това по-голямо зло няма
  да имаш много картинки и да са пръснати насам натам
  обикновенно на десктопа имам една папка TEMP
  и там ръгам всичко свалено през деня
  в края на деня обаче си отделям по 5 мин. да ги подредя по папки
  иначе е лудница
  трябваше ми един телефон и се наложи да го свалям пак от нета
  щот незнаех къде съм го заврял
  ядосах се и си подредих всичко за ден работа .....
  ама трябва някой да си седне на газъ и да го направи
  тоест компа си е един шкаф
  и ако не го подреждаш си губиш времето после докато си обуеш един чифт чорапи еднакви
  на Испански (Ротора може да потвърди)
  компютър е Ordenador превежда се нещо като Подреждане или Подредятор май:)

 3. vasko

  василаки
  Joined: Юли '09
  Posts: 3 153

  offline

  4ete6 mi mislite.
  Vytre6niq jivot na kompa do golqma stepen imitira vyn6niq na tyrsa4kite, Windows Corporation daje tyrpqha upreci 4e designa na Windows Search i Windows IE e na praktika ednakyv.
  Az sym se orientiral po kategoriite na YAHOO kakyv trqbva da e redyt na kompa mi. Yahoo vpro4em bilo ozna4avalo "Yet Another Hierachical Organised Oracle" - ime s dylga istoriq. Gledal sum kakvi sa kategoriite tam za da si precenq kakvi da sa moite. Ierarhiqta na grafila sy6to mnogo mi e pomagala.
  V ponedelnik 6te pusna edno spisy4e s imena na papki ot My Pictures vseki da se orientira. Prikanvam vsi4ki da storqt sy6toto za da se pou4im ot 4ujdiq opit.

  ( Sorry za lat )

  Ще си позволя да цитирам Пратчет: "Системата на адските архиви обаче още се нуждаеше от известно смазване, защото шашардисаните демони подреждаха всичко в папката "Х" за "Хора".

 4. Mel

  модератор под прикритие
  Joined: Дек '08
  Posts: 602

  offline

  Аз лично съм вманиечена в това периодично да си подреждам всичко,било комп,било шкаф,иначе има моменти,когато всичко е пълна лудница Обаче е адска леснина да посегнеш към папката с невиртуални ксерокс-копия и да намериш това, което ти трябва.

  девиз:Три пъти чети,един път трий!:D
 5. Snow

  Special Ed
  Joined: Дек '08
  Posts: 1 531

  offline

  Абе не знам, голяма е свинщина моя комп. Особено папката с картинките. Но практиката ме научи на нещо - никви важни файлове на C:-то. Всичките работни файлове, музика, картинки, игри са по другите хардове. Нямам идея кога пак ще си дръпна 20 троянеца или ще стане няква друга грешка и ще трябва формат.

  I may be a lot of things, but no one can accuse me of thinking before I speak.
 6. purple

  Член
  Joined: Май '09
  Posts: 172

  offline

  Ооо аз още едно време като ми се скара да не си кръщавам файловете 'мижитурка в тъмното', 'космонавт547' и подобни, си взех поука и си ги прекръстих всичките, които аз съм правила с подходящи имена. И на вариациите слагам _V01, _V02 и така нататък. Само дето още не съм ги наредила по години

 7. hangemhigh13

  Bounty Killer
  Joined: Дек '08
  Posts: 279

  offline

  Не мисля, че името на файла има голямо значение освен за това да можеш да се сещаш по-лесно за какво иде реч в него. kosmonaft_58 може би не е лоша идея, но ако има kosmonaft_57 и kosmonaft_59 значи имаш проблем - ако ти трябва бързо конкретния космонафт, защото те е хванала музата да му дорисуваш мустаците и не го намериш веднага, ще се фрустрираш и може накрая да ти се отще да рисуваш. Имам един познат, дето рисува само бойци (добре де, бих могъл и да съм аз . . . ) и ако си именува(м) файловете само по съдържание никога нищо не би(х) намерил. Затова ги именува(м) Big_Axe защото това е ключово нещо, което му(ми) напомня за тази рисунка или Arthur_Wolfheart защото, примерно, този герой така се казва.
  Аз примерно имам няколко папки в които са ми разпределени рисунките. "New" е за нови неща "Vrk" е за неща свързани с работа а "Test" е за всякакви опити и неща, които ми се правят, но нито са рисунка, която смятам да покажа, нито ми е за работа. Така, ако ми е нужно нещо. мога да си спомня първо с каква цел съм го правил и така веднага ще сведа избора си до 1/3 от нещата, които са правени наскоро.
  Е, от време на време трябва да се чистят тия папки, за да са подредени нещата и скоро ще го направя. Ще създам папка "old" и всичко ше иде там.
  Относно различните етапи - давайте им имена, които веднага ви дават идея за какво иде реч. Arthur_flats, Arthur_Lines и Arthur_shades са най-често срещаните ми етапи на рисунката, които си имат отделни файлове за да мога във всеки момент да се върна, ако нещо не работи. Крайния вариант, естествено, се казва Arthur_final. Често има и Arthur_final_2, когато реша да експериментирам и понякога стига и до 4, но въпроса е, че винаги мога да се ориентирам какво става, дори и да съм бил в провинцията за 3 дена, щото винаги всички етапи протичат така.

  За допълнителното именуване на файла - DeviantArt го прави - там наистина има елемент на brainstorming за заглавието и то се случва понякога да помогне хората да харесат рисунката ти повече, отколкото биха иначе.

  Chuck Norris can strangle you with a cordless phone.
 8. Dragunoff

  Администратор
  Joined: Дек '08
  Posts: 727

  offline

  за смислените имена е вярно, за трите папки е много добра идея.
  Аз пък си ги разделям по години (т.е. има папка 2009, 2008 и т.н.) и допълнително всеки файл започва с ГГГГ-ММ-ДД- така лесно организирам нещата хронологично.


RSS емисия за отговорите по темата

Отговор

Трябва влезете, за да напишете отговор.

Comics Bistro — Форум | Задвижван от bbPress | Дизайн и поддръжка от Ивайло Драганов | Хостинг от ICN.Bg