Comics Bistro — Форум » Умно село » Комикси

Георги Шиндаров - За и против електронния комикс пазар в България.(с-м-с книжарници

(25 отговора, 7 участника)
 1. gradski-tigar

  Член
  Joined: Май '09
  Posts: 350

  offline

  Имам една идея от която може да се възползват авторите на комикси.Препоръчвам на всеки който има поне един завършен комикс да си направи електронна с-м-с комикс книжарница и да си я рекламира по всякакъв възможен начин в интернет или с графити и плакати по улиците на града си.Тогава вече, комиксите ви ще получат пополярност в България и вече ще има някакъв електронен комикс пазар.
  (вижте тук за с-м-с плащанията. https://mobio.bg/site/)
  А, според мен е най - добре група от ентусиазти да направи обединен портал за електронни комикс книжарници и да рекламира портала с пари от хостинга на книжарницте и потдръжката на с-м-с плащанията към авторите.Тези които държат на хартиен вариант може да си разпечатват матрици за сгъване, ако искат цветни ако искат чернобели и да си направят сами книжката вкъщи.Според мен тази система е удобна и има бъдеще.Някакви коментари?

 2. gradski-tigar

  Член
  Joined: Май '09
  Posts: 350

  offline

  моля, някой да трие обидите по мой адрес, за да не се налага да отвръщам, че ще стане кофти и тука.Благодаря.

 3. Dragunoff

  Администратор
  Joined: Дек '08
  Posts: 727

  offline

  ми... човека предлага нещо, което не е съвсем безпочвено... че го мързи да напише ново мнение е друг въпрос

  само, че в секция "Градската управа" не му е мястото - местя в "Умно село" пък вие го разпнете или хвалете.

  @gradski-tigar - по-полека, за да не стигаме до положението с предишната ти тема

  Само, че как я мислиш тази работа с SMSите? Вярно е, че са много лесен начин за организиране на плащания, ама операторите прибират 40% от парите А после идва и проблема с доставката - тя не става по SMS

 4. gradski-tigar

  Член
  Joined: Май '09
  Posts: 350

  offline

  към кефо - в личните си съобщения получих следното - orehovka: - Одобрявам напълно. Ако искаш пусни и тема за още коментари. -това е.Няма какво да капризничиш, ако няма какво да коментираш по темата ми, не влизай в нея.А сега те моля да си изтриеш коментарите, а аз ще си изтрия мойте.

 5. gradski-tigar

  Член
  Joined: Май '09
  Posts: 350

  offline

  няма доставка, получаваш парола с която влизаш в броя.
  А 40% процента ти взимат и разпространителите на вестници и списания, ако въобще се навият дати го вземат , защото те мразят да държат брак.

 6. Dragunoff

  Администратор
  Joined: Дек '08
  Posts: 727

  offline

  А, говориш за онлайн комикси...! е, това е друг въпрос вече
  да, и аз одобрявам идеята

  много художници правят така, дори Скот Макклауд описва точно този подход в книгите си (Understanding Comics и най-вече в Reinventing Comics)

 7. gradski-tigar

  Член
  Joined: Май '09
  Posts: 350

  offline

  въпроса е , кои хора могат да отделят някакво време за да направят и потдържат портала докато заработи.След това авторите на комикси ще им плащат някаква такса за тази им дейност (хостинг на комикс книжарници - срещу 10 лв на месец примерно).При това положение ще трябва да се пополяризира само портала, а не всяко списание или автор по отделно.Така зрителя ще има поглед над целия комикс пазар и ще може да се правят боксофис класации.Боксофис класациите по жанрове биха повишили конкоренцията и качеството на комиксите и биха стимолирали рекламата им от страна на самите автори. Вие ще можете ли да направите такъв търговски портал или не ви се занимава?
  Портала може да се пополяризира с флаери, раздавани на учениците пред училищата, с тебеширени графити по стените и плочките на тротоарите и с реклами по радиата и интернет.Портала може да се казва "Комикс пазар.БГ" или "www.comicspazar.com", а книжарниците, който както си я нарече.Моята ще се казва "Акционерката".Вие си мечтайте за вашите.

 8. Dragunoff

  Администратор
  Joined: Дек '08
  Posts: 727

  offline

  Ами, принципно може да се използва и този сайт, но трябва да се развие софтуерната платформа. Като цяло имам идея как да стане, но за да започна нещо, трябва да има желаещи да се включат с материали.

 9. Kefo

  КефоЗавър
  Joined: Дек '08
  Posts: 915

  offline

  То за да има нещо такова трябва да има поне 5-6 човека които да рисуват и да работят по въпроса нонстоп.
  Иначе има ли смисъл да се прави такова нещо вътре с по 3 комикса с общо 10 страници?

 10. gradski-tigar

  Член
  Joined: Май '09
  Posts: 350

  offline

  Този сайт си е добре така (иначе ще се претрупа, няма да може да се разминаваме).Трябва си нов самостоятелен рекламно търговски портал с абсолютно търговска насоченост (без форум във него - според мен форума би бил вреден за него).Интересно ми е точно колко члена има този форум.Може да се ползва сметка за дарения от членовете чрез с-м-си, за създаване на портала "www.comicspazar.com".Зад портала трябва да стои юридическо лице (фирма или неправителствена организация)защото ще оперира с пари (за да няма проблеми в бъдеще с даначните).Дейността на фирмата или организацията ще бъде, - отдаване на специализиран хостинг за електронни издания срещу месечен наем.Според мен 50% от приходите на организацията трябва да отиват за реклама на портала, останалите ще са за поддръжката му.Е, кажете ми сега колко члена има този форум и примерен брой на външни посетители, за да продължа да изчислявам проекта.
  Също ме интересува има ли други подобни общества и форуми които биха подкрепили проекта с дарения.

  Може би трябва да направим неправителствена организация от рода на "Обединени Български Комикси"-(ОБК), която да се занимава с този портал и да дърпа по някакъв начин идеологически пазара напред.

  (май ще ни трябват юрист и икономист, накой от форума познава ли такива?)

  Освен това https://mobio.bg/site/ предлага услугата си за още шест европейски страни плюс Русия.Това прави около 350 милиона души потенциален пазар.ОБК може да намира преводачи на тези езици за който желае да излезе на международния пазар.

  И това ако не ви удовлетворява като перспектива - издавайте си сборничета.
  Е, какво ще кажете сега на старото коте, за да го затапите?
  ... който иска да работиме заедно, да ми пише лично съобщение и да се видиме в един момент.

 11. RottenBrain

  Член
  Joined: Дек '08
  Posts: 1 352

  offline

  encore!

  You can't stop the signal.
 12. Snow

  Special Ed
  Joined: Дек '08
  Posts: 1 531

  offline

  Абе идеята от тук да се продават комикси е яка. Бистрото така или иначе ще се разрасте, посветено е на комикси, има хора и потенциални художници (mah self inclewded). Няма много смисъл от спаменето на излишни сайтове и да се трошат ресурси, гас и минерали, по рекламирането им. Но не знам де... в началото, докато се популяризира тоя пазар, хората, които го управляват ще трябва да са готови да са на загуба.

  I may be a lot of things, but no one can accuse me of thinking before I speak.
 13. gradski-tigar

  Член
  Joined: Май '09
  Posts: 350

  offline

  ... а не си ли представяш, че може да има хора, деца и автори, които може да не искат да влизат във вашия форум и да четат това което си пишете, само за да си купят или продадат комикси? В портала си направи книжарница,а пък в книжарницата си направи форум и там си общувай колкото си щеш, това ще си е твойта книжарница.

 14. Bobby

  Член
  Joined: Авг '09
  Posts: 32

  offline

  Здрасти, аз имам малко опит в тези работи с сайтове за онлайн плащане и т.н и мога да Ви предложа също така да го направите примерно смс = 2,40лв за една седмица достъп до всички комикси, или за 2 седмици. Хостинга Ви ще струва не повече от 50 лв на година(16лв домейн на година и някаде 20-40 за хостинг план). Идеята е много добра, но трябва да се вложат много пари в реклама.

  http://comics.bulgarianforum.net/forum.htm-за фенове на комикси-безплатно четене!Вече с над 2000страници!
 15. Dragunoff

  Администратор
  Joined: Дек '08
  Posts: 727

  offline

  gradski-tigar каза:
  ... а не си ли представяш, че може да има хора, деца и автори, които може да не искат да влизат във вашия форум и да четат това което си пишете, само за да си купят или продадат комикси?

  е, разбира се, че този форум ще е отделен от книжарницата. gradski-tigar, аз имам предвид книжарницата да е част от целия портал http://comicsbistro.net

  Bobby каза:
  Здрасти, аз имам малко опит в тези работи с сайтове за онлайн плащане и т.н и мога да Ви предложа също така да го направите примерно смс = 2,40лв за една седмица достъп до всички комикси, или за 2 седмици. Хостинга Ви ще струва не повече от 50 лв на година(16лв домейн на година и някаде 20-40 за хостинг план). Идеята е много добра, но трябва да се вложат много пари в реклама.

  да, това е много добро предложение - за плащане на период.
  Хм, ще ми е интересно да споделиш опита си с онлайн плащания. Там наистина трябва всичко да си е уредено и технически и юридически...

 16. Bobby

  Член
  Joined: Авг '09
  Posts: 32

  offline

  Ами относно онлайн плащания, всички знаем, че като се прати смс на някой номер с някакъв текст и ти се връща код, може да се направи примерно за 1 седмица смс=2,40 дава ти код и 1 седмица можеш да гледаш всички комикси в сайта. Може също да се направи примерно за 3 седмици 4,80 така всеки ще е на изгода и ще пращат повече смс-и. Другото, което е важно трябва да се направи сайта така, че да не копират комиксите и след седмица да се появи сайт с същите комикси само че безплатен... Може да се сложи система за плащане през Epay.bg което там също е добра оферта, мисля че вземаха по-малко за себе си отколкото операторите за смс-ите. Доколкото знам по последни статистики от 2,40 смс оператора вземаше 1 лв и оттам печелите само 1,40... Затова трябва да се направят и някакви промоции за 1 месец абонамент и т.н.
  Ако има нещо друго, което ви интересува питайте, аз от доста време се занимавам с сайтове за онлайн плащания!

  http://comics.bulgarianforum.net/forum.htm-за фенове на комикси-безплатно четене!Вече с над 2000страници!
 17. gradski-tigar

  Член
  Joined: Май '09
  Posts: 350

  offline

  според мен, всяка книжарница трябва да може да има различна политика на плащания от останалите (ако иска може да е и безплатна, стига да си е платила наема към портала )повтарям че портала трябва да дава 50% от наемите и 80% от даренията, за реклама на самия портал.Освен това видях че домейна comics.bg е свободен за регистрация, струва 200 лв за първата година и по осемдесет за всяка следваща.
  Мисля че "comics.bg - български комикс пазар" е подходящо име за портал за български комикс книжарници (звучи просто и неотрално, затова го препоръчвам) - имам предвид че в портала може да има издателства за комикси ориентирани към деца под 10 годишна възраст. Името бистро едва ли ще бъде понятно за толкова малки деца или предпочетено от техните родители които биха платили със с-м-с за да прочетат и покажат комикс на своето дете..

 18. Bobby

  Член
  Joined: Авг '09
  Posts: 32

  offline

  То не знам вече какво повече, колегите написаха какво може да се включи, остава само да се пусне такъв сайт и да се пробва дали ще тръгне или не... аз лично ще плащам на ден,месец или както се направи и ще гледам...

  http://comics.bulgarianforum.net/forum.htm-за фенове на комикси-безплатно четене!Вече с над 2000страници!
 19. Strezov

  Шефът на кенефа
  Joined: Дек '08
  Posts: 303

  offline

  Освен това видях че домейна comics.bg е свободен за регистрация, струва 200 лв за първата година и по осемдесет за всяка следваща.

  Тоя домейн с апартамент ли върви, че е толкова скъп?

 20. Dragunoff

  Администратор
  Joined: Дек '08
  Posts: 727

  offline

  в областта .bg домейните са скъпи
  иначе домейните от обикновените зони(.com, .net, .org) са на далеч по-приемливи цени (15~20лв годишно)

 21. gradski-tigar

  Член
  Joined: Май '09
  Posts: 350

  offline

  вече има http://comicspazar.com - честито на заинтересованите.Влезте в книжарницата ми за да се ориентирате за какво става въпрос.Това в ляво ми е билборда, а това в дясно книжарницата. Скоро портала ще бъде известен, така че, търчете да си наемате книжарници при мене, докато са още на промоция.

 22. Bobby

  Член
  Joined: Авг '09
  Posts: 32

  offline

  .bg домейна е 200лв, защото мисля, че само една фирма го предлагат и затова са надули цените, но за всяка следваща година мисля беше по 80лв...
  Градски, добре че си регистрирал домейн и си сложил уж сайт, но вземи дай на някой да го направи хубав сайт, мога да ти помогна с това. Не се обиждай сега това ако му викаш сайт.... За мен това е една картинка.... Плус това, изпрати смс там с код едисикакво няма номер и вземи като си правиш страниците да слагаш заглавия, не като го отворя и отгоре вместо да ми пише като на този сайт ComicsBistro или нещо подобно, а при тебе е ggg или jjj и т.н...пиши лични ако си заинтересуван как да направиш хубав сайт...

  http://comics.bulgarianforum.net/forum.htm-за фенове на комикси-безплатно четене!Вече с над 2000страници!
 23. gradski-tigar

  Член
  Joined: Май '09
  Posts: 350

  offline

  Това е скица на сайта.Пратих ти лично .Дай да се видиме днеска.

 24. gradski-tigar

  Член
  Joined: Май '09
  Posts: 350

  offline

  вече има http://comicspazar.com - който иска да помага, - да помага.Телефона ми е 0893-570-538 скайпа ми е gradskitigar . Айде, чакам доброволците (иначе ще трябва да си карам сам по магистралата).

 25. Dragunoff

  Администратор
  Joined: Дек '08
  Posts: 727

  offline

  Браво не си поплюваш


RSS емисия за отговорите по темата

Отговор

Трябва влезете, за да напишете отговор.

Comics Bistro — Форум | Задвижван от bbPress | Дизайн и поддръжка от Ивайло Драганов | Хостинг от ICN.Bg