Comics Bistro — Форум » Умно село » Комикси

  1. IvailoGoranov

    Член
    Joined: Юли '15
    Posts: 7

    offline

    Здравейте на всички които посещаватe редовно благите страници на Comics Bistro !

    И под "всички" имам предвид почитатели на българският комикс, художниците които редовно споделят своите творби във форума , илюстратори , карикатуристи и др.

    Моето име е Ивайло Горанов , и някои от Вас може да ме припознаят , или да са се натъквали на мои карикатури в изданията на седмичният вестник "Дума" за периода на 2013-та , 2014-та година. Реших да направя регистрация във форума , тъй като това е най-популярният български форум конкретизиран в изявите на комикс произведения и илюстрации , както и представянето на най-добрите български художници изявяващи се в този стил.

    И защото не съм човек който обича да разпъва не нужно "локуми" , ще Ви кажа и целта на посещението ми във форума и създаването на тема с подобно "апетитно" име. Ще започна с малка пред история . Преди около две седмици , посещение от Дижо̀н (източна Франция), ми направи един много близък за мен приятел и колега, чието име за целта на темата и форума той отказа да споменавам (поради лични за него причини) . С въпросният приятел, се запознах преди повече от пет години по повод една международна изложба в която бях взел участие по онова време. Известно време след запознанството си поддържахме колегиални отношения , до денят на 2012-та година , когато той ме покани да взема участие в популярно по онова време френско комикс списание предназначено за по-млада аудитория.

    От своя страна , в началото на тази година , поканих моят френски приятел , за участие в едно самонадейно начинание което организирахме със няколко колеги . Без да изпадам в подробности , ще кажа , че моят приятел искаше да разгледа българските комикс книги (тъй като той е комикс художник , а не карикатурист като мен) , за това се опитах да се сдобия за подарък на български , който той да занесе обратно в родината си. Нещата обаче , не станаха точно така както си мислех, защото въпреки , че съм около тези среди , оказа се , на българският пазар - българските комикси се оказват в недостиг . Разбира се , нямаше как да оставя човека да си тръгне с празни ръце от България , за това реших да го изненадам с най-доброто от най-доброто в комикса което някога сме имали. А именно списание "ДЪГА" разбира се ! Търсенето ме отведе и до още няколко списания , като списание "Комикс" издавано преди доста време от "Артлайн студио" и една невероятна инициатива с която се запознах при повод моето търсене , и до днес издаваното списание "Ко-миксер" . И така , крайният вариант на моят подарък беше 21 добре запазени броя , включвайки старата и новата "ДЪГА" , един измачкан брой на списание "Комикс" (благодарение на моят приятел Павел Трифонов), всички до момента излезли броеве на новото списание "Ко-миксер" , и един луксозен подарък наречен "Кратка история на българският комикс" .

    И така по живо , по здраво моят приятел прие подаръка , и се върна в родината си , без особени впечатления от нашата държава , освен това , че за няколко дни буквално се пристрасти към таратора .
    Преди две седмици обаче , се случи нещо което дори самият аз не съм очаквал да се случи. Въпросният приятел, за който казах , че няма да споменавам име , ме потърси с голямо възхищение от направеният от мен подарък. Накратко думите му бяха , че не разбира много написаното в списанията които съм му подарил, но художниците които са създали тези комикси са върнали в него много детски спомени които са го накарали да помечтае. Особено бе впечатлен от епизодичните серии в броевете на "ДЪГА" !

    И така да си дойдем директно на въпроса . Преди две седмици , той ме потърси с предложение което не можех да откажа . Подобно на до момента издаваното списание "Ко-миксер" , той даде идеята да създадем още едно списание предназначено за автори на българският комикс, карикатуристи и илюстратори , което да даде поле за изява на младите художници и техният талант, да развият своето изкуство на една стабилна основа . Той предложи една солидна инвестиция , за печат и разпространение на първите 10 броя от въпросното списание (което за момента все още не е намерило своето име) , и всичко което остава да направим е да потърсим художници които да се присъединят към проекта.

    Каква е идеята:

    Търсим, млади - стари, опитини и не опитни, художници , карикатуристи и илюстратори които да станат част от въпросното списание представяйки на читателите своите "разкази в картинки" !

    Какво е нужно?

    Нужно е да бъдете много вдъхновен , мотивиран и съпричастен към идеята и да правите вашите комикси с любов и старание , така , че който и да ги прочете да се наслаждава с интерес на изкуството на комикса!

    Какво търсим?

    1. Търсим комикс/карикатурни истории и разкази от две до осем страници на български език.

    2. Няма значение дали комиксите ще бъдат черно бели или цветни , важното е да спазват сюжетна линия към конкретната история.

    3. Идеята е да се възроди серийният комикс , така , че търсим освен периодични комикс истории , така и завладяващи сериали с продължения в епизоди , които читателите да бъдат готови да проследят с интерес и нетърпение!

    4. Качествата на комикса трябва да са CMYK / TIFF формат А4

    Кой може да вземе участие?

    Всеки който пожелае , не зависимо дали професионалист или тепърва прохождащ аматьор , комиксите за всеки брой ще бъдат внимателно селектирани и одобрявани преди издаването на всеки брой.

    Къде и до кога да изпратя своят комикс ?

    Тъй като това е тепърва началото , и за момента проекта е все още само една идея , даваме по-дълъг срок от време , като със всеки следващ брой , при интерес списанието ще се печата на по-кратки срокове.

    Крайна дата за изпращане на комикси и материали: 1-ви януари 2016-та година!

    Разпространение

    Идеята за момента е списанието да се разпространява в по-големите вериги книжарници , и ако има интерес, в последствие да се разрастне до вестникарската бутка , като ежемесечно издание. За сега нищо не е сигурно , докато не съберем историите които ще направят брой първи!

    Контакт

    Моля всеки който прояви желание да се превърне в част от проекта , да изпрати своите комикси , и илюстрации на имейл адрес: spisanietobg@abv.bg.

    Комуникацията с авторите , и за други въпроси може да се извършва тук в темата на форума или на същият имейл адрес. Не знам за Вас , но аз съм много развълнуван от идеята , и се надявам да покажем на всички , що е то чудото на българският комикс!

    С пожелания за успех на всички автори ! Очакваме творбите ви !

    Съвсем скоро ще допълваме още информация относно целият проект и неговото развитие!

    ✎ " СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО ! "

    http://spisanieto.eu/
  2. chr

    Член
    Joined: Яну '09
    Posts: 430

    offline

    Възможността да има 3та вълна "Дъга" ме изпълва с голяма радост :ДД

  3. comix-boy

    Член
    Joined: Юли '15
    Posts: 23

    offline

    Звучи интересно начинание, пожелавам ви успех! Пък и защо да не се включа и аз, ще изпратя свой комикс, дано се хареса

  4. Kefo

    КефоЗавър
    Joined: Дек '08
    Posts: 915

    offline

    С интерес чакам развитието на проекта...дано не остане само с хубавата идея както доста подобни проекти напоследък.

  5. IvailoGoranov

    Член
    Joined: Юли '15
    Posts: 7

    offline

    Нека да вмъкнем малко новини и известна доза благодарности , относно развитието на проекта.

    На първо време , забелязах , че администраторите на сайта са поставили нашата тема "залепена" за което искам да им изкажем благодарност , на тях и целият екип на ComicsBistro !

    И така какво се случва?

    От както публикувахме своята тема във форума с нас се свързаха изключително много артисти и комикс художници които отправиха към нас многобройни въпроси свързани с проекта. До момента сериозно участие и заявка за първият брой на изданието заявиха приблизително 20 комикс художника , които ни представиха невероятни произведения! Някои от имената които ще се включат в първият брой са напълно нови лица , но пък за сметка на това вярвайте ми определено има какво да покажат, други са много познати на всички ни професионалисти , чийто имена за момента ще запазим в тайна , но определено ще има за всекиго по нещо!

    Второ

    Тъй като получихме много имейли с въпроса " Какво е името на списанието? " , и нито един имейл или коментар с предложение за име , в крайна сметка взехме единодушно решение повтаряното от нас списание, списание, списание , да бъде под заглавието "СПИСАНИЕТО" ! И по-конкретно комикс "Списанието" . Мисля , че това е изключително подходящо заглавие за изданието , лесно се помни , и смятаме , че би заинтригувало читателите , особено щом представим първият брой и началните епизоди на художниците.

    Създадохме и официална страница в социалната мрежа , за по-лесна и бърза комуникация , така , че ако някой се подвизава там да посети. Тепърва там ще допълваме бъдещата информация относно целият проект и неговото развитие.

    Въпреки , че проекта е все още в своят начален стадий на развитие , и тепърва ще поставя своите стабилни основи , към него се присъединиха много млади и активни хора които заявиха желание да ни помогнат под една или друга форма.

    Благодарности на първо време на Петьо Георгиев, който се превърна в пълноправен партньор на проекта , изявявайки желание да използва своят капацитет от контакти и връзки с хора в различни сфери и дейности, за да помогне за разпространението на списанието в момента в който бъде отпечатан първият му брой.

    Много благодарим също така , на момчето което изяви инициатива и желание да създаде официален уеб сайт на проекта , и то напълно безплатно, за да улесни комуникацията с артистите и читателите , и да създаде една платформа в която всеки ще може да научи що за чудо ще бъде то "Списанието" . За момента сайтът е в процес на разработка , но се надяваме съвсем скоро да бъдем активни и по-неговите страници!

    Огромна благодарност също така на Мариан Милков, който повече от 10 години представлява и е бил директор на една от най-големите печатници в България , който предостави опита, знанията и контактите си за да ни помогне в това начинание напълно безплатно!

    Благодарим на всички които се отзоваха в помощ към проекта , под една или друга форма , и искаме те да знаят, че дълбоко оценяваме подкрепата на всеки един от вас!

    За допълнителни въпроси информация или друго , не се притеснявайте да ни притесните на имейл адрес: spisanietobg@abv.bg

    За сега толкова , когато има развитие , ще добавяме нужната информация тук, в социалните мрежи и на официалният ни сайт когато бъде завършен.

    ✎ " СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО ! "

    http://spisanieto.eu/
  6. stnle

    Член
    Joined: Окт '13
    Posts: 2

    offline

  7. vasko

    василаки
    Joined: Юли '09
    Posts: 3 153

    offline

    Почакайте с шрифта за заглавието, ще го донаправя в офиса като ми свърши отпуската. ако не излезе по-спешна поръчка. Сега са твърде сбити буквите, то се вижда.

  8. IvailoGoranov

    Член
    Joined: Юли '15
    Posts: 7

    offline

    И така приятели , от няколко дни вече напълно активен в пространството може да намерите официалният web сайт на проекта "Списанието". За момента страницата е все още в своят начален стадий , и тепърва предстои да се надгражда и допълва, но сме въвели по-важното като въпроси и информация , което да помогне на художниците по-отблизо да се запознаят с идеята.

    Заповядайте още сега на страниците на spisanieto.info

    А за всякакви други въпроси , не се притеснявайте да се отправите към нашата страница в социалната мрежа ТУК.

    Щастливи сме да допълним също така , че към момента заявка за участие в изданието направиха повече от 25 професионални и не професионални комикс художници и карикатуристи, някои от които са добре познати на публиката. Предстои един наистина шарен и изпълнен със невероятни пъстри истории първи брой.

    Очаквайте

    ✎ " СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО ! "

    http://spisanieto.eu/
  9. vasko

    василаки
    Joined: Юли '09
    Posts: 3 153

    offline

    Йеее Браво!

  10. orehovka

    мускетарка
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 654

    offline

    Няма скорошни ъпдейти май?

    Gangnam style!
  11. vasko

    василаки
    Joined: Юли '09
    Posts: 3 153

    offline

    Шрифта вече е качен на фонтфабрик сайта заедно със сенсей.

  12. Vilorp

    3ир-3ир-Член
    Joined: Авг '12
    Posts: 467

    offline

    Ако все още четете тая тема да подпитам няколко неща:
    Предвижда ли се, комиксите да минат през редактор и коректор? (На сайта пред голям брой от препинателните знаци има интервали, което ми бърка в здравето.)
    Защо 52 страници? (Обемът за печат обикновено е кратен на 32, 16, 8 и 4 страници, като колкото по голямо е кратното число толкова по-добра цена може да даде печатницата. В случая 52 е кратно само на 4...)
    Има някакъв проблем с отварянето на страницата във фацето? (дава ми иконка на бинтован палец)

  13. IvailoGoranov

    Член
    Joined: Юли '15
    Posts: 7

    offline

    Kefo каза:
    " С интерес чакам развитието на проекта...дано не остане само с хубавата идея както доста подобни проекти напоследък. "

    Но за съжаление , си остана само с "хубавата идея" ...

    Здравейте отново приятели ,

    макар и да пиша с повече от една година закъснение , след последното ми мнение тук, на страниците на форума, поради което си има причини разбира се , но каквито и да са те , трябваше да го известим по някакъв начин, за което в този момент моля всички Ви за извинение.
    Последната една година , беше една от най-интензивните години в живота ми , както в личен така и в професионален план. Започнах нова работа , паралелно с това довършвайки няколко големи илюстративни проекта , живях за кратко в Германия (*също по-работа), участвах във една малка изложба във Дрезден , и разбира се чудото което ще помня завинаги , раждането на първата ми първата ми дъщеричка .

    Но разбира се , всичко хубаво , и лошо до тук няма нищо общо с настоящото ми посещение във форума отново . И както Kefo предсказа не съзнателно всичко си остана за съжалене със "хубавата идея" .

    На кратко искам да обясня на всички , които ми задаваха толкова много въпроси за "Списанието" през последната година , на които така и не можех да отговоря , поради една или друга причина . Какво се случи всъщност . . .

    В началото , всичко вървеше сякаш прекалено лесно . Много хора повярваха в идеята на проекта , и подадоха "ръка" под една или друга форма в помощ към неговото окончателно реализиране. Много млади творци , артисти и хора пълни с невероятни и страхотни идеи проявиха желание да станат част от организацията и скромният ни екип който поставяше основите на "Списанието" . Един страхотен млад дизайнер се нае , със изработката на официален уеб сайт , който да предостави нужната платформа за информирането на читатели и артисти , за това какво всъщност представлява цялостно проекта , и как той ще се движи във всеки един етап от неговото развитие. Няколко организации пожелаха да помогнат в разпространението . И сякаш нещата се развиваха в правилната посока. Имахме хора за разпространение , знаехме в какъв точно формат ще бъде напечатано изданието , дори по-голямата част от творбите вече бяха селектирани. Очертаваше се един невероятен , и изключително цветен първи брой. Почти половината работа беше свършена, както се казва. Но за съжаление , както ме предупреди момчето което определихме като "разпространител" по онова време "Сложихме тигана преди да сме хванали рибата" .

    Както знаете , "Списанието" трябваше да бъде финансирано от моят френски приятел (* чието име отново не искам да споменавам поради причини които вярвам, че ще разберете в последствие ) . Нашата устна уговорка беше беусловно финансиране за печат и разпространение на първите 10 броя от изданието , което вярвайте ми , съвсем не е малка сума. Сума която започнахме да "разпределяме" за нуждите на проекта , без реално да разполагахме със финансирането. Типично по Български разбира се . И след като всичко вървеше толкова easy , изведнъж загубих всякаква комуникация с "инвеститора" . С него разбира се , бяхме провели доста разговори относно това , и първоначално той беше категоричен, че желае да направи тази инвестиция. Той точно като мен, беше пряк наблюдател на всичко което се случваше с проекта , и го държах в течение почти постоянно за развитието , и това колко развълнуван бях от всичко това (*А мисля , той също). След като загубих всякакъв тип комуникация с него за извесно време , проектът продължаваше да съществува за кратко. Получавахме комикс истории и идеи , и всичко вървеше добре.

    Точно в този НЕ подходящ момент обаче , когато "уж" всичко е толкова добро, един от нашите "партньори" или по-скоро едно от момчетата част от екипа , реши , че всичко това не си заслужава. Като цяло това не би трябвало да бъде проблем, но момчето което име не искам да споменавам в момента, отговаряше за цялостното интернет присъствие на "Списанието" , включително поддръжката на нашата фейсбук страница , официалният сайт, и за съжаление имейл адреса на проекта . Не знам какво се случи , но този човек прекъсна всякаква комуникация с нас , като беше премахнал всякакъв достъп на мен или други хора от екипа на заветните пространства, включително и до имейл адреса на който трябваше да получаваме комикс историите. Групава , смешна , и за съжаление детинска история. Но факт . С малко помощ по-късно възтановихме достъпа до уеб сайта , и имейл адреса , но за съжаление всичко в него беше безвъзвратно изтрито .

    Казахме си , "Какво пък" ще започнем от начало. Но тогава успях да се свържа със моят френски приятел , който ми съобщи една трагична новина свързана с неговият живот (*не искам да споделям новината , няма връзка с общата ни работа), просто приемете , че това което е преживял човека , напълно заслужаваше неговото отсъствие . Човекът буквално беше съсипан от тази непреодолима лична драма , и нямаше силите да обсъжда с мен каквото и да е било в страничните ни аспекти и общи проекти . След извесно време той ме потърси , с въпросите какво се е случило с проекта , и защо не сме го продължили. Обясних му цялата ситуация , относо интернет премеждията ни , като бях уверен в думите си като му казах, че това не трябва да спира проекта . Щяхме да удължим срока за изпращане на историите , и всичко щеше да е наред, но той беше категоричен , че така е по-добре , и окончателно се оттегли с добри пожелания , като каза , че на този етап от живота си , не вижда смисъл да финансира проект който така или иначе "е започнал да се разпада" по негови думи. И от там оттегли се разделихме в приятелски отношения , което окончателно прекрати работата ни по комикс "Списанието" .

    Сами разбирате вярвам, че след това нямаше как да осъществим всичко което бяхме наумували , без нужното за целта финансиране. И изведнъж всички просто се оттеглиха, за съжаление. Аз приех , колкото и да не ми се искаше , че може би така е трябвало да се случи , но съвестта не ме оставяше на мира. Започнах да работя по алтернативни проекти , но и до днес идеята за този проект, и неговото осъществяване не ми оставя мира.

    За това , преди седмица , започнах всичко от самото начало. .

    Знам, знам, нямаме нужното финансиране , но се свързах със някои от хората които тогава проявиха голям интерес към проекта , и една Варненска организация , като заедно събрахме оскъден бюджет, подходящ за необходимото финансиране за отпечатването на поне един брой. Не искам този проект да загине с мен, а и не съм от хората които ще оставят нещата просто така. За това се радвам, че с удоволствие пиша следващите редове.

    Скъпи приятели , комикс художници , карикатуристи и илюстратори които преди едина година и нещо подкрепихте комикс "Списанието" , ще се радвам ако го направите отново , и сега през 2017-та година , защото "Списанието" се връща (*метафорично), и отново започва търсене на своите истории!

    Точно както преди една година , условията са абсолютно същите !

    Търсим, млади - стари, опитини и не опитни, художници , карикатуристи и илюстратори които да станат част от въпросното списание представяйки на читателите своите "разкази в картинки" !

    Какво е нужно?

    Нужно е да бъдете много вдъхновен , мотивиран и съпричастен към идеята и да правите вашите комикси с любов и старание , така , че който и да ги прочете да се наслаждава с интерес на изкуството на комикса!

    Какво търсим?

    1. Търсим комикс/карикатурни истории и разкази от две до осем страници на български език.

    2. Няма значение дали комиксите ще бъдат черно бели или цветни , важното е да спазват сюжетна линия към конкретната история.

    3. Идеята е да се възроди серийният комикс , така , че търсим освен периодични комикс истории , така и завладяващи сериали с продължения в епизоди , които читателите да бъдат готови да проследят с интерес и нетърпение!

    4. Качествата на комикса трябва да са CMYK / TIFF формат А4

    Кой може да вземе участие?

    Всеки който пожелае , не зависимо дали професионалист или тепърва прохождащ аматьор , комиксите за всеки брой ще бъдат внимателно селектирани и одобрявани преди издаването на всеки брой.

    Къде и до кога да изпратя своят комикс ?

    Тъй като това е тепърва началото , и за момента проекта е все още само една идея , даваме по-дълъг срок от време , като със всеки следващ брой , при интерес списанието ще се печата на по-кратки срокове.

    Крайна дата за изпращане на комикси и материали за момента не окончателна: 1-ви декември 2017-та година!

    Контакт

    Моля всеки който прояви желание да се превърне в част от проекта , да изпрати своите комикси , и илюстрации на имейл адрес: comics@spisanieto.eu

    С пожелания за успех на всички автори ! Очакваме творбите ви ! Отново

    Молим също така , всички артисти които ни бяха изпратили своите истории на старият имейл , да го направят отново затвръждавайки участието си в проекта , на новият ни имейл адрес , защото наистина искаме те да бъдат част от изданието.

    Искам отново да изкажа благодарност , и на ComicsBistro , и всички които подкрепят, или тепърва ще подкрепят проекта . Вашата подкрепа е наистина важна за нас !

    Също така искаме да съобщим, че официалната ни фейсбук страница отново е на линия , така , че ако някой се подвизава там, да ни подкрепи ако желае, а нашият официален сайт отново е на разположение този път на домейн адрес www.spisanieto.eu , където ще откриете допълнителна информация и отговори на тепърва възникнали въпроси. Благодарим на всички !

    ✎ " СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО ! "

    http://spisanieto.eu/
  14. TANGRA

    Член
    Joined: Дек '08
    Posts: 363

    offline

    Радвам се да видя, че оптимизма и ентусиазма ти не са изчезнали след всички неволи

  15. Lisa

    random
    Joined: Фев '09
    Posts: 4 274

    offline

    браво за постоянството, успех и повече късмет този път!

  16. IvailoGoranov

    Член
    Joined: Юли '15
    Posts: 7

    offline

    Здравейте отново приятели , и благодарим за позитивната енергия и мненията във форума!

    Включвам се и днес към темата , за да внеса малко новини , и един въпрос който ни застана на пътя на развитието на проекта.

    Като начало искам да съобщя , че само няколко дни след пускането на нашият официален уеб сайт , към идеята вече се включиха няколко комикс художника (*и то доста познати на българската сцена имена), които дори предоставиха своите произведения за първи брой. Артистите , както и преди време са много вдъхновени , и мотивирани , и за това ще направим всичко възможно по силите си , този път да не ги разочароваме! Имаме нови истории, страхотни комикс персонажи , вълнуващи приключения , и невероятни цветове , което прави първият ни брой много интересен. Страниците се събират изключително бързо , което от своя страна означава , че броят може да бъде сформиран много преди заветната крайна дата която сме посочили. Но това да не тревожи никой ! Щом успяваме да съберем идеи за един брой , със сигурност ще има втори ! На страниците на "Списанието" има място за всеки артист .

    Към идеята и тази година се присъединиха хора които да ни помагат в разпространението , и хора които да ни помагат с редакцията и офромлението на крайният външен вид на списанието. От тук обаче възникна и въпроса .

    Свързахме се със печатницата с която трябваше да работим преди година , с идеята да установим за нашият скромен бюджет какво могат да направят за нас , в името на идеята , и външният вид на проекта. От там обаче ни увериха , че за сегашният ни бюджет не могат да ни предложат същите условия както преди една година (*разбираемо). Което ускъпява цената на единично копие , и съответно крайната цена на изделието. Бяхме посъветвани , в няколко минутен разговор по телефона , да сменим формата на издеялието от А4 на класическият комикс формат А5 , като по-този начин частично да намалим и разходите за печат, и съответно крайната цена на изданието да бъде по-ниска , като запазим качеството .

    За момента всичко е само до информативност разбира се , тъй като все още не е подготвен първият брой за печат, а и не са събрани достатъчно произведения за неговото отпечатване (*логично) , но някак не ми се ще да сменяме формата .

    Пиша всичко това тук, защото искам да се допитам да Вас , които сте във тези среди , имам предвид комикс художниците .

    Какво е по-важно за Вас, и как Ви се струва по-удачно да бъде осъществен този проект.

    - Формат А4 , но на по-скъпа колекционерска цена .
    - Формат А5 , с повече страници но на по-ниска цена .

    Кое е по-важният аспект в случая , полето за изява което ще предостави изданието , или външният му вид .

    Аз лично мисля , че историите правят същината на изданието , не това в какъв формат ще бъде . Подобни идеи по-света като "Kuš" , "Zavala" , "Buckrider" , "Off Life" свързани с комикс издаването са все във класическият формат А5 , и въпреки това съм раздвоен .

    Ще се радвам ако споделите мнения , за да решим този въпрос преди да са започнали повече художници да ни изпращат своите произведения.

    За да ни помогнат и мненията на читателите , и всички ваши създадохме специална за целта фейсбук анкета , към събитието публикувано там, така , че да разберем какви са нагласите на хората и какво предпочитат относно външният вид на списанието.

    И пак казвам, аз съм привържаник на максимата "Не съди за книгата по корицата" но , все пак искам да науча и вашите гледни точки по въпроса. Благодаря ви!

    ✎ " СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО ! "

    http://spisanieto.eu/
  17. Lisa

    random
    Joined: Фев '09
    Posts: 4 274

    offline

    Мен лично повече ме влече малкия формат... По-лесен за носене и четене насам-натам, по-трудно се мачка, пък и ако е по-евтин, вероятно е да привлечете повече хора. На по-късен етап може да ги направите и по-големи.
    Стандартните седмични издания на Marvel и DC са по-малки от а4, а повечето манги, на които съм попадала, са по-малки от а5. Размерът на страницата не определя качеството на съдържанието.
    Пък колекционерски издания пускайте, като се понасъбере материал.

  18. TANGRA

    Член
    Joined: Дек '08
    Posts: 363

    offline

    От гледна точка на реализацията на пазара, което е и същината при стартиране на подобен проект, е редно да се примириш с по-малкия формат. Другото важно според мен е да се въведе ограничение на броя страници в един брой. Увлечен от ентусиазма от привлечени голям брой автори и истории,издателят може да реши да наблъска всичко в един брой и коричната цена отново да стане непосилна за средностатистическия купувач, а е по-добре ( според мен ) материалите да се разделят на 2 или дори 3 броя и историите с продължение просто да се движат през брой.Всеки старт в този жанр е труден и докато се утвърди стабилна аудитория ще се наложи да правиш компромиси, колкото и да не ти се иска.
    Добре е решението за формата, да бъде взето в кратък срок, защото то ще повлияе на кадровката на страниците. Аз лично предпочитам А4 - този размер на страницата дава повече възможности за динамика в панелите и осигурява пространство за панорамни сцени, но с пазарните принципи не можеш да се пребориш ,освен ако не седиш върху чувал с пари

  19. Ns0

    Член
    Joined: Сеп '12
    Posts: 373

    offline

    Общо взето, подкрепям всичко казано по-горе от колегите!
    Като за начало по-малкият формат е плюс и със сигурност трябва да има ограничения на броя страници.
    Успех!

  20. fan4battle

    ..
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 805

    offline

    Начинанието е похвално!
    Формат B5 също е готин и много употребяван за комикси. С такъв направих моята книжка. По-голямо от това не е удобно. Но май в Бг не се използва много.

    Ако целта е нещо като старата Дъга, значи по-скоро ще търсите комикси за всички възрасти. Може би е хубаво да го напишете. Което ми напомня за списанието, което излезе в началото на годината - КИК (Комикси, Илюстрации, Карикатури) - и то е с идеята да бъде нещо като Дъгата едно време (и според мен не се справя никак зле в това!). Но предполагам идеята на Списанието е по-различна.

    Аз си мисля че няма смисъл от недовършени истории с продължение, ако ще са само за един брой (каквито досега е имало достатъчно много). Рядкост е история с продължение, която и като единичен епизод да стои самостоятелно и завършено. Т.е. удовлетворително. И ако Списанието ще излезе само веднъж (какъвто шанс е много вероятен), по-добре по-завършени истории. Това е едно от хубавите неща на Ко-миксер, че няма истории с продължения, всяка трябва да е завършена.

  21. Lisa

    random
    Joined: Фев '09
    Posts: 4 274

    offline

    подкрепям казаното от fan4battle и да добавя, че може да са завършени истории с повтарящи се типажи. пак се създава усещане за продължителност на историята.

  22. Vilorp

    3ир-3ир-Член
    Joined: Авг '12
    Posts: 467

    offline

    B5 е стандарт за книги 176х250 мм. преди обряването, което прави 170х240 след обрязването
    А-форматите са канцеларски.

    Наистина е важно скоропостижно да се вземе решение за формата на Списанието, тъй като, както изтъкна Тангра от това зависи кадровката на комиксите. Директното свиване на комикс рисуван за А4 в А5 формат въобще не е добра практика, особено зле се отразява на текстовете.

    Печатница - най-добрата на която съм попадал като цена качество е Симолини, но е хубаво да се поиска оферта от повече от една.

    Разпространение - ако мислиш да го пускаш по книжарниците коричната цена трябва да е *3 или *4 производствената, тъй като книжарниците прибират 30 до 60% процента от коричната цена. Добра алтернатива е онлайн разпространението, където можеш да постигне много по-ниска корична цена барабар с доставката, но затова ще ти трябва човек който да се занимава със самото разпространение и популяризиране в мрежата.

    Игрите с теб!

  23. YassBG

    Блокирани
    Joined: Юни '18
    Posts: 27

    offline

    Звучи страхотно. Успех!

  24. pllb_

    Блокирани
    Joined: Апр '18
    Posts: 35

    offline

    Май го няма вече...


RSS емисия за отговорите по темата

Отговор

Трябва влезете, за да напишете отговор.

Comics Bistro — Форум | Задвижван от bbPress | Дизайн и поддръжка от Ивайло Драганов | Хостинг от ICN.Bg