Comics Bistro — Форум » Благата дума - хвърлен камък ;)

 1. rapanizze

  Член
  Joined: Юли '15
  Posts: 1

  offline

  Здравейте ,

  Не съм сигурен, дали конкретно тази тема е предназначена за съответната категория в която съм я поставил (* тъй като много рядко посещавам и публикувам мнения и теми във каквито и да е било форуми ) , но въпреки това бих искал да науча вашето мнение по въпросът който съм отправил като заглавие.
  Като начало ще вмъкна , че с удоволствие посещавам страниците на Comics Bistro от доста време , наслаждавайки се на невероятните творби които авторите споделят , но едва сега направих регистрация тук за да добавя именно темата за която искам да поговорим.

  Това за което искам да поговорим , е БЪЛГАРСКИЯТ КОМИКС , конкретно моето виждане и поглед за него , и как през годините това страхотно "явление" някак си просто се изгуби.

  За да бъдете на ясно с моята гледна точка , и как АЗ виждам нещата , ще споделя личната си кратка история за моето запознанство със Българският комикс.

  Ще започна от там, че когато бях сравнително малък (* бе направо си бях сополанко - дете) , в мен беше породена любовта към рисуването на анимационни герои . Истината е , че не обичах да "прерисувам" вече съществуващи анимета , а фантазията ми съумяваше да измисля и пресъздава върху хартия свои герои. Не мога да кажа , че съм съзнавал реално какво съм рисувал, и не мога да кажа , че съм го правил с конкретна цел, просто това беше нещото което умея. Като малък разбира се съм чел разни комикси , които варираха от сополивите истории за Spider-man , Batman , и каквито се сетите още американски супер герои , които винаги успяваха да победят "лошите" и да спечелят момичето (* надявам се разбирате какво имам предвид де). Но каквито и комикси да бях, чел в мен винаги е оставала една не доизказана нотка на разочарование спрямо комиксите . Никога не съм ги възприемал за нещо сериозно , и дори предпочитах да гледам анимираните версии на супер героите пред това да прочета оригиналната история в комикса . Може да се каже съвсем спокойно , че не съм бил особено голям любител на комиксите. Въпреки това обаче , аз никога не се отказах от моето хоби , да измислям и рисувам свои авторски герои (* но никога под формата на комикс или карикатура).
  И така годините минаваха , докато един ден (* не съм сигурен за точна година , но ако не ме лъже паметта това се е случило някъде края на 2004-та , началото на 2005-та година) не се запознах със НЕГО - явлението БЪЛГАРСКИЯТ КОМИКС! Никога преди това , не бих предполагал, че съществува нещо подобно , което така без дори да ме попита просто ми отнесе главата , съзнанието и сърцето. Ще ме попитате какво се случи тогава ? Съвсем случайно , у мен попадна най-великото нещо (* според мен ) , което някога се е случвало у нас - СПИСАНИЕ ДЪГА !!!
  Още в първите няколко страници на списанието , пред мен се разкриха невероятните светове , и още по-невероятните умения , на най-добрите (* за мен ) художници на комикси в цял свят! Просто ако имаше думи с които да ви опиша емоцията която изпитах в мига в който се запознах със това списание щях да го направя , но не мисля , че съм достатъчно слово надарен да изкажа с думи това което ми предостави списанието! От там нататък само със един закупен брой , това списание ме спечели за цял живот , и нямах търпение да излезе новият брой. Но за мое съжаление , нов брой така и не се появи. Какво се случи , оказа се , че съм закупил последният 13-ти брой на както станала по-късно известна "Новата Дъга" . Поразрових се , поразпитвах на сам натам, и в последствие успях да се сдобия и със още два броя от заветното списание, които напълно заслужиха всяка стотинка която дадох за тях , и които до ден днешен редовно си препрочитам с удоволствие.
  По-късно във времето , разбрах , че съм сравнително млад, и преди да се появи явлението "новата Дъга" тя е имала свой предшественик, който всички вие така познавате и обичате. Започнах търсене , на всеки един от броевете на старата Дъга , с надежда да се сдобия с цялата колекция и да се впусна в света на Българските комикси още от самото им начало. Оказа се , за мен сравнително по-лесно да се сдобия с пълната колекция от старата Дъга , от колкото да намеря броевете на новата. И тук с риск да изляза "хейтър" или нещо подобно , ще изразя своето разочарование. Прочетох всеки един брой на Дъга , и то последователно от брой първи до 42-ри. Но това което видях там, беше коренно различно от това което бе част от комиксите в "новата Дъга" . Да комиксите в оригинала са забавни , интригуващи и интересни , но лично според мен те не могат да достигнат и половината величина на новата Дъга .
  Разбирате ли , не искам да обидя никого (* пиша това защото , разтърсих из много форуми и всички бяха крайно разочаровани от новото списание започнало да се печата през 2004-та година ) . За мен лично , новото списание Дъга , беше началото , и моето свещено запознанство с явлението БЪЛГАРСКИ КОМИКС ! Още от самото представяне на списанието в първата страница , и всеки един различен епизод на поредиците съдържащо списанието , просто никога не е имало такова списание , и за съжаление никога няма да има отново. Не знам дали авторите тогава са съзнавали какво са създавали , но за мен те са създали много повече български герои за които си заслужава да се гордеем от колкото да гледаме американските супер герои. Искам да кажа , българските комикси в новото списание Дъга , бяха на светлинна величина , пред каквито и да е други анимационни сериали , американски комикси или каквото още се сетите. За мен това списание беше като мечтан анимационен канал, който представяше на читателите най-невероятните заглавия и истории , представени по най-невероятният начин , който надминава световно известни имена като по-горе споменатите Spider-man , Superman, Batman , и други подобни. Всяка корица , всяка страница , всеки диалог на списание Дъга , беше невероятен , а авторите на комиксите част от списанието просто ... дори не мога да изразя емоцията си правилно . Една дума мога да кажа за това списание и тя е - ЛЕГЕНДА ! . Тази легенда която за съжаление никой не откри , така както аз самият открих, и много малко хора споделят моето мнение , но това което съдържат страниците на всеки един брой е доказателство за най-добрите автори и художници в света .

  За мен историите като : Bion, Сър Рицарлот, NOIR, Мозъчни донори, Предпоследният самурай, Радит, Уики, Справедливите, Пъшо и Пепа, Козмен, Лошите Зли, Бонзай, Капитан България ,Досиетата Ф.И.К.С. , Дръндо, Космически гъби, Дяд О'Мраз, и много , много , много други са истинският Български комикс! И тези от вас които не са чували за тези заглавия мога да кажа , че сте загубили изключително много ако не сте ги прочели , дори само по-веднъж. Невероятни истории, невероятни художници , невероятни комикси. И мога да кажа само Спайдър мен пасти да яде ве! В България имаме много по-велики и страхотни НАШИ герои , като например невероятния КАПИТАН БЪЛГАРИЯ . Страхотните приключения на Предпоследният самурай , или Радит ! Това са супер герои !

  Не зная защо читателите не успяха да попият пълният потенциал на новата Дъга , но ако това списание беше продължило да се печата и до днес, съм сигурен, че щеше да има много много много подръжници , които като мен очакваха със нетърпение всеки следващ брой, и всеки следващ епизод от любимите си поредици.

  Няма да споменавам имената на художниците , защото със сигурност съм забравил някои и ще пропусна , но искам да кажа на тези хора , че това което правеха тогава остави трайни следи във живота и съзнанието ми. Те накараха от едно безразлично хлапе към комиксите , да стане един от най-заклетите фенове на техните произведения. БЕЗКРАЙНО УВАЖЕНИЕ КЪМ ВСИЧКИ АВТОРИ НА КОМИКСИ В БЪЛГАРИЯ !

  Малко по-късно , започнаха да излизат и други списания публикуващи български комикси , като : списание Комикс, Limbus Region, Outer Visions и други които в момента не мога да се сетя , но които също заслужаваха нужното уважение защото авторите и художниците им бяха положили невероятен професионализъм за да превърнат историите си в нещо наистина завладяващо.

  Аз от своя страна започнах да се занимавам с рисуване на свои собствени комикси , в началото не професионално , после рисувах две години за училищният вестник, имах няколко скромни изложби , и така и така ... но оставете ме мен. Говоря от името главно като почитател на българският комикс .

  С течение на времето нещата се промениха...

  Сега 2015-та година . Стъпвам в книжарниците , и на рафта за комиксите , японски боклуци които с чисто сърце наричам порнография (* и някои от които дори съдържат такава) , и освен Dragon Last на Сатанасов (* който между другото също не се намира лесно ) всичко друго НЕ е българско. От към Български комикс, всичко се изгуби... Къде са приключенията на Уики , къде са шантавите истории на Пъшо и Пепа , какво се случи със най-великият наш супер герой КАПИТАН БЪЛГАРИЯ , как завърши Bion? В крайна сметка , у нас Българският комикс вече е изчезващо понятие, и много малки наченки на него могат да се видят и до днес , такива каквито бяха през 2004-та година...

 2. chr

  Член
  Joined: Яну '09
  Posts: 430

  offline

  Евалата за ентусиазма, сигурен съм ,че художниците участвали оценяват подкрепката и отдаденоста ти ( :

 3. IvailoGoranov

  Член
  Joined: Юли '15
  Posts: 7

  offline

  Добре написано , аз също харесвах новата "Дъга" , но хората са прави , че новата и старата "Дъга" нямаха нищо общо по между си.

  ✎ " СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО ! "

  http://spisanieto.eu/
 4. orehovka

  мускетарка
  Joined: Дек '08
  Posts: 1 654

  offline

  И моите 20 стотинки в тази стара тема, която сме обсъждали неведнъж: българските комикси изчезнаха, защото не се продават. Аз напоследък имам чувството, че рисувачите на комикси са повече от читателите и че какъвто комикс излезе, си го купуват предимно хора, които сами рисуват комикси. По някаква причина извън София този вид литература не върви; не знам дали е защото комиксите по принцип се смятат за "детско" забавление, или защото тези, които все пак се интересуват, предпочитат да четат сканирани манги от нета вместо да дават пари за хартиени комикси.

  Gangnam style!
 5. Satanasov

  EVIL D!CK
  Joined: Апр '09
  Posts: 404

  offline

  Много тъжна тема. Ще се опитам да систематизирам причините за това положение.

  1. Глупавото схващане, че комикса е нещо "несериозно", "детско" и дори "пошло" в очите на големите "бизнесмени" и дори в очите на останалите колеги "художници". Истината е, че комикса не само е отделен отрасъл в изкуството а комбинира в себе си няколко изкуства на веднъж. Литература, рисуване, кинематография и какво ли още не. Предимно американските масови комикси са основната причина за това впечатление. С огромно съжаление обаче виждам, че вече не само в Америка се появяват все по- плитки и елементарни творения. Още по голям ужас ме обзема като гледам как именно тия бози са в центъра на вниманието на феновете и спонсорите. Което води до втория голям проблем:

  2. Феновете. С риск да засегна много хора ще споделя впечатленията си от фен средата в България.
  - Много ниска познаваемост на това което е съществувало преди настоящите продукти.
  - Никакъв интерес към нещо различно от любимата история
  - Ограничено мислене по отношение на всичко, което не е мейнстрийм
  - Вродена ненавист или снизходителност към всичко родно
  - Интернет сканове и прочее

  Мога да продължа още много по тая тема, но е безмислено. Само ще разкажа един много странен пример (който пък е показател за нещо съвсем различно от всичко, което написах по-горе)
  На едно от родните комикс събития дойде момиче, което цял ден обикаля по комикс щандовете, като подминаваше нашия многократно. В един момент дойде и ме пита: "Това български комикси ли са?" визирайки Драгонласт и всичко останало. И като и казах, че са български тя си купи от абсолютно всичко с думите "Щом са български купувам всичко!". Много съм благодарен за което. Но отново тук има предубеденост и бойкот. В случай, че даден продукт е добър не трябва да има никакво значение чие производство е.

  3. Структурата на пазара - за да си успешен издател трябва да издаваш големи количества, да залееш пазара, да пускаш реклами, да наливаш пари, да имаш спонсори и изобщо да си ламя. ЗАЩОТО парите от дадено издание изхвърчат по пътя и печалбата за автора не просто е никаква, ами накрая си на минус дори да си продал всичко. Плащаш за печат, плащаш за разпространение, плащаш данък, плащаш за баркод, плащаш за фирма, членство, авторски права, хонорари, заплати и какво ли още не. Хиляди плащания по веригата, които оскъпяват продукта до неимоверност, а реалната печалба за теб като производител малка, никаква или в някои случаи си и на огромен минус.

  4. Разпространението - това се оказа голям проблем. Няма мрежа, която да покрива цялата страна. Трябва да се работи със сума ти разпространители, освен ако не искаш да си приложение на вестник, където пак плащаш крупни суми. Освен това не всички издания са подходящи за приложения на вестници. Отделно от това не всички разпространители са съвестни и много често продукта ти не стига изобщо до крайната цел, а си отлежава в някой склад или на дънцето на някой кашон. Стига се до абсурдната ситуация да има голямо търсене на продукта, а в същото време аз да не мога да продам и половината тираж, просто защото няма как да стигне до хората. Освен онлайн. Тогава пък се оскъпява заради пощенските разходи и хората се отказват, защото се чувстват прецакани. И изобщо всичко е направено така, че да няма начин сам да тръгнеш от никъде и да стигнеш някъде. Трябва или да те бутне някой (мама, тате, вуйчо, гадже) или да се продадеш на някой и от там да следваш чужди правила за собствения си продукт.

  Надявам се, че вкарах яснота по темата. Има още много причини, но това са по-големите.


RSS емисия за отговорите по темата

Отговор

Трябва влезете, за да напишете отговор.

Comics Bistro — Форум | Задвижван от bbPress | Дизайн и поддръжка от Ивайло Драганов | Хостинг от ICN.Bg