Здравейте ,
моля ви да ми дадете идеи за техники,при които се използват акварел,маркери,темперни бои и други пособия.Както споменах по-рано в друга тема,не съм фен на Digital Art-а и рисувам на хартия.Не съм добър в рисуването,затова искам съвети от вас.Каквито и да са те,все ще ми помогнат.Относно акварелните бои,имам такива на Faber Castell,имам и купчина четки у нас,така че имам материали,само че ако може да ми обясни някой по-подробно как трябва да се топи,как да се нанася и т.н. Предварително ви благодаря!
Comics Bistro — Форум » Благата дума - хвърлен камък ;)
Техники за скициране,рисуване и оцветяване на комикси
(18 отговора, 7 участника)-
Мъдростта ме преследва, но аз бягам по-бързо!
-
Техники има колкото си искаш, кажи по-скоро на теб с какво ти се рисува? Акварелът е много готин материал, но докато му свикнеш може да мине доста време. Ако не си настроен да копаеш градинката търпеливо, може лесно да се разочароваш, че не получаваш това, което искаш и да му теглиш една майна. (Нещо такова стана с мен.)
Gangnam style!
-
В училище с акварел ставаха все мацаници. Години по-късно, след като бях рисувал много с други материали (включително дигитално), открих че акварелът не е инструмент, с който просто да запълваш с равен цвят оградено място, ами има свой характер, и се влияе от това колко е мокро. Не може да се опитваш да рисуваш с него върху място, което е мокро, защото боите просто се смесват и размазват. Това нямаше кой да ми го обясни в училище - учителката казва "носете си боички", и "рисувайте". Та, мисълта ми е - акварелът може да е много готин инструмент, но трябва да разбираш какво правиш и да имаш ясна представа от това, което искаш да нарисуваш, умение. При мен това не дойде в училище, ами години след това, когато вече бях рисувал много и имах по-добро разбиране за положението на фигурите в пространството, фонове, контури, перспектива, и т.н. В тази връзка, ако смяташ че не си добър с рисуването, положението няма да се подобри по същество ако се научиш да ползваш някой различен инструмент, ами ще се подобри ако наблегнеш на усъвършенстване на цялостното си разбиране за рисуването. Фигури и заеманото от тях положение в пространството, въздействието на светлината и сянката, перспектива, рисуване от света наоколо... А това може да се направи най-добре с най-простия инструмент - обикновен молив.
Може и да греша, но пиша като изхождам от това че казваш че по твоето субективно мнение не си добър в рисуването (не показваш), и от цялостното ми впечатление че си още ученик. Не знам дали ще ти е от полза. Иначе ако смяташ че ти трябва само да разбереш по-добре инструмента (акварел), най-добрият начин за мен е да види човек с очите си, само с обяснения е по-трудно. Затова – в Youtube има най-различни уроци за ползването на какво ли не, там може да намериш техники, каквито те вълнуват.
Пр. търсене за: how to use watercolor
или: aquarelle painting tutorial
Е, там са най-вече на английски нещата, но ако не разбираш е възможно и само с гледане да се научи това-онова. Вероятно най-бързият начин за научаване на техника би бил ако си намериш учител. + много упражнение.Иначе най-елементарното ползване на водните бои (единственото което аз знам) е да ги намокриш (някои хора практикуват потапянето на боите в кофа с вода - не го препоръчвам ако не можеш да си позволиш да се разтича вода по пода и масата и не знаеш какво правиш), и с четка се нанасят мазки за оформяне на желаното нещо. Преди взимане от различен цвят, трябва да измиеш четката (в чаша с вода да речем), така че да не размесваш новия цвят със стария. Освен ако това целиш. Трябва да си имаш парцал или нещо друго за попиване в случай на беля, както и мушама под работата, ако искаш да си пазиш масата. Както написах по-горе, боята се размива от вода - така че ако искаш да нанасяш на мокра хартия нов цвят, или трябва да бъде изсушена първо, или ще се размият цветовете. Успех!
-
За хубава акварелна рисунка ти трябва и добра хартия - трябва ти една такава по-дебела от стандартния лист и с по-грапава повърхност (художниците обичат да я наричат "хартия с по-голям зъб" или "хартия с по-дълбока фактура"). Тези хартии се обработват по специален начин, така че когато акварелната боя попадне върху тях, да дават много добър цвят и да издържат на много мокрене.
Иначе комикси с акварел вече почти не се правят, освен от някакви хора, които са супер-мега-ултра майстори, като Серпиери и Рикардо Федеричи (и двамата са италианци, които рисуват аналогово).
А ти всъщност защо така негативно си настроен към дигиталното рисуване, не се оправяш със софтуера ли?
Gangnam style!
-
Първо искам да отправя благодарности към вашите отговори.Всъщност имам сравнителни знания за пространствени неща,перспектива,хвърлена сянка и т.н.,защото ходя в едно училище наречено проф. Венко Колев,там рисуваме с молив. И там съм се научил такива неща да рисувам.Иначе не знам,защо така съм негативно настроен към дигиталното рисуване...И не мога да си дръпна хубава програма,и не мога да рисувам много добре,не мога да оцветявам и такива неща...А има ли лесни програми за Digital Art? И fan4battle,аз знам английски,все пак той е доста популярен език,всеки го учи...Ходя и на Европа.Изровил съм всички уроци по рисуване-Bob Ostrom и такива има доста добри!
Мъдростта ме преследва, но аз бягам по-бързо! -
ico_hammer каза:
защото ходя в едно училище наречено проф. Венко Колев,там рисуваме с молив. И там съм се научил такива неща да рисувам.Ще те щипя по бузите бе мъник
Иначе можеш да погледаш малко видеота на http://ctrlpaint.com/
Там има широк спектър от информация която покрива фундаменталните неща които ти трябва да знаеш, поне до някъде.
Видеотата са подредени в сетове и плейлисти, да ти е по лесно да ги следваш едно след друго и по план. -
засяга се и проблема между дигиталното и традиционното рисуване, предполагам ще ти помогне да се насочиш по лесно към едното или другото
-
chr каза:
Ще те щипя по бузите бе мъник
Иначе можеш да погледаш малко видеота на http://ctrlpaint.com/
Там има широк спектър от информация която покрива фундаменталните неща които ти трябва да знаеш, поне до някъде.
Видеотата са подредени в сетове и плейлисти, да ти е по лесно да ги следваш едно след друго и по план.Ъъм..на 13 съм не съм много малък...
Иначе много ти благодаря за линка ще го имам в предвид!Мъдростта ме преследва, но аз бягам по-бързо! -
Ах,супер
Не се пуска.Пише че е изтекъл някакъв сертификат и не мога да вляза в сайта,ниото във Фейсбук или някои сайтове,слава Богу,че не ми е забранено да съм в този сайт.Помощ?Мъдростта ме преследва, но аз бягам по-бързо! -
Ами дали не е възможно да има родителски контрол на компютъра ти, и оттам да са забранени някои по-известни времегубещи сайтове?
@Chr, хубав сайт!
-
Няма разлика между дигитално и "аналогово" рисуване. Всичкото се прави на ръка.
Дигиталните програми са нищо повече от инструменти, като моливите, четките, писците и подходящия картон. Удобството при дигиталното е в това, че ти позволява несравнима гъвкавост, относно корекции, били те композиция, перспектива, гама, цвят, контраст и т.н.п.п.
ico_hammer каза:
Ъъм..на 13 съм не съм много малък...
Душицата, баш си си малък, в сравнение с хората, които ти пишат по горе
Дерзай и давай да гледаме, картинки.
Dragons Are Awesome!!! -
Dragon_Phoenix каза:
Дерзай и давай да гледаме, картинки.
+1
Йеп. Давай, човек! Рисувай и показвай. За нас (поне за мен) ще е удовоствие да видим нещата ти, да коментираме и да даваме съвети. Звучиш ми, като заинтересуван младеж, та след всичко, което се каза по-горе, остава и да се видят творбите. -
Ns0 каза:
+1
Йеп. Давай, човек! Рисувай и показвай. За нас (поне за мен) ще е удовоствие да видим нещата ти, да коментираме и да даваме съвети. Звучиш ми, като заинтересуван младеж, та след всичко, което се каза по-горе, остава и да се видят творбите.Освен това имай търпение. Ние, възрастните, сме по-бавни.
-
Dragon_Phoenix каза:
Дигиталните програми са нищо повече от инструменти, като моливите,
Riddle of steel - true now as it was then.
-
vasko каза:
Riddle of steel - true now as it was then. [:wink:]
RPG d10... nice!
йеп. Иввинявай vasko, не знам дали точно това си имал в предвид, но просто... хехе - не се сдържах. RoS е система, която изследвах с интерес и макар доста усложнена като гейм механика, винаги съм питаел симпатия към нея.
-
fan4battle каза:
Ами дали не е възможно да има родителски контрол на компютъра ти, и оттам да са забранени някои по-известни времегубещи сайтове?@Chr, хубав сайт!
Не...Майка ми не сяда, а пък нашите са разведени,така че не...(баща ми е в Шумен,а аз в Троян)
Ns0 каза:
+1
Йеп. Давай, човек! Рисувай и показвай. За нас (поне за мен) ще е удовоствие да видим нещата ти, да коментираме и да даваме съвети. Звучиш ми, като заинтересуван младеж, та след всичко, което се каза по-горе, остава и да се видят творбите.Ами да,заинтересован съм! Ще погледна и ще помисля дали да не използвам сканер(скенер)или фотоапарат(малко с лошо качество ама...)
Ns0 каза:
RPG d10... nice!
йеп. Иввинявай vasko, не знам дали точно това си имал в предвид
Мечът е нищо без ръката, която го държи, имах предвид. Едон урок, който все още научавам, често по трудния начин.
Ицо, дерзай!
RSS емисия за отговорите по темата
Отговор
Трябва влезете, за да напишете отговор.