Comics Bistro — Форум » Благата дума - хвърлен камък ;)

  1. orehovka

    мускетарка
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 654

    offline

    Хора, абе вие с какви таблети джаркате? Я кажете, за да си създам идея кой как се оправя. Аз сменям вече 3 и още не съм намерила това, което ми е най-удобно.

    Gangnam style!
  2. Snow

    Special Ed
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 531

    offline

    Първо намери таблет, който да е със същотот aspect ratio като монитора ти. На повечето сегашни таблети aspect ratio-то може да им се сменя. Другото е... просто грайндиш за експириънс докато му хванеш цаката. Аз като го взех моя преди години ми отне един месец драскане без нищо да се получава, само докато свикна на това да не си гледам ръката като рисувам. Имаше много нерви там. Ако можеш да си го позволиш, винаги може да си вземеш малкия Cintiq и тоя проблем да го няма.

    I may be a lot of things, but no one can accuse me of thinking before I speak.
  3. Lisa

    random
    Joined: Фев '09
    Posts: 4 274

    offline

    аз съм с един Интуос а5 от години. тоя проблем с гледането на ръката май не съм го имала... тва все едно да си гледам мишката, докато кликам.
    разбира се, едва ли някога ще ми е същото усещането като с молива - нямам такъв фин контрол като с молива - ама вече съм му бая свикнала. то може би това е причината да мина от рисуване с линии към рисуване с петна, де.
    кое точно ти е неудобно?

  4. vasko

    василаки
    Joined: Юли '09
    Posts: 3 153

    offline

    Аз поначало навремето нямах пари за таблет и затова се ориентирах към векторите, защото там може да се рисува с мишка; когато най-сетне инвестирах в таблет си взех Wacom на старо. Там имах проблем, че пен-а се плъзга твърде прозиволно по екранчето но проблема се решава донякъде като се подложи лист. Иначе един добър начин да се свикне с таблета - за мене лично - е да се играе някоя компютърна игра с него. Аз го обръщам за да не се амортизира писеца.

    Но наскоро си реших проблема генерално - купих си скенер :)))))))

    Иначе във високия клас cintiq са фаворитите.

  5. orehovka

    мускетарка
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 654

    offline

    Lisa каза:

    кое точно ти е неудобно?

    На последните ми два таблета най-неудобен ми идва размера. (Първият който имах - Volito 2 - изобщо няма да го обсъждам). Имах един Genius, който се водеше large, а след това един Monoprice medium. И медиум-размера ми идва голям, макар че донякъде усещането сигурно идва от това че бюрото ми е претрупано и е малко за всички неща, които се налага да държа там. Но и активната площ понякога ме изнервя - с оглед на това че се налага да си придвижа цялата ръка, за да стигна до далечния диагонал, докато като си на мини-размерите, движението на китката е достатъчно.

    Gangnam style!
  6. Lisa

    random
    Joined: Фев '09
    Posts: 4 274

    offline

    мда, и аз не обичам да се налага да размахвам като гламава. затва а5 ми е идеално. пък и на мойто бюро едва се побират едновременно таблета и лаптопа, тъй че и да искам по-голям... цъ.

    вкъщи има скенер доста преди да имам какъвто и да било таблет (първия беше едно Geniusче, хехех). за мен двете неща не са взаимнозаменяеми, а се допълват едно друго. а бе накратко - без таблета не мога.

  7. Miau

    Член
    Joined: Яну '09
    Posts: 284

    offline

    и аз съм с интуос и Сноу е прав ...само яко рисуване му е мамата и то всякакво - скици, петна, елипси, прави (нали правите без Shift). Все пак е инструмент и като всеки такъв трябва да свикнеш с него. Лично на мен А4 ми е доста по-удобен от А5 или М както ги водят.

    9 lives
  8. Анонимен

    Нерегистриран

    Posts: 1 447

    offline

    Аз все още нямам таблет. Сега осъзнавам колко съм зле.

  9. Lisa

    random
    Joined: Фев '09
    Posts: 4 274

    offline

    двете неща не са свързани, вегета. този художник рисува по един и същи начин и с таблет, и без него. таблетът е просто инструмент за улесняване.

  10. Ns0

    Член
    Joined: Сеп '12
    Posts: 373

    offline

    Lisa каза:
    двете неща не са свързани, вегета. този художник рисува по един и същи начин и с таблет, и без него. таблетът е просто инструмент за улесняване.

    Йеп. Дори понякога спъва работата (поне при мен), повече отколкото когато спираш за да подостряш моливи или да търсиш паднала гумичка. Примерно. хехе

    До преди половин година бях с един доооста стар Wacom Graphire (или нещо такова). А6 или по-малко. Уел. Наистина беше малък.
    В началото беше зор, но се свиква. Сега съм с Интуос 4 А5. Голяма радост. Тъкмо ми се развали стария таблет (или писалката "сдаде фира", не разбрах точно) и в същия ден някакъв много добър човек, търси да си пласира таблета в Графила. Адски късмет! :D Ъпгрейда се усеща. Особенно при свободата на движение. Мисля, че това ми е перфектния размер, както за работното място, така и за начина ми на работа.

  11. Анонимен

    Нерегистриран

    Posts: 1 447

    offline

    Lisa каза:
    двете неща не са свързани, вегета. този художник рисува по един и същи начин и с таблет, и без него. таблетът е просто инструмент за улесняване.

    Така е Лиса, таблетът наистина е инструмент за улесняване. Работата е там че аз съм левичар и оцветявам с мишката с дясната ръка и ми е доста трудно. Затова рядко оцветявам с фотошопа. С таблета художника може да прави хубави контури, но не и с мишката . Затова контурите все още ги правя на ръка.

  12. Kefo

    КефоЗавър
    Joined: Дек '08
    Posts: 915

    offline

    Аз бях 5-6 години с умрел Genius за 100 лева и ми вършеше чудесна работа!Сега си купих Wacom Intous 3 и съм мега щастлив!Наистина Wacom си е Wacom.Имал съм честта да работя и на Cintiq и просто няма такъв кеф.
    Общо взето няма значение от таблета.По готино е на лъскаво Wacom-че (спор няма)...но стига да ти е удобен и да работи няма чак такова значение!

  13. Dragunoff

    Администратор
    Joined: Дек '08
    Posts: 727

    offline

    Аз имам един Wacom Bamboo A5 и го ползвам само за оцветяване и корекции на сканирана рисунка. Рисуването с него ми е адски трудно. Иначе като размери - А5 и според мен е доста добре.

  14. Dragon_Phoenix

    Член
    Joined: Мар '09
    Posts: 996

    offline

    Джиниъс, Тръст и там един тон други пръчки ми минаха през ръцете, но сега ползвам Wacom Bamboo Medium, Достатъчно прецизен и не прекалено голям (щото ми се е случвало от Large таблет да ме боли рамото). За 400 и нещо лева се сдобиваш с чудна машинарийка (е, ако можеш да си позволиш Интулс не се колебай, има разлика усезаема, по - прецизен е от Бамбучето)
    Също, новата серия на Бабучетата е суперска аз имам малката версия за да си бачкам на лаптоп и съм страшно доволен от съотношение пари - качество (120лв - 1024 нива на натиск, сички монитори поемат настройките в драйверите).

    Dragons Are Awesome!!!
  15. fan4battle

    ..
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 805

    offline

    Аз по принцип по̀ на дребно рисувам, и затова голям таблет ми се струва неудобен - много голямо движение изисква, а съм свикнал само от китката да рисувам. Преди бях с Volito, който е много мъничък, нещо от рода на 7х10 см активна площ. Като си смених компютъра, се оказа че няма драйвъри за него, и трябваше да си взема нов. Имах възможността да си взема Intuos (определено е много по-приятно от "твърдото" усещане на предния), най-малкия вариант, но пак е двойно по-голям от предното - А6 се равнява, 10х15 активна площ. Не съм сигурен дали А5 би ми бил удобен, но пък и имам ограничено място на "бюрото". Дали заради това или заради някаква комбинация от височината на масата и положението в което го държа, но при по-усилена употреба почва да ме боли трапецовидния мускул на действащата ръка.

    Хубавото е че напоследък изникват евтини таблети, конкуренция на Wacom. Даже имаше и екранни таблети такива, от които има смесени отзиви.

  16. Kefo

    КефоЗавър
    Joined: Дек '08
    Posts: 915

    offline

    Над А4 вече е прекалено според мен(освен ако не е Ciniq де)...даже ненужно, поне за рисуване а5,а6 са си екстра.
    Фенче прав си че изникват всякакви...ама те не се знае колко време ще издържат и ще почнат бъговете.До сега не съм видял адекватна конкуренция на Wacom.

  17. fan4battle

    ..
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 805

    offline

    Абе, виждал съм и доста добри отзиви за не-Wacom, а дали ще почнат бъгове няма как да знаеш и за Wacom. А цената е много важен фактор за много хора. Ех, ако навремето като си играех с Лего ги имаше всичките съвместими с него конструктори, които ги има сега...

  18. orehovka

    мускетарка
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 654

    offline

    Monoprice-а, който имах доскоро, за мен беше страшно добър таблет, като всичките му характеристики конкурираха тези на Wacom, вкл. времето за реакция (в което никой от другите таблети не могат да конкурират Wacom). И беше мн евтин (~42 USD), но взе че се скапа. Мисля, че изтрая точно една година - времето на гаранцията. Може и аз да съм го повредила, всъщност, защото когато не го ползвах слагах една кутия със слушалки и флашки върху активната площ.

    Иначе мъжо сега има Intuos 5 Medium, а преди това имаше Graphire 3 Mini - работила съм и на двата, ама минито дотук ми е било най-удобния таблет от всички, които някога съм ползвала.

    Gangnam style!
  19. fan4battle

    ..
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 805

    offline

    Значи дребничко Bamboo би ти свършило работа. То е наследника на Graphire и Volito. Intuos е някак по-меко усещането, нали.
    Мисля че в офиса на Adcom, които са официален вносител, може да се пробват различните модели.

  20. Анонимен

    Нерегистриран

    Posts: 1 447

    offline

    Вие сте късметлии щом имате таблети. Поздравления! Аз не се нуждая от таблет и ще се опитам да се справям без него.

  21. Xquisite

    Untitled
    Joined: Дек '08
    Posts: 447

    offline

    Преди 4-5 години си купих Genius (размер а5), който не знам дали е ползван повече от двайсетина пъти. Сега събира прах и нямам представа къде му е писалката. В работата ми ползвах Wacom и мисля, че това окончателно ме отказа от тоя вкъщи. Иначе и аз мисля, че размер а5 е най-подходящ.

  22. Xquisite

    Untitled
    Joined: Дек '08
    Posts: 447

    offline

    Вегета, аз използвам таблет изключително рядко и мога да живея без него. Вярно, че ме улеснява факта, че ползвам основно вектори, за което една мишка те устройва напълно.


RSS емисия за отговорите по темата

Отговор

Трябва влезете, за да напишете отговор.

Comics Bistro — Форум | Задвижван от bbPress | Дизайн и поддръжка от Ивайло Драганов | Хостинг от ICN.Bg