| Изгубена парола?

Премиера на „Вечната муха“ – български графичен роман

Премиерата на първия български трагикомикс от Георги Господинов и Никола Тороманов – 27 май 2010г. от 18:00ч. в СКЛАДА, София

Интересен екземпляр предстои да полети в българското културно пространство – съвместният проект на писателя Георги Господинов и художника Никола Тороманов, наречен „Вечната муха“. Интересен е понеже се появява под формата на т.нар. графичен роман и понеже е един от първите български такива. Ето няколко думи от самите автори:

Казано най-кратко, това е романът на една вечна муха с един нетраен свят. Сред цялата джунгла от спайдърмени, тарзани, микимауси, патоци и прочее, в целия този Ноев Ковчег на комикс-културата, влита с взлом една муха.

В началото имахме само тази муха в главата и няколко съмнения.
Как се прави graphic novel на български?
Как се рисува гледната точка на една муха?
Как най-негероичното същество в света може да се превърне в герой на история?
И как да се поотмести човекът от центъра на света и историите?
Опит, в който има известна екология.

Сега, когато държите този трагикомикс, нашите съмнения кръжат наоколо, така че бъдете добри, огледайте се да не ви види някой, и се зарадвайте.
Мухата ще намери начин да разбере.

Следвай мухата…

Георги Господинов и Никола Тороманов

Книгата се издава от ИК „Жанет45“, а премиерата ще се състои на 27 май 2010г. от 18:00ч. в СКЛАДА

Tags: ,

2 коментара


 1. G.Chepilev

  ЕХО ОТ ПУБЛИКУВАНЕТО НА ПРЪВ БГ ГРАФИЧЕН РОМАН

  Понеже се занимавам дълги години с проучвания на комиксите като изкуство, следя с интерес развитието им
  у нас.С тази кратка бележка желая да задържим положеното начало. Едва ли има съмнение в професионализма на творбата.През 80-те г. публикувах
  около 30 изследвания на този стил. В една от тях се
  пояснява, че комиксите не са само поредица в картинки и серии събиращи се в албуми, но са и игра като ДОМИНО.В букета на комикс развитието имаме от FLY MEN на Джо Саймън и Джак Кърби до творбите на
  американската пънк певица с подпис FLY и ембл.муха.
  Намирам, че има само обща тема между трите произведения но те са с различен интелект – от очакване човек с чисто сърце който да се преборва с
  престъпността и алчността, през това, че живота
  е нещо повече от консумация и създаване на боклуци до свързващите се в едно тези възгледи у нашия арт.
  Обаче кой ще е следващия роден ход в голямата арена на комикс играта?Законите в истинския комикс бизнес са жестоки и безпощадни.Стоманените челюсти на конкуренцията не се съобразява и на МУХАТА ГЕРОЙ
  като при ЦИ БАЙ ШИ те могат да откъснат крилете и.
  Съвестта им ще е чиста – те не са убили мухата.
  На този ход българските автори трябва да отговорим
  според родното си наследство. Може би трябва да тичаме. Имаме някои подходящи такива герои в миналото ни наследство от които би било добре да се тръгне при новия ход.
  Хубаво е, че преди няколко десетилетия бе възобновена традицията ни и съхранена
  защото внесената от вън култура е тирания а не диалог т.е. като играта ДОМИНО.С най – искрени пожелания за успех в пласирането до феновете.


 2. Dragunoff

  Книгата изглежда наистина впечатляващо! Голям формат, твърди корици, абе доста лусозно издание. Рисунките също са отлични. В съдържанието не съм се задълбочавал, имайки предвид автора си мисля, че ще си струва.

Напиши мнение

:) =) :D :lol: ^_^ :wink: :( :eek: ;-( x| :p =] 8) :woot: :silly: :-| :ermm: :unsure: :-/ :sick: :angry: :blush: :love: :kiss: o:) 0.o :dizzy: 0_o :whistle: :sleep: :rightful: :bandit: :ninja: :evil: :alien: :arrow: :!: :?: :mrgreen:

Comics Bistro © 2007 - 2020 Всички права запазени
Съдържанието на сайта е собственост на съответните негови автори и не може да бъде разпространявано без изричното им съгласие.
Разработено от Ивайло Драганов | Подкрепете ни!