| Изгубена парола?

Как си направихме пътуваща изложба – първа част от турнето на Comics Sans Sens

Comics Sans Sens е пътуващата изложба, която събира най-доброто от комикс-джемовете, организирани от Comics Bistro и приятели от началото на 2012г. до сега. Премиерата ѝ беше във Варна в края на ноември 2013г., а след това посети за кратко Бургас и В.Търново.

През последните две години обикаляхме страната и рисувахме комикси в кафета, паркове, изложбени зали, на фестивали и други. Почти всички рисунки, създадени на тези срещи оставаха при нас, сканирахме ги, качвахме ги във Facebook, а оригиналите отиваха в разни купчини и торби. След около година и половина вече имаше над 200 листа рисунки, много от които съдържаха чудесни хрумвания, появили се в процеса на комикс-джема. Изобщо имаше неща, които си струва да се споделят. Името Comics Sans Sens („комикси без смисъл“) , освен препратка към един много обичан шрифт, е и закачка със съдържанието на комиксите, които се създават на джемовете – на пръв поглед са безсмислени, но голяма част от тях всъщност са много забавни, интересни и проницателни.

Идеята за събиране, под някаква форма, на най-доброто от тези срещи се появи някъде в началото на 2013г. Към средата на годината тази идея се избистри в концепцията за пътуваща изложба, която да посети всички градове, в които сме правили джемове. Имахме подкрепа от нашите приятели от „Таралеж“ във В.Търново, но докато планирахме дата за там, се отвори възможност за АРТ ЗОНА „На тъмно“ във Варна. Насрочихме дата за третата седмица на ноември и се захванахме да подготвим самата изложба. Заедно с Милена, Славена и Ива от „Ко-миксер“ подбрахме 60 от около 250 работи, които сглобихме в 12 пана с размер 100/70 см, опаковахме ги и собственоръчно ги занесохме във Варна. И така на 21 ноември 2013г. открихме първата изложба в „На тъмно“ пред около 20 души. Откриването мина страхотно и ми даде вяра да продължа с начинанието.

Следващата възможност ни дадоха нашите приятели от Cafe del Sol в Бургас и две седмици след Варна изложбата потегли към другия морски град. Предизвикателство беше да се овладее пространството на малкото кафене и въпреки че трябваше да изключим три пана, се получи доста добра подредба. Изложбата престоя там една седмица, радвайки се на интереса на клиентите на заведението, а ден преди да я свалим направихме невероятен комикс-джем.

По празниците си дадохме заслужена почивка, но веднага щом отшумяха наздравиците дойде време и за следващата спирка – Велико Търново. На 10 януари окачихме паната в чудесното пространство на клуб „Таралеж“, открихме без много тържественост (нямаше ги журналистите този път), а на следващия ден беше и поредният (осми) страхотен Велик Търновски комикс-джем.

След кратка почивка изложбата предстои да посети и останалите градове – Русе, Стара Загова и Пловдив и да завърши в София, като се надявам с нея да отпразнуваме рожденния ден на Comics Bistro през април.

Tags: , ,

Напиши мнение

:) =) :D :lol: ^_^ :wink: :( :eek: ;-( x| :p =] 8) :woot: :silly: :-| :ermm: :unsure: :-/ :sick: :angry: :blush: :love: :kiss: o:) 0.o :dizzy: 0_o :whistle: :sleep: :rightful: :bandit: :ninja: :evil: :alien: :arrow: :!: :?: :mrgreen:

Comics Bistro © 2007 - 2024 Всички права запазени
Съдържанието на сайта е собственост на съответните негови автори и не може да бъде разпространявано без изричното им съгласие.
Разработено от Ивайло Драганов | Подкрепете ни!