| Изгубена парола?

Bone – епичното приключение на трима рисувани герои

Bone-One-Volume-Cover

дата: 1991 – 2004
страници: 1300
издател: Cartoon Books, Image Comics
писател: Джеф Смит (Jeff Smith)
художник: Джеф Смит (Jeff Smith)
букви: Джеф Смит (Jeff Smith)
цвят: Steve Hamaker

„Боун” е чудесен комикс. Обемът му е доста предизвикателен – над  1000 страници в 9 тома. Но щом се впуснах в приключението, те се изнизаха неусетно. Това е една от онези истории, в които има всичко – смях, емоции, приключения, напрежение, страх, епика.

Много ми е интересно да следя развоя на разказа в тези 1300 страници, които автора Джеф Смит самоиздава в продължение на 13 години. Всичко започва с трима герои в пустинята – братовчедите Боун са прогонени от родния им град Боунвил, след неуспешната кандидатура за кмет на единия от тях.

Фонсибъл П. Боун ( Phoncible P. Bone ) или накратко Фоуни ( Phoney ) е алчен и егоистичен, единствената му мисъл е как да завърти нова далавера. А това много му се отдава, почти колкото и забъркването на каши, в които неизменно е замесен и братовчед му Смайли (Smiley). Малко глуповат и вечно нахилен (а и моят любим герой ;)) той успява, незнайно как, да балансира и сдобрява Фоуни с добричкия Фоун Боун (Fone Bone) – главният герой на „Боун“. Фоун, като типичен главен герой, е позитивен добряк, който се впуска в приключение с благородна кауза. Той е отговорен, отзивчив и малко наивен.

Bone_01

Попаднал след пустинята в една непозната долина ( The Valley ), той се влюбва в милата девойка на име Торн ( Thorn ), която среща там. И двамата обаче не подозират, че бабата на Торн, баба Бен (Granma Ben), крие от нея истинския и произход. От там нататък нещата се случват много бързо, а дори не споменавам и мистериозния Голям Червен Дракон (The Great Red Dragon), който се появава в най-ключовите моменти, за да измъкне Фоун от затруднено положение.

Това е само началото, което неудържимо ме влече все по-навътре и по-навътре в света на «Боун». Историята се движи леко, без излишни неща, мога да кажа, че има само един муден момент с доста обяснения, но той определено е нужен на повествованието. На места ми се струва, че почти разчитам историята зад историята и виждам как тя се гради постепенно.

Естествено, в «Боун» нищо не е такова, каквото е изглеждало в началото, на всеки ъгъл се разкриват тайни и има изненади. Нито едно разкритие не е разочароващо за мен, всичко си е на мястото. Страшно ми харесва възприятието за света на хората от Долината, така нареченото «Сънуване» (The Dreaming), което е вдъхновено от легендите на Австралийските аборигени и изиграва ключова роля в разказа.

bone1vedition_thumb7656db40-f79a-42f2-80da-4f4c19bc59fd

Много ми е интересно как са решени визуално героите – сякаш са наистина от различни светове. Братовчедите Боун са силно стилизирани и карикатурни човечета, които ходят с по едно елече, а хората и съществата от Долината са с реалистични пропорции и детайлно изрисувани. Карикатурността на Боун не им пречи обаче да бъдат драматични, мрачни или героични.

Но най-сладката част от «Боун» са страхотните герои. За своите 9 тома те така пълноценно се развиват, че мога да кажа без да преувеличавам, че ги харесвам всички до един. Чудесни са, имат толкова недостатъци и очарователни черти на характерите, че няма как да не се почувствам съпричастна към тяхната история. В хода на разказа, разбирам постепенно защо всеки един е точно такъв, какъвто е, гледните точки дори на второстепенните герои са уважени.

Много ми е приятно да наблюдавам факта, че в такава приключенска история от типа на «Властелина на пръстените» има цели две главни женски героини. И те не са, както в повечето случаи, идеализирани образи, а са също толкова живи и характерни, колкото и момчетата от «Боун».

bone-cover-755401

Не е нужно да споменавам лошите, има цял спектър от злодеи – от тези, които искат да изядат главните герои, до тези, които искат да завладеят света, а има и такива с човешки недостатъци и черти.

Всичко това за мен гарантира вълнуващ разказ, а споменах ли, че освен това през цялото време се заливах от смях?

Bone_02

Tags: , , ,

Предходна статия
 
 Следваща статия

1 мнение

  1. Bone е просто очарователна поредица. Събрал съм на хартия цялата поредица, заедно със съпровождащите истории като Rose и Quest for The Spark.

    Силно препоръчително четиво!

    Всъщност, един от томовете ми се повтаря, така че ако има мераклии за Bone: Quest for the Spark (book 2) нека да ми пише :)

Напиши мнение

:) =) :D :lol: ^_^ :wink: :( :eek: ;-( x| :p =] 8) :woot: :silly: :-| :ermm: :unsure: :-/ :sick: :angry: :blush: :love: :kiss: o:) 0.o :dizzy: 0_o :whistle: :sleep: :rightful: :bandit: :ninja: :evil: :alien: :arrow: :!: :?: :mrgreen:

Comics Bistro © 2007 - 2024 Всички права запазени
Съдържанието на сайта е собственост на съответните негови автори и не може да бъде разпространявано без изричното им съгласие.
Разработено от Ивайло Драганов | Подкрепете ни!