| Изгубена парола?

Pride of Baghdad

PrideofBaghdad-Coverдата: Септември 2006
страници: 136
издател: Vertigo
писател: Брайън К. Вон
художник: Нико Онришон
букви: Тод Клейн

Авторът Брайън К. Вон (Braian K. Vaughan) е популярен най-вече с поредиците „Y: The Last Man“, „Saga“ и „Ex-Machina“. „Pride of Baghdad“ е графична новела, която e много различна от тези произведения и ако очаквате нещо сходно, най-вероятно ще останете разочаровани. Всъщност приликата е само една – изключително добре написаната история.

Базирана е на истински случай – при бомбардировка над Багдад четири лъва успяват да избягат от местната зоологическа градина. В послеслова към изданието авторът разказва, че прочитайки историята в медиите е решил, че тя трябва да бъде претворена чрез изразните похвати на комикса. Илюстрациите са на канадеца Нико Онришон (Niko Henrichon), който поне за мен беше непознат художник. След като видях арта му обаче се заинтересовах и се оказа, че макар и не много популярен, той е рисувал за част от най-добрите поредици от последните няколко десетилетия – Fables, Sandman, New X-men и др.

PrideofBaghdad-093

Сходството с комиксите на Дисни по отношение на стила не трябва да ви подвежда, тъй като книгата определено не е детска. Най-вероятно тя би се харесала и на по-малките читатели, но те едва ли биха могли да разберат дълбочината й и да я оценят по достойнство.

Главните герои в тази история са лъвът Зил (Zill), съпругата му Нур (Noor), синът им Али (Ali) и възрастната лъвица Сафа (Safa). За целите на повествованието всички животни от зоопарка комуникират помежду си на разбираем език, а действието се проследява изцяло през погледа на лъвовете.

PrideofBaghdad-128

Антропоморфният подход и различните гледни точки върху събитията позволяват представяне на различни позиции, както по отношение на затварянето на животни в зоологически градини, така и относно войната. Самият Брайън Вон не дава оценки, което според мен е една от силните черти на книгата.

PrideofBaghdad-012-013

Сафа, за която е намекнато, че е имала любовна връзка със Зил, е свикнала с ежедневието в затвореното пространство. Оценява предимствата на значително по-спокойния и сигурен живот, който зоологическата градина им предоставя. От друга страна младата Нур през цялото време недоволства и крои планове за бягство на свобода.

Бомбардировката над Багдад и разрушените стени на зоологическата градина позволяват осъществяването на така дълго бленуваната от младата лъвица мечта. Свободата сред полуразрушения град обаче се различава драстично от това, което тя е очаквала. Оказвайки се неподготвени, животните са принудени да се борят с предизвикателствата на градската среда, в опит да защитят семейството и себе си.

Развивайки действието, авторът прави чести ретроспективни препратки към минали случки и хвърля повече светлина върху събитията, които са изградили характера и мирогледа на героите. За повечето от тях с лекота може да се направи паралел с ежедневието на много от хората, живеещи в някоя от конфликтните точки по света – Африка, Близкият Изток, Латинска Америка и т.н..

PrideofBaghdad-068-069

Личи си, че сценарист и художник са успели да постигнат едно забележително добро взаимодействие, като работата върху новелата им е отнела почти една година. В “Pride of Baghdad” текстът е сведен до абсолютния минимум. Действието е изключително динамично, което е обусловено и от разнообразните гледни точки. Илюстрациите са много въздействащи и, ако мога да използвам този клиширан израз, са „истинска наслада за окото“. Мисля си, че дори и хора, които не знаят добре английски език биха могли да следят сюжетната развръзка. Разбира се, това би им позволило да разберат само най-базисното развитие на действието.

Интересна подробност за изданието е, че то не е излизало на отделни части: нещо много рядко не само за Vertigo, а и като цяло за съвременната комикс индустрия. Брайън Вон казва, че за да се оцени историята, тя трябва да може да се прочете в своята цялост, а не на части през период от 1 месец помежду им.

Особено внимание бих искал да обърна и върху заглавието „Pride of Baghdad”, което е просто гениално. На английски основното значение на “pride” е „гордост“, но също така се използва за група от лъвове (прайд).

„Pride of Baghdad” печели наградата на IGN (Imagine Games Network) за най-добра графична новела за 2006 година.

Tags:

1 мнение

  1. Това звучи адски интересно, бих искала да го прочета. Но корицата изобщо не ми харесва и може би е причината да прочета ревюто чак сега ,а не като излезе :) ХМм!

Напиши мнение

:) =) :D :lol: ^_^ :wink: :( :eek: ;-( x| :p =] 8) :woot: :silly: :-| :ermm: :unsure: :-/ :sick: :angry: :blush: :love: :kiss: o:) 0.o :dizzy: 0_o :whistle: :sleep: :rightful: :bandit: :ninja: :evil: :alien: :arrow: :!: :?: :mrgreen:

Comics Bistro © 2007 - 2021 Всички права запазени
Съдържанието на сайта е собственост на съответните негови автори и не може да бъде разпространявано без изричното им съгласие.
Разработено от Ивайло Драганов | Подкрепете ни!