Comics Bistro — Форум » Благата дума - хвърлен камък ;)

  1. vasko

    василаки
    Joined: Юли '09
    Posts: 3 153

    offline

    Напоследък виждам доста хора на тийнейджърска възраст да се чудят дали да учат в НАТФИЗ, в Академията, в НБУ или навън. Искам да споделя своите мисли в това отношение с надеждата, че поне някой от тях ще ме чуе, защото е наистина удивително как поколение след поколение повтарят едни и същи грешки дори и в най-малките подробности и с болезнено еднакъв резултат.

    Ние можем да бъдем по-добри от поколението на нашите родители само, ако изоставим тяхната умонагласа и по-право ако разделим полезното в нея от тоновете плява, които неизбежно се натрупват между поколенията. Нашите родители са минали през система, която ултимативно е подготвяла хората за изпълнение на петилетки. Сега вече петилетки няма... но системата е същата, понеже е част от държавата, а всяка държава има чудовищна инерция.

    Минал съм като отличник през всички степени на българското "образование". В общи линии то е останка от времето на Вазов и Ботев, от зората на индустриалната революция, и е предвидено да решава вече решени проблеми. В детската градина те подготвят да си първолак. В прогимназията те подготвят за гимназията. В гимназията - за университета. В университета - за работа. Оттам отиваш на трудовата борса и ставаш продавач на домати. Това е реалността на българската икономика. Огромно част от печалбите в нея се реализират в гаргантюански сив сектор на продавчки в лавки, общи работници, консултант-продавачи, барманки и пр. хора, които са съгласни да работят на ниска заплата и шефа им да краде от осигуровките им. Глад за кадри винаги е имало, глад за високопрофесионални специалисти, но ни липсва образователната среда, която да ги произведе. Аз си имам една любима скоропоговорка: "Синус косинус френска революция три деня прохода бранят... и после си на трудовата борса и не знаеш накъде". Положението особено се влоши в последно време, когато дойде годишнината от Голямата ваканция, и приемът с двойки под надзора на полуобразовани троглодити, които не могат нищо друго, освен да бъдат учители, е вече факт. Ако си мислите, че образованието е било лошо досега още нищо не сте видели.

    Това е действителността.

    Ако сте направили грешката да останете в тази страна, която е въпрос на време да стане сатрапия, тогава мога да ви дам само един съвет относно българското образование: заебете го. Има отлична диплома за средно образование, отлична за бакалавър и отлична за магистър. Тези три документа имат стойността на парацали. Никой никога не ми ги е искал. Иска се КАКВО УМЕЕШ. Запомнете го добре:

    Знанията не са сила. ПРИЛАГАНЕТО им - това е сила.

    Ако искате реално да имате успех в живота, не разчитайте някой друг да ви научи. Учете се сами.

    Мога да кажа още мноог, но ще пусна няколко линка за ограмотяване:

  2. vasko

    василаки
    Joined: Юли '09
    Posts: 3 153

    offline

    the BABA factor
    Chris Rock: Kill The Messenger - Job vs. Career

    За четене:
    Лари Уингет - за работната етика
    Р. Кийосаки - за четерите квадранта на парите.

    to be continued...

  3. vasko

    василаки
    Joined: Юли '09
    Posts: 3 153

    offline

    Zig Ziglar - Attitude Makes All The Difference


RSS емисия за отговорите по темата

Отговор

Трябва влезете, за да напишете отговор.

Comics Bistro — Форум | Задвижван от bbPress | Дизайн и поддръжка от Ивайло Драганов | Хостинг от ICN.Bg