Comics Bistro — Форум » Благата дума - хвърлен камък ;)

  1. LOC

    ~11~
    Joined: Дек '08
    Posts: 414

    offline

    днес е Zday
    http://video.google.com/videoplay?docid=3932487043163636261

    МРАЗЯ БЕЗМИСЛЕНИ ПОСТОВЕ В СМИСЛЕНИ ТЕМИ!!!
  2. wicky

    Метличка
    Joined: Дек '08
    Posts: 98

    offline

    Хех - откри и ти топлата вода! Гледай сега и втората част

  3. LOC

    ~11~
    Joined: Дек '08
    Posts: 414

    offline

    това не е запис на филма нито на първия нито на втория...това е доста по-стегнът бреакдаун на "проблем-решение" дето го пуснаха преди около седмица

    и просто за Zday най-малкото което можем да направим е да се опитаме да запознаем още някого с идеята....така че прибери блузката дето пише "колко съм запозната а!" обратно в третото чекмедже от ляво на дясно и вместо това се запитай "аз хубаво знам, ама правя ли каквото и да е по въпроса?"!

    МРАЗЯ БЕЗМИСЛЕНИ ПОСТОВЕ В СМИСЛЕНИ ТЕМИ!!!
  4. Azzara

    Solar
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 422

    offline

    Съгласен съм общо взето с проблемите, които поставят, но не и с решенията. Това, което те предлагат е някакъв вид централно планиране, базирано на изкуствен интелект. Обаче пропускат да кажат, че изкуствен интелект не съществува. В последните 50 години има много опити в тая област, включително програмки с които можеш да си разговаряш писани още преди още преди да изобретят пресоналния компютър, но не сме по-близо до изкуствен интелект сега отколкото преди 50 години. И професорът, който води изкуствен интелект в ТУ Мюнхен поне твърди, че няма да сме особено близо и в следващите 50.
    Друг проблем с централното планиране е, че руснаците (и ние) вече са го пробвали. Значи идеята е да се даде цялата инициатива в ръцете на държавата и тя да прави каквото реши. Дори да разполагат с огромни компютърни бази данни за вземане на решения и компютър, който да ги взема, пак политиците са тези които ще задават въпросите подобно на адвокатите в съда. А отговорите зависят от въпросите.
    Обама: "Компютър, от коя държава дойдоха атентаторите?"
    CPU: "Иран."
    Обама: "Може ли да очакваме увеличение на атентатите извършени от ирански терористи, ако изпратим 10 ядрени бойни глави към Иран?"
    CPU: "Бомбите няма да решат.."
    Обама: "Компютър, първо отговори на въпроса. Да или не."
    CPU: "Не, ще може да има само спад на тероризма в Иран конкретно, но.."
    Обама: "Благодаря. Нямам повече въпроси."

    Какъв отговор дават във филмчето на въпроса, какво става с демокрацията в такъв случай?! Ами, казват те, то демокрацията и без това е илюзия, тъй че какъв проблем имате с тоталитаризма? То е същото.

    За съжаление въпреки фрапиращите проблеми в световната икономика, капитализма е най-успешната система за самоорганизация измислена досега. Идеята е, че когато хората имат нужда от нещо, те са склонни да платят за него и го получават, защото други хора имат изгода да им го осигурят. Никой не пита никакъв суперкомпютър дали в гаражчето под блока в Хасково да се продават хранителни стоки или да има фризьорски салон! Ако няма хранителен магазин наблизо, ще се продават храни, ако има 5, бизнеса няма да върви и някой от тях ще мине към друг тип услуги.
    Чудесно, значи икономиката ще е базирана на ресурси и ще има 100 газилиона сензора по цялата планета, които ще пращат информация на компютъра къде къкво има за изкопаване. И хората ще имат всичко. Добре какво точно е всичко? Кой решава от какво имат нужда? Къде е механизма, чрез който гражданите могат да изискват нещо след като няма избори дори? Отговорът им - ми те хората са алчни и корумпирани. Планировчика е по-умен, така че неговите решения имат превес над човешките. Тъй че никакъв шоколад - само спанак и варени зеленчуци.
    Друг пример - кой решава дали музиката или филмите които правиш да ги пускат по телевизията или не? Последното нещо което искаме е някакъв музикален цар да решава, кое изкуство става и кое - не.

    Единствения изход, който аз виждам е не тотален контрол на държавата и централно планиране, ами точно обратното - още по-голямо раздробяване и децентрализация. Да, проблемът са големите корпорации, както казват. А кой създава условия за съществуването им, казват? Държавата. Ами прамахнете държавата от икономиката, премахнете патентите, лицензите и другите средства за изнудване, които държавата им е давала досега и регулирайте само неща, които пазарът не може да регулира сам.
    Ако американските политици залитат по подобни идеологии, нямащи нещо общо с реалността (което се опасявам, че е точно така) не ни чака нищо добро и през следващите 8 години. Сори, че съм такъв консервативен сухар, но не съм фен на "твърдата ръка" и тоталния контрол "за доброто на всички нас".

    Learn more?
  5. RottenBrain

    Член
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 352

    offline

    Нямам нерви да гледам час и половина нещо, дето едва ли ме интересува, при все, че в началото се споменаваше The Venus Project, който ако съдя по това което разбрах за него в Zeitgeist 2 е невероятно наивен. Някой да даде сбито овървю на филмчето, да знам да си губя ли времето въобще?

    You can't stop the signal.
  6. Azzara

    Solar
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 422

    offline

    Какъв е тоя Venus Project? Във филма нищо не се казва за него. Някакъв социален експеримент ли е? Град ли искат да строят? Или призовават към социална революция принципно?
    Бях на сайта им, но там не виждам нищо освен общи приказки. Май няма никакъв проект. Нито са политическа организация, нищо.

    Ако искаш гледай първите няколко части. Казват интересни неща. Примерно теорията, че пазарната икономика е неефективна, понеже дефицита на всяка една стока е от полза да държи цените високи. Другото интересно нещо, над което не се бях замислял е, че идеята пари срещу труд вече не е особено адекватна при положение, че по-голямат част от работата реално я вършат роботи и компютри.

    Learn more?
  7. LOC

    ~11~
    Joined: Дек '08
    Posts: 414

    offline

    Аззара The Venus Project е проекта за ново общество...Zeitgeist е движение което се опитва да популяризира идеята....

    никой не ти казва, че "теоритичният гигантския компютър" ще открива решения(т.е. той не е изкуствен интелект)...той ще борави с база данни с цел да потдържа и насочва ресурсите-нищо повече! в базата данни ще се съдържа постоянно подновяваща се информация за проблеми + списък с технологиите и решения който ще имаме в момента..."няма достатъчно домове за всички + най-ефективно решения предлага план Б7 = правим домове по начин Б7"...

    в какво се състой оправлението на една държава сега? потдържане на икономиката и грижа за народът...а в монаритарната система едното често е за сметка на другото...и дори и без корупция в монаритарната система (хаха) всяка държава поставя икономиката на първо място и в сегашната икономика говорим само за пари-защото те са мерна единица за всичко!!! те сами по себе си нищо не правят, а за тях жертваме всичко друго!?! околната среда, човечшки животи, развитие на науката...

    тоталитаризъм?!?! сигурен съм че имаш в предвид опитите ни за комунизъм? неуспешни и извратени точно от моноритарната ни ценностна система по 2 причини:

    1. този който организира трудът ни се коромпира от възможноста той да има всичко сега, вместо да работи за всички да го имаме утре
    2. факта че по-голямата част от труда тогава се е извършвала ръчно, т.е. трябва да насилваш хората да вършат еднообразни, безмозъчни и досадни задачи...а на никой не му допада това

    първия проблем се решава като се отнема човешкия фактор от уравнението...и поставим вяра в проста хладнокръвна логика....т.е. "теоритичният гигантския компютър"
    втория, чрез максимална механизация на труда...т.е. освобождаване на човечеството от еднообразни, безмозъчни и досадни задачи

    липсата на демокрация в сегашната и форма е просто естествено развитие на премахването на монаритарната система. ако няма пари в цялата работа, и всички работят за решаване на проблемите(просто защото е логично когато има проблем да го решим, вместо да търсим кой да ни плати за това)-никой няма да се занимава с политика...политиката е пътя до "власта да пренасочиш пари за да се направи нещо"...политиците са всъщност хора борещи се да се направи това което те смятат за нужно(теоритично де)...ако най-доброто решение винаги се прилага в действие то тогава няма защо да се бориш за да се извърши нали? "виждаш решение за определен проблем и искаш да направиш нещо по въпроса, разработваш най-добрата технологията за това и готово..."

    разбирам, че ви е страх от отдръпването от монаритарна система...не разбирам как обаче някой който няма грам полза от нея може да не го иска или да не се стреми към него...

    RottenBrain наричаш The Venus Project наивен? умолявам те да поясниш! "наивност" намеква за незапознатост с проблема и/или ситуацията в чиито контекст е...не смятам че това е случая...те хората си казват "не е идеално, но е много по добре от сегашното" и са прави! време е да надрастнем матереалистичната си ценностна система и да потърсим алтернатива! ако не ти харесва тази, всички сме отворени за предложения

    МРАЗЯ БЕЗМИСЛЕНИ ПОСТОВЕ В СМИСЛЕНИ ТЕМИ!!!
  8. RottenBrain

    Член
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 352

    offline

    Каквато и ситема на управление да се въведе, то тя неминуемо ще се скапе. Защото хората са скапани. И не, те няма да се променят.
    Най-смешното нещо в The Venus Project ми бяха предложените от тях energy rations или както там ги наричат, които ще се раздават на месец и с които ще "закупуваш" нужните ти неща. Щях да казвам още нещо, обаче още е супер рано и съм много забил.
    Мисълта ми беше, че хората по природа са алчни. Каквато и безпарична система да се въведе, то тя рано или късно ще доведе до бартер на стоки и услуги, който рано или късно ще доведе до размяна на листчета с обещана стойност. Защото е по-удобно.

    You can't stop the signal.
  9. LOC

    ~11~
    Joined: Дек '08
    Posts: 414

    offline

    що за гледна точка е "просто хората са алчни по природа"...т.е. твърдиш че всички хора се раждат с вече изградена ценностна система? интересно....на какво базираш твърдението си?

    ония ден размишлявах над какво движи хората всъщност...и стигнах до мнението, че на света има 4 основни вида хора:

    ЧУВСТВИТЕЛНИ-мотивирани от чувстата си, те не тръсят логика или причина зад нищо...те често са първосигнални и това ги прави сравнително лесни за манипулиране...те са основна жертва/инструмент на чужди цели...

    КОНСТРУКТИВНИ-понеже мозъкът им работи конструктивно-продължават да градят върху вече установена идея...в общество с матереалистична ценностна система което им е поставило като най-висша цел "трябва да имаш повече!" те уформят като основна характеристика "алчност"...тези хора са адски продуктивни тъйкато влагат цялата си енергия в развитие на вече утвърдена идея

    АНАЛИТИЧНИ-мозакът им работи аналитично...те виждат, какво седи зад даден проблем, но просто приемат че "така е, няма кво да се направи"...убезмислят съществуването си отказвайки да се опитат да направят каквото и да е. понеже обществото ни е скапано, пасифистите СА песимисти...ако беше хубаво щяха да са оптимисти, но щяха да са също толкова безполезни спрямо развитието на обществото ни...

    ИДЕАЛИСТИ-поставят идеята преди всичко!!! това е защото мозакът им работи и в двете "посоки":
    аналитично- винаги търсят какво е в основата на нещата
    конструктивно- когато го намерят тръгват наобратно към определена и ясна цел(нещо което човечеството не е имало когато за първи път се е зблъсквало с проблема и затова е избирало краткотрайни решения като паричната система), лично взимайки всяко решение(вместо да приемат старото) докато не стигнат до възможно най-високата точка на развитие до която логически мога...
    за жалост те не са толкова продуктивни колкото КОНСТРУКТИВНИТЕ защото повечето им енергия отива в разшираване на знанията и разбиранията им и внимателно обмисляне и уформяне на собствени вярвания и идеологии

    ние всички неволно скачаме от един на друг вид до голяма степен...но истенският въпрос е какво искаме да бъдем...

    МРАЗЯ БЕЗМИСЛЕНИ ПОСТОВЕ В СМИСЛЕНИ ТЕМИ!!!
  10. LOC

    ~11~
    Joined: Дек '08
    Posts: 414

    offline

    тъйкато предполагам, че никой няма да прочете нищо в тая тема заради зверски огромните постове искам просто да кажа, че не ви виня ...но ви моля поне да гледате презентацията на първия пост...усобено ако не сте запознати с The Venus Project и движението Zeitgeist...97 минути които могат да променят начина по който гледате на обществото ни

    МРАЗЯ БЕЗМИСЛЕНИ ПОСТОВЕ В СМИСЛЕНИ ТЕМИ!!!
  11. Xquisite

    Untitled
    Joined: Дек '08
    Posts: 447

    offline

    Принципно не обичам и са ми съмнителни филми и книги, които петендират, че ще ми отворят очите и че ще ми кажат ИСТИНАТА. Zeitgeist е чалга-громене на конспирации. Не го издържах по две основни причини — първо - неграмотните изказвания, които повтаря, и, второ, това, че по някои от въпросите заема адекватна позиция, но я подкрепя с неграмотни, нискоинтелигентни аргументи, с което компрометира реалната контрапозиция по съответния въпрос. Частта за религията е пълна имбецилност. Не че не одобрявам наУчния подход и не че не бях чувала 98 % от посоченото преди, но тенденциозността в представянето е достойна само за съжаление към пълната бездуховност на създателите си. Американците, с тяхната патологична мисловна инвалидност, продължават да бъркат вяра с религия, морал с правила, духовност с каноничност. И не, не са синоними, баси. Религията е по- голямото зло и от масоните, банковите клики и глобалното затопляне. Скапаняци. Изобличения на религията в стил Zeitgeist винаги ограбват, като убеждават непознаващите огромна част от човешката култура, че не си струва да я опознаят. След първата част на тази гавра реших, че втората няма да я гледам. Нататък може и да е по-интересно. Не ми пука. Нищо, започващо по този дебилен начин, не заслужава вниманието ми. Това не е точно филм. Не е документален, не е и игрален. Не мога да повярвам, че има хора които се подлъгват по институциите от една страна, а от друга биха гледали такъв филм. Сигурно има, де, може би е направен за тях. Пък и к' во толкова, нека се “просвещават” хората. Все пак никой не е казал на кое трябва да се научим първо- на правописа или световната конспирация.
    В този дух мисля, че е време да пуснем тема за лъжата за кацането на Луната.

    Azzara, обичам те.

  12. Azzara

    Solar
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 422

    offline

    Xquisite каза:
    Azzara, обичам те.

    Моля X, цвете за теб.

    LOC каза:
    тоталитаризъм?!?! сигурен съм че имаш в предвид опитите ни за комунизъм? неуспешни и извратени точно от моноритарната ни ценностна система по 2 причини:

    1. този който организира трудът ни се коромпира от възможноста той да има всичко сега, вместо да работи за всички да го имаме утре
    2. факта че по-голямата част от труда тогава се е извършвала ръчно, т.е. трябва да насилваш хората да вършат еднообразни, безмозъчни и досадни задачи...а на никой не му допада това

    първия проблем се решава като се отнема човешкия фактор от уравнението...и поставим вяра в проста хладнокръвна логика....т.е. "теоритичният гигантския компютър"
    втория, чрез максимална механизация на труда...т.е. освобождаване на човечеството от еднообразни, безмозъчни и досадни задачи

    Комунизъм? Искаш да кажеш нещастните ни опити за социализъм.
    1. Да тва е ясно. Властта корумпира, а абсолютната власт корумпира абсолютно. Но те точно това предлагат във филма - абсолютна централизация при вземането на решенията. В такава ситуация политиците ще имат абсолютна власт, дори да няма пари.
    Компютърът е само инструмент. Той не разсъждава, а само пресмята. Той може да даде отговори, но истинската власт е в ръцете на този, който му задава въпросите. Напиши няколко програми, за да видиш за какво става дума.
    2. Механизацията на труда си върви от 200 години насам и то доста успешно. И все по-малко хора работят на поточни линии. Няма нужда от реформа в това отношение. Въпросът е какво ще правят хората след като не е нужно да работят.

    Плюсовете които виждам в сегашната система са следните. За да живееш добре, трябва да имаш пари. За да получиш пари, трябва да имаш работа. А за да имаш работа, трябва да вършиш нещо, от което някой друг има нужда. Ето това е социална организация. Седенето вкъщи и ползването на благата, които правителството е благоволило да ти остави не е социална организация. Първото учи хората, че трябва да работят един за друг, за да са добре. Второто - не.
    Второ, демокрацията е вид социална организация. Гласуваш за тоя, който смяташ, че има най-големи шансове да усправлява добре. И след няколко години го махат от властта, дори да управлява добре, защото властта корумпира.
    Трето, паричната система в това отношение е вид демокрация. Купуваш консервата която ти харесва и по тоя начин гласуваш за нея. След време фирмата, дето прави другия тип консерви (може и да е същата фирма) вижда, че не вървят и спира да ги прави. Или с филмите - отиваш на кино и по тоя начин гласуваш за режисьора да направи и нов филм, който той прави именно с хартийките, които е събрал. Няма филмов Цар, който да разпределя ресурсите - "Той филм да се снима, тоя - не. Тоя ще го даваме в 200 кина, тоя в 50." Просто питаш хората, дали им харесва филма или не. И паричната система е средството.
    Добре, може би и в сегашната ситуация пак има "филмов цар", но хората имат средство да го контролират - чрез паричната система.

    Паричната система не е коренът на всяко зло. Напротив, тя решава доста проблеми, които дори не си представяме, че съществуват. На времето не парите, а земите и титлите са били мярка за власта, която имаш. Шепа хора са били аристократи, останалите са били нищо без значение дали имат пари или не. И е било доста трудно да разкарат аристокрацията и да наложат сегашната система, в която всеки има мъничко власт, дори да не е политик.

    LOC каза:
    тъйкато предполагам, че никой няма да прочете нищо в тая тема заради зверски огромните постове искам просто да кажа, че не ви виня ...но ви моля поне да гледате презентацията на първия пост...усобено ако не сте запознати с The Venus Project и движението Zeitgeist...97 минути които могат да променят начина по който гледате на обществото ни

    Гледах я цялата. Още снощи.

    Learn more?
  13. wicky

    Метличка
    Joined: Дек '08
    Posts: 98

    offline

    Ок - като имам време ще го гледам! Какво правя аз по въпроса ли... Ами много преди да гледам този филм ми се повдигаше от тази безумна система в която живеем. И най-вече от излишната работа, която се налага на една голяма част от хората и неправилното разпределение на благата и т.н. направо от ушите ми извира вече това как не искам да работя за някой, който грам не ги разбира нещата, но има кинти И така - аз правя следното - с малко повечко усилия (и извъна работата - времемно надявам се) почвам да работя това, което ме радва най-много мен и което предполагам много повече ще се хареса на другите (от колкото им се харесва това което правя за дадения работодател). Второто, което правя е да говоря и с хората около мен и които виждам че също изпушват от безмислените си работи и пълната загуба на време и живот - за да осъзнаят какво именно ще ги прави най-щастливи да работят и с което ще допринесат за общото благо

    Колкото повече се опитвам да измисля как след като стане готово това което правя - да го предложа на хората и да стигне до децата, но така че да не умра от глад, защото не мога да си върна инвестицията. И как да не гледам на всичкото това като на "продукт" и "потребители", защото ми звучи крайно убидно. И парите все повече ми се струват излишни в моите планове за "осъществяване на крайната ми цел".

    Относно монитарната система и премахването й - винаги ще има някакъв вид управление. Това с изкуствения интелект от една страна ми допада - от друга съм на мнение, че хората се развиват по по-трудния начин. Вместо да развият психичните си способности - те развиват по-скоро умствените си (от гледна точка на мислене и задобряване в областта на техногогията...)

    За това, че хората са кофти по природа - това е една от интересни конспирации - че такива идеи се внедряват успешно в мисленето на хората именно за да си мислят такива неща, като това, че ако няма парична система - ще ги мързи и няма да работят. Всъшнсот съм убедена, че мързела е заболяване породено от наличието на толквоа много безмислена и скучна работа

    Azzara - това, което си написал е само идеология! Проблема е че идеята се срива именно заради банковата система и парите, които изместват всичките тези неща (защото богатите стоят над тази система с работата и т.н.)

  14. orehovka

    мускетарка
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 654

    offline

    LOC каза:
    монаритарната система

    LOC каза:
    моноритарната ни ценностна система

    wicky каза:
    монитарната система

    Frankly to say, I have no idea what are you talking about.

    Gangnam style!
  15. LOC

    ~11~
    Joined: Дек '08
    Posts: 414

    offline

    @orehovka- "monetary system"
    @Xquisite- ~човек прочел първата страница от книга има базата да си изгради мнение за нея, но все пак бих предпочел мнението на този който е прочел цялата книга~ моля те! гледай записа! обещавам, че няма грам приказки срещу религията тоя път.

    @Azzara-отново...какво е политиката и какво място смяташ, че има тя в свят кадето всичко е в изобилие...ако мога така или иначе да имам всичко което си поискам, защо вместо да се забавлявам или правя това което ме прави щастлив бих се опитвал да гоня власт над хора който нямат стимулация да вършат нещо в което не вярват за някого в когото не вярват? и още по интересно, защо те биха го направили?

    И аз вярвам, че паричната система е в основата на всичко що е грешно, горзно и зло в нашето общество...но нека погледнем трезво над въпроса...
    Парите са мерна единица за всичко нали? Труд, ресурси, риск и т.н....как да си обясним тогава жертането на това всичко с цен набавянето на още от мерната единица за него?!?
    -вкопили сме се в твърдите горива, защото те са вече установен бизнес в който има още много пари за правене...въпреки че неймоверно по-голямо количество енергия можем да добавим от екологично ЧИСТИ и лесно достъпни източници?!
    -жертваме ресурси в производството на продукти създадени с идеята за краткотраен или бързо убезмислен живот, само и само за да може да има циклично производство,продаване и копуване за да се движи капиталистическата ни икономика?
    -водим войни защото те са инжекция чист растеж за икономиката ни! с един замах намаляме безработицата(разреждайки населението на света), увеличаваме продукцията на определени продукти за еднократна употреба(коршуми, ракети, знаряди и т.н.) и набавяме си ресурси били до скоро под контрола на друг(петрол,злато,земя и т.н.)...най-якото е че печалбите са в пари, а загобите са само в животи

    Сегаа време е за приказката: Как икономическия дебилизъм уби механизацията!
    преди механизацията образованието ни е било масово ориентирано към занаятчииство, защото е било нужно голямо разнообразие от различни продуктивни единици хора (за да се прави хляб за 100 човека, 5 от тях тряа да са хлебари)...
    в началото на навлизането й, образованието ни е било пренасочено към науките, с цел изкарването на повече инжинери който да я разбират и подобряват(за да се прави хляб за 1000 човека, тряа 5 от тях да оправляват и потдържат машините)...
    след това имаше кратък бум на компютърните науки хардуерно и софтуерно(за да се прави хляб за 1000000 човека, 1 от тях тряа да наглежда машините)...
    и така от 5% до 0,0001% заетост в производството на хляб...и ся тия работни места дето са изчезнали каде са? тези хора тряа да работят нещо за да изкарват пари и да си копуват хляб нали??!? Спасението идва във формата на Обслужващия сектор, те стават сервитьори, чистачи, продавачки, касиерки и т.н....обаче механизацията тръгва да навлиза и в този сектор!!! появяват се автомати за вафлички и банкомати и т.н...пак се губят работни места?! сега кой сектор ще изхранва работниците??!........................няма кой....................какво правим тогава?.................подтискаме механизацията до колкото можем! и преставаме да изкарваме специалисти в областите който я подпомагат! правим 30 рефирми в образованието една след друга, така че да го преебем одвъд всяква идея каква е целта му, и излизат масово малоумници които просто да чистят кенефите ни, да копуват хляба и да нямат грам амбиция да бъдат нещо повече... и такааа...осъзнавайки, че механизацията ще доведе до момента в който хората не е нужно да вършат почти нищо за да имат всичко,а това би убило икономиката, нинджата, извънземното и дявола направили всичко възможно тя и всичките и приятелчета да бъдат закопани и забравени!

    Довода "какво ще правим ако не е постоянната ни нужда да се борим за оцеляване? никой нищо няма да върши!!!" е често срещан сред богаташчета, глупендери и други хора които ги е страх от скок в социалната еволюция. Отговора е много прост "всеки ще прави това което го прави най-щастлив"...аз например, също като Wicky, ще правя същото което правя и сега, самоче без стреса от крайните срокове, сваляне на качество заради недостик на пари/време, компромиси с обежденията ми за да се хареса повече на клиента/пазара. В резултат на това,аз лично, ще правя проекти който няма да са претупани или орязани откъм качество и ще са по-оригинални защото няма да наподобяват вече отвърдени тенденции на пазара...оригиналност и качество?!?!!! КАКЪВ УЖАС!
    Хората вече няма да съюзяват трудът си около проекти които са добре платени, а около такива в чиято идея вярват...О НЕ! ще работим по неща които харесваме и ни вълнуват?!!! НЕЕЕЕЕЕЕЕ!
    Красотата на цялата работа е в това, че никой нищо не ТРЯБВА да прави...всеки който се занимава с нещо ще го прави защото го обича и му е напълно отдаден! толкова ли ви плаши това?

    ако все пак вярвате, че всяко велико откритие или техническа иновация е породена от финансови подбуди, нека само споменем Айнщайн, Тесла, Пастюр, ДаВинчи, Нютон, братята Урайт и т.н...

    МРАЗЯ БЕЗМИСЛЕНИ ПОСТОВЕ В СМИСЛЕНИ ТЕМИ!!!
  16. amateur

    297
    Joined: Яну '09
    Posts: 671

    offline

    ... доста се чудих дали да пиша нещо въобще...но щом четете значи съм се начудил вече...

    Винаги в историята на човечеството съществува търсене...на нещо, което не е много ясно какво е...ама все го търсим...и вътрешно всеки човек подсъзнателно има убеденост че начина на живот който се води на цялата планета не е точно май такъв какъвто чувства че трябва да е.

    Лично аз как си промених визията за света в който живеем? По начин "случаен" на пръв поглед, но съвсем естествен и то точно навреме за психологическото и физическото ми развитие. Не мисля че мога да го обясня тук и то с "постинг" във форум, по скоро бих посочил един от пътищата които може би ще ви помогне. Да предупредя че може и да съм на абсолютно грешен път, но откакто съм си променил начина на разбиране на света, се чувствам съвършенно нов човек, изпълнен с надежди, щастлив и радостен . Предполагам че повечето хора ще си кажат нешо от сорта: "ХАХАХАХХХааа поредния балък . Бил щастлив хахахахаа. Живее в заблуда ... " и т.н. Но аз бих се усмихнал на такива хора, и то искрено, приятелски, а не с насмешка . Дори бих казал, че преди това съм живял в заблуда. Не казвам че е правилно, просто споделям моя...да речем "опит".

    Та първо бих препоръчал да се гледа един филм. Може би сте го гледали, може би не. Незнам. Заглавието на филма е : "What The Bleep Do We Know". Има го в повечто торрент сайтове, аз ще дам линк от "zamunda" --> What The Bleep Do We Know

    И след като изгледате филма, горещо бих препоръчал една книга. И нея може да сте я чели или да сте я чували. Книгата е станала бестселър, но НЕ я препоръчвам заради това. Дори напротив, ако не беше бестселър щеше да е още по-ценна според мен. Книгата се казва "Селстинското пророчество" от Джеймс Ретфийлд. Има и още три части, продължение на истроията. Книгата е написана като роман, но целта и е друга. Ето линк ---> кликни тук за да изтеглиш(111KB) , файлът (12 страници)накратко обхваща първата книга. Разбира се самата книга е много по-добре да се прочете. Ако някой изяви желание, ще дам линк и за нея.

    Дори и вашите реакции относно този филм, са обяснени защо са такива в книгата

  17. LOC

    ~11~
    Joined: Дек '08
    Posts: 414

    offline

    за тези от вас който смятате да гледате филма "What The Bleep Do We Know" препоръчвам вторият му вариант от 2006 вместо първия от 2004(към който amateur даде линк)...да кажем просто че информацията е малко по-изчистена и добре предадена според мен http://zamunda.net/details.php?id=69887&hit=1

    квантовата физика и механика е много умоизкъртваща! въпреки че честно казано не за всички има еднакъв ефект...някои хора несхващат за какво става въпрос вобще...преди известнов време успях да убедя една приятелка да го гледаме заедно...след всяка умоизкъртваща теория която се споделяше във филма аз се обръщах към нея за да видя реакцията, само за да бъда разочарован от нейния поглед като на кокошка пред ускорител на частици...натискам паузата и викам:
    -добре ли си?
    -не го разбрах това...
    превъртам назад и обяснявам със сяка тяхна стъпка какво означава това...тя:
    -аааааа! баси! това е някво жестоко!
    този процес се повтори 4-5 пъти по време на филма...криво ляво един час отгоре на целия филм до ден днешен не съм сигурен че тя разбра за какво точно стаа въпрос...но се надявам да е имало смисъл

    МРАЗЯ БЕЗМИСЛЕНИ ПОСТОВЕ В СМИСЛЕНИ ТЕМИ!!!
  18. amateur

    297
    Joined: Яну '09
    Posts: 671

    offline

    не знаех че има от 2006, ше го гледам утре.
    За "Zeitgeist" не ми е много позитивно мнението.
    А книгата за която писах, лично за мен е много важна част от търсенето на човек.

  19. LOC

    ~11~
    Joined: Дек '08
    Posts: 414

    offline

    За "Zeitgeist" не ми е много позитивно мнението.

    Защо така?

    МРАЗЯ БЕЗМИСЛЕНИ ПОСТОВЕ В СМИСЛЕНИ ТЕМИ!!!
  20. amateur

    297
    Joined: Яну '09
    Posts: 671

    offline

    Не мисля че хората са "узрели" за такъв тип идеи и затова повечто биха го отхвърлили с лека ръка. Идеята му е много добра и важна за еволюцията на хората, но първо трябва голяма част от човечеството да осъзнае какво търси. Т.е. ато се премахнат парите ще е хубаво, и хората няма да се занимават с ненужни задачи. А какво ще правят тогава? Ще се появи една празнина и мисля че голяма част от хората ще почнат да се занимават с "глупости". Според мен преди да се предприеме такава крачка трябва хората сами да си променят начина на мислене. Не мисля че повечето хора са готови именно защото има СТРАХ...и пак казвам всичко това и още мнооогооо е описано в книгата която съм споменал. В момента чета втората част и там се говори иемнно за тип икономика като в "zeitgeist", но са нужни доста предпоставки за навлизането й. Казваш че всеки ще прави това което го прави щастлив? Да така е...но много хора по света се чувстват щастливи като си земат бира в тях пред телевизора и се дръгнат(чешат) по разни места...други се чувстват щастливи като за един месец за "минали" 15 момичета...трети се друсат "щастливо"...не знам дали успявам да изразя правилно това което искам... Основната ми идея е, че много голяма част от човечеството все още не е готова за такъв преход, защото хората още не знаят какво търсят от живота...вътрешно всеки човек подсъзнателно има убеденост че начина на живот който се води на цялата планета не е точно май такъв какъвто чувства че трябва да е, но не знае какъв трябава да е...това което ни спира да еволюираме напред е страхът че няма да има смисъл живота ако не бачкаме...а това не е така, просто трябва да направим по-цялостна визия на човечеството и целия му престой на земята досега, какво сме постигнали като вид и да разберем че през цялото време нашият вид е бил на грешен път (както говорят фактите с икономиката, екологията и войните и всичко). света в който живеем не е такъв какъвто сме смятали през цялото ни развитие, още от заражденто на човешката раса...тепърва почваме да го разбираме по нов начин и да търсим верен път...и това трябва да стане идивидуално, всеки сам да преосмисли за себе си какво търси...

    май много глупости изписах дано поне да сте разбрали мойто мнение какво е След година, две, пет или след седмица дори, може и да не съм съгласен със себе си. Поне засега обаче мисля по този начин.

  21. LOC

    ~11~
    Joined: Дек '08
    Posts: 414

    offline

    тоест ти казваш, че сегашното ни общество е успяло да затъпи голяма част от човечеството до ниво в което те не искат да правят нищо с живота си...съгласен съм!с тази разлика, че точно това това е причината да искам ново общество възможно най-скоро и да съм привърженик на Zeitgeist и проекта Венера!
    Ролята на двжението Zeitgeist е точно да подтикне хората към социална еволюция! неможем просто да ги чакаме да стигнат до нея по естествения път, защото той отдавна е запушен от сегашния ред.
    Аз лично не виждам какво можете да имате против това?!

    МРАЗЯ БЕЗМИСЛЕНИ ПОСТОВЕ В СМИСЛЕНИ ТЕМИ!!!
  22. amateur

    297
    Joined: Яну '09
    Posts: 671

    offline

    Аз нямам нищо против, дори обратното. Просто мисля, че начинът по който се представя ще стресне много силно по-голямата част от хората. Ще има върли противници и то сред власт имащите и това може и да доведе до нови конфликти, защото спред новия начин на живот те са "никой". Те се идентифицират само с властта си. От друга страна, си прав че естественото ни развитие отдавна е запушено. Но няма как да се променят изведнъж 100 човека да речем. Ако успее да промени начина си на мислене един от тях, той може да промени други двама и постепенно, помежду си да се променят всичките 100. И така вече имаме 100 души които могат да променят други 100. Т.е. промяната трябва да стане индивидуално във всеки един човек. И не мисля че трябва да ги чакаме да се променят. Може да им помогнем по някакъв начин. Даже ти го правиш като споделяш идеите си и разпространяваш този филм да речем. Но не всеки се поддава на промяна. Мисълта ми е че тази маса хора които мислим по различен начин, трябва да се увеличи толкова че да наклони везните. Иначе винаги ще има съпротива от властолюбците.

    ПП: малко хаотично ми тече мисълта...спи ми са

  23. Geeki1

    Член
    Joined: Мар '09
    Posts: 159

    offline

    Единствения изход, който аз виждам е не тотален контрол на държавата и централно планиране, ами точно обратното - още по-голямо раздробяване и децентрализация. Да, проблемът са големите корпорации, както казват. А кой създава условия за съществуването им, казват? Държавата. Ами прамахнете държавата от икономиката, премахнете патентите, лицензите и другите средства за изнудване, които държавата им е давала досега и регулирайте само неща, които пазарът не може да регулира сам.
    Ако американските политици залитат по подобни идеологии, нямащи нещо общо с реалността (което се опасявам, че е точно така) не ни чака нищо добро и през следващите 8 години. Сори, че съм такъв консервативен сухар, но не съм фен на "твърдата ръка" и тоталния контрол "за доброто на всички нас".

    Saglasen sam s absolutno vsichko koeto kaza s izkluchenie na patentite.
    Ako premahnesh patenti shte ubiesh izobretatelnosta, a s razstiashto naselenie, chovechestvoto ima nujda ot tvorchesko-tehnicheski reshenia.

  24. LOC

    ~11~
    Joined: Дек '08
    Posts: 414

    offline

    Geeki1-аз не съм очаквал друго от теб. Ти си "конструктивно мислещ", с добра позиция в сегашния социален ред, избрал си да живееш и работиш в щатите и даже мисля че съм чел твое интервю кадето казваш, че анимацията е "просто бизнес"...ти нямаш изгода от промяната и очевадно не виждаш никакъв проблем със света...но не съм очаквал да подкрепиш Azzara в твърдението, че връщане, едва ли не, към племенната структура е решението на всичките ни проблеми!?

    Идеологии, нямащи нещо общо с реалноста...? това което предлага Azzara е 20 крачки назад в сегашния ред, това което "пропагандирам" аз е 30 крачки назад и 30 напред в друга посока...били сме там кадето той казва че тряа да отидем, и следвайки принципите, които вие казвате, че тряа да запазим, сме стигнали до тук...интересно ми е с колко забрани ще са нужни за да предудвратите движението на социалната еволюция на идята която защитавате......май ще тряа да се отдръпнете от принципа "това което не е забранено, е разрешено" и да се върнете на Наполеоновото "това което не е разрешено, е забранено"....? Нека навлезем в идеята ви! Дайте повече информация за това как ще спрете глобализацията и в същото време да запазим паричните подбуди на обществото?

    Да, идеологията която аз адвокирам няма нищо общо с реалността. Тя е базирана на убеждението, че система която е изградило сегашното ни общество подтиска развитието, с цел да запази себе си. Поставя "мерната единица" над това което измерва с нея...и не намирам нито едното, нито другото нормално или за редно.

    btw: не се притеснявайте, че американското правителство може да "залитне" в каквато и да е идеология говорим за държава която има подкрепена от правителстовото Water fluoridation те не са от хората които залитат

    МРАЗЯ БЕЗМИСЛЕНИ ПОСТОВЕ В СМИСЛЕНИ ТЕМИ!!!
  25. wicky

    Метличка
    Joined: Дек '08
    Posts: 98

    offline

    Искам само да дооточна пак, че безмислентото чесане и пиене на бира, друсането, кражбите и безумните убийства до една доста голяма степен са породени именно от паричната система. Ако няма пари - ценностната система ще се измести. Това, което мен малко ме гризе е че все пак неможе да се предвиди в каква посока ще се измести мисленето на хората като цяло. Сигурно ще изникнат нови проблеми от новата "система", но пак мисля, че би била далеч по-добра и проблеми все ще има, но хората ако се развиват в правилната посока ще могат и по-лесно да ги изглаждат, а и самите проблеми ще са по-малки...

  26. RottenBrain

    Член
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 352

    offline

    LOC каза:
    що за гледна точка е "просто хората са алчни по природа"...т.е. твърдиш че всички хора се раждат с вече изградена ценностна система? интересно

    Що ми слагаш думи в устата? Не, не твърдя, че хората се раждат с изградена ценностна система. Точно тя е причината да има алтруистични и всеотдайни хора. Хората са жестоки, алчни и първични с раждането си. Обществото и средата контролират (и учат самите индивиди да контролират) тези им нагони.

    You can't stop the signal.
  27. Geeki1

    Член
    Joined: Мар '09
    Posts: 159

    offline

    Идеологии, нямащи нещо общо с реалноста...? това което предлага Azzara е 20 крачки назад в сегашния ред, това което "пропагандирам" аз е 30 крачки назад и 30 напред в друга посока...били сме там кадето той казва че тряа да отидем, и следвайки принципите, които вие казвате, че тряа да запазим, сме стигнали до тук...

    Nishto novo.
    Problema s tezi 30 na zad i 30 na pred e che po-chesto si ostaviama samo s 30-te na zad.
    I komuniagite shtiaha da otskochat svetlinni godini na pred, s tiahnata ideologia, i za tova razrushiha mnogo ot tova koeto biahme, (30 na zad) no ne uspiaha da servirat vtorata chast;) i sega si ostanahme bednite rodnini na Evropa ta tursime bachkane po cial sviat kato cigani (kato mene na primer;)

    Chakai - Mao ne nareche li negovata Kulturna Revolucia (izbivaneto na milioni) " the great leap forward"?

    Dori i terminologiata ne se promenia s godinite....

  28. Geeki1

    Член
    Joined: Мар '09
    Posts: 159

    offline

    LOC каза:
    Geeki1-аз не съм очаквал друго от теб. Ти си "конструктивно мислещ", с добра позиция в сегашния социален ред, избрал си да живееш и работиш в щатите и даже мисля че съм чел твое интервю кадето казваш, че анимацията е "просто бизнес"...ти нямаш изгода от промяната и очевадно не виждаш никакъв проблем със света...но не съм очаквал да подкрепиш Azzara в твърдението, че връщане, едва ли не, към племенната структура е решението на всичките ни проблеми!?

    Tova e tvoiata interpretacia na moia jivot.
    Az se vijdam kato jetrva na socialna experimentacia, koito e priniden da tursi po-dobur jivot sred chujdenci.
    "izbor" e absstrakten koncept kogato e 2 i 200 - po-blizo e do priduna.

  29. orehovka

    мускетарка
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 654

    offline

    Приятно се изненадах как Azzara е казал с малко и прости думи, всичко, което аз бих написала с много и сложни. Поправете ме ако греша, но доколкото схващам поддръжниците на социалната еволюция в тази тема искат парите да бъдат отменени, а контролът връчен на един суперкомпютър, който ще разпределя задачите?
    Любо, понеже ти си най-ентусиазираният агитатор, я кажи как това движение си представя че ще се осъществят социалните взаимодействия без пари? Как бихте заплатили на професора си - с един наръч дърва или с услуга в натура? Забравяте, че парите не са един куп жълтици като в Duck tales, а посредник, който измерва разликите между едно и друго нещо (този посредник прави така, че да е възможно да получите ресто, ако платите пет лева за един час сечене на дърва, но никакво ресто няма да получите, ако платите една овца).

    И вторият въпрос, относно суперкомпютъра - ако идеята беше да се избира между правене на къщи от червени тухли и правене на къщи от Ytong, извинявай, ма за това не ти е нужен никакъв компютър, един обикновен чиновник може да вземе решението за доста по-малко пари. Проблемът е там, че за да има налични някакви N-брой решения, те първо трябва да са утвърдени като такива. Т.е. всяко едно действие трябва да се тества дали е удачно преди да бъде затвърдено като възможно решение. Да не забравяме обаче, че построяването и обзавеждането на Х- броя къщи ще изисква изсичането на У-броя гори и разрушаването на Z-броя планински терени заради минералите им - така че всяко решение си има цена, която един е готов да плати, но друг неминуемо е ощетен. И който взима решението трябва да знае за това и съответно да си носи отговорността. И ето къде е разликата между избраният представител и суперкомпютъра, на който уж трябва да му дадем да решава такива неща - на човека може да му се припише авторство на това решение и да бъде вкаран в затвора, ако то се окаже крайно нецелесъобразно. Докато за твоя суперкомпютър, Любо, не виждам да си му предвидил подобна съдба. Изборът между червени тухли и Ytongне въобще не е технически въпрос, щом става дума за масово строителство - това е въпрос на управление на ресурсите, а всичко, в което е замесена икономика по дифолт става социален въпрос.

    Gangnam style!
  30. Azzara

    Solar
    Joined: Дек '08
    Posts: 1 422

    offline

    Мерси Свет, познанията ми по икономика са меко казано скромни, но се опитвам. *blush*

    Geeki1 каза:
    Nishto novo.
    Problema s tezi 30 na zad i 30 na pred e che po-chesto si ostaviama samo s 30-te na zad.
    I komuniagite shtiaha da otskochat svetlinni godini na pred, s tiahnata ideologia, i za tova razrushiha mnogo ot tova koeto biahme, (30 na zad) no ne uspiaha da servirat vtorata chast;) i sega si ostanahme bednite rodnini na Evropa ta tursime bachkane po cial sviat kato cigani (kato mene na primer;)

    Chakai - Mao ne nareche li negovata Kulturna Revolucia (izbivaneto na milioni) " the great leap forward"?

    Dori i terminologiata ne se promenia s godinite....

    Много добре казано. Нищо ново. Tочно комунистите искаха да разкарат капитализма и в последствие да премахнат и парите точно като Zeitgeist. Но не стигнахме до там. И ей ме на и мен в чужбина - циганче.
    Сега се сетих, че и Хитлер е избивал евреи точно с мотива, че са златолюбци и въртят банките и икономиката на Германия за сметка на бедния и подтиснат, честен немски народ. И си е вярвал. Хем идеалист, хем въздържател - иска да премахне и банковата система. Супер. Възможно ли е Хитлер да е... добър? Е, разбира се също така е и нацист психопат.

    Значи, Geeki, имам причини да смятам, че патентите по-скоро възпрепятстват развитието на науката. Примерно като патентоваш ключова за развитието технология, силно завишаваш цените на всички поизводни технологии за десетилетия напред. А в науката дори половин година е много време. Ако патентоваме всяко научно откритие, то накрая ще е супер неизгодно да си учен.
    Авторските права е също някаква лудост да се държат 80 години след смъртта на автора. Едва ли авторът има мотивация да прави пари един век след като умре. Според мен трябва да можеш да ги регистрираш, но до не повече от 20 години.

    Сега някой ще каже, че си противореча и че давам доказателства точно за неадекватността на паричната система. Не е така. Паричната система по дефиниция е справедлива, защото се регулира сама. Примерно ако един търговец е алчен и продава на изкуствено завишени цени, друг търговец, който продава на нормални цени, ще има много повече клиенти и в крайна сметка ще е по-на сметка от алчния. По тоя начин търговците се контролират взаимно без намесата на управници и съдебна система, които да определят, кой е алчен и кой е честен търговец.

    Даже напротив - всяка една намеса на държавата в икономиката чрез закони води до неефективност и завишаване на цените. Ако нямаше закон за патентите, щяхме да си купуваме лекарствата от тоя, който ги произвежда най-добре, а не от тоя който ги е измислил. Може би звучи несправедливо, но опитът да се направи справедливо чрез закони е във вреда на всички останали. Скъпо е да купиш лиценз, за да произвеждаш патентованата стока и съответно стоката става скъпа, като тръгнеш да я продаваш. Да, законът награждава изобретателят, но вдига цените на лекарствата за всички останали.
    За съжаление рядко държавата има какво да направи, за да "подпомогне" икономиката чрез закони. Знам че звучи супер анархистко. Не призовавам към сваляне на правителството, ей.
    Но явно имам някаква анархистична жилка, понеже идеята за компютър и на който нямаш право да противоречиш ми звучи просто смразяващо. Апък толкова обичам компютри и изкуствен интелект.

    Learn more?

RSS емисия за отговорите по темата

Отговор »

Трябва влезете, за да напишете отговор.

Comics Bistro — Форум | Задвижван от bbPress | Дизайн и поддръжка от Ивайло Драганов | Хостинг от ICN.Bg