Comics Bistro — Форум » Умно село » Комикси

 1. IvailoGoranov

  Член
  Joined: Юли '15
  Posts: 5

  offline

  Здравейте на всички които посещаватe редовно благите страници на Comics Bistro !

  И под "всички" имам предвид почитатели на българският комикс, художниците които редовно споделят своите творби във форума , илюстратори , карикатуристи и др.

  Моето име е Ивайло Горанов , и някои от Вас може да ме припознаят , или да са се натъквали на мои карикатури в изданията на седмичният вестник "Дума" за периода на 2013-та , 2014-та година. Реших да направя регистрация във форума , тъй като това е най-популярният български форум конкретизиран в изявите на комикс произведения и илюстрации , както и представянето на най-добрите български художници изявяващи се в този стил.

  И защото не съм човек който обича да разпъва не нужно "локуми" , ще Ви кажа и целта на посещението ми във форума и създаването на тема с подобно "апетитно" име. Ще започна с малка пред история . Преди около две седмици , посещение от Дижо̀н (източна Франция), ми направи един много близък за мен приятел и колега, чието име за целта на темата и форума той отказа да споменавам (поради лични за него причини) . С въпросният приятел, се запознах преди повече от пет години по повод една международна изложба в която бях взел участие по онова време. Известно време след запознанството си поддържахме колегиални отношения , до денят на 2012-та година , когато той ме покани да взема участие в популярно по онова време френско комикс списание предназначено за по-млада аудитория.

  От своя страна , в началото на тази година , поканих моят френски приятел , за участие в едно самонадейно начинание което организирахме със няколко колеги . Без да изпадам в подробности , ще кажа , че моят приятел искаше да разгледа българските комикс книги (тъй като той е комикс художник , а не карикатурист като мен) , за това се опитах да се сдобия за подарък на български , който той да занесе обратно в родината си. Нещата обаче , не станаха точно така както си мислех, защото въпреки , че съм около тези среди , оказа се , на българският пазар - българските комикси се оказват в недостиг . Разбира се , нямаше как да оставя човека да си тръгне с празни ръце от България , за това реших да го изненадам с най-доброто от най-доброто в комикса което някога сме имали. А именно списание "ДЪГА" разбира се ! Търсенето ме отведе и до още няколко списания , като списание "Комикс" издавано преди доста време от "Артлайн студио" и една невероятна инициатива с която се запознах при повод моето търсене , и до днес издаваното списание "Ко-миксер" . И така , крайният вариант на моят подарък беше 21 добре запазени броя , включвайки старата и новата "ДЪГА" , един измачкан брой на списание "Комикс" (благодарение на моят приятел Павел Трифонов), всички до момента излезли броеве на новото списание "Ко-миксер" , и един луксозен подарък наречен "Кратка история на българският комикс" .

  И така по живо , по здраво моят приятел прие подаръка , и се върна в родината си , без особени впечатления от нашата държава , освен това , че за няколко дни буквално се пристрасти към таратора .
  Преди две седмици обаче , се случи нещо което дори самият аз не съм очаквал да се случи. Въпросният приятел, за който казах , че няма да споменавам име , ме потърси с голямо възхищение от направеният от мен подарък. Накратко думите му бяха , че не разбира много написаното в списанията които съм му подарил, но художниците които са създали тези комикси са върнали в него много детски спомени които са го накарали да помечтае. Особено бе впечатлен от епизодичните серии в броевете на "ДЪГА" !

  И така да си дойдем директно на въпроса . Преди две седмици , той ме потърси с предложение което не можех да откажа . Подобно на до момента издаваното списание "Ко-миксер" , той даде идеята да създадем още едно списание предназначено за автори на българският комикс, карикатуристи и илюстратори , което да даде поле за изява на младите художници и техният талант, да развият своето изкуство на една стабилна основа . Той предложи една солидна инвестиция , за печат и разпространение на първите 10 броя от въпросното списание (което за момента все още не е намерило своето име) , и всичко което остава да направим е да потърсим художници които да се присъединят към проекта.

  Каква е идеята:

  Търсим, млади - стари, опитини и не опитни, художници , карикатуристи и илюстратори които да станат част от въпросното списание представяйки на читателите своите "разкази в картинки" !

  Какво е нужно?

  Нужно е да бъдете много вдъхновен , мотивиран и съпричастен към идеята и да правите вашите комикси с любов и старание , така , че който и да ги прочете да се наслаждава с интерес на изкуството на комикса!

  Какво търсим?

  1. Търсим комикс/карикатурни истории и разкази от две до осем страници на български език.

  2. Няма значение дали комиксите ще бъдат черно бели или цветни , важното е да спазват сюжетна линия към конкретната история.

  3. Идеята е да се възроди серийният комикс , така , че търсим освен периодични комикс истории , така и завладяващи сериали с продължения в епизоди , които читателите да бъдат готови да проследят с интерес и нетърпение!

  4. Качествата на комикса трябва да са CMYK / TIFF формат А4

  Кой може да вземе участие?

  Всеки който пожелае , не зависимо дали професионалист или тепърва прохождащ аматьор , комиксите за всеки брой ще бъдат внимателно селектирани и одобрявани преди издаването на всеки брой.

  Къде и до кога да изпратя своят комикс ?

  Тъй като това е тепърва началото , и за момента проекта е все още само една идея , даваме по-дълъг срок от време , като със всеки следващ брой , при интерес списанието ще се печата на по-кратки срокове.

  Крайна дата за изпращане на комикси и материали: 1-ви януари 2016-та година!

  Разпространение

  Идеята за момента е списанието да се разпространява в по-големите вериги книжарници , и ако има интерес, в последствие да се разрастне до вестникарската бутка , като ежемесечно издание. За сега нищо не е сигурно , докато не съберем историите които ще направят брой първи!

  Контакт

  Моля всеки който прояви желание да се превърне в част от проекта , да изпрати своите комикси , и илюстрации на имейл адрес: spisanietobg@abv.bg.

  Комуникацията с авторите , и за други въпроси може да се извършва тук в темата на форума или на същият имейл адрес. Не знам за Вас , но аз съм много развълнуван от идеята , и се надявам да покажем на всички , що е то чудото на българският комикс!

  С пожелания за успех на всички автори ! Очакваме творбите ви !

  Съвсем скоро ще допълваме още информация относно целият проект и неговото развитие!

  " СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО ! "
 2. chr

  Член
  Joined: Яну '09
  Posts: 427

  offline

  Възможността да има 3та вълна "Дъга" ме изпълва с голяма радост :ДД

 3. comix-boy

  Член
  Joined: Юли '15
  Posts: 23

  offline

  Звучи интересно начинание, пожелавам ви успех! Пък и защо да не се включа и аз, ще изпратя свой комикс, дано се хареса

 4. Kefo

  КефоЗавър
  Joined: Дек '08
  Posts: 915

  offline

  С интерес чакам развитието на проекта...дано не остане само с хубавата идея както доста подобни проекти напоследък.

 5. IvailoGoranov

  Член
  Joined: Юли '15
  Posts: 5

  offline

  Нека да вмъкнем малко новини и известна доза благодарности , относно развитието на проекта.

  На първо време , забелязах , че администраторите на сайта са поставили нашата тема "залепена" за което искам да им изкажем благодарност , на тях и целият екип на ComicsBistro !

  И така какво се случва?

  От както публикувахме своята тема във форума с нас се свързаха изключително много артисти и комикс художници които отправиха към нас многобройни въпроси свързани с проекта. До момента сериозно участие и заявка за първият брой на изданието заявиха приблизително 20 комикс художника , които ни представиха невероятни произведения! Някои от имената които ще се включат в първият брой са напълно нови лица , но пък за сметка на това вярвайте ми определено има какво да покажат, други са много познати на всички ни професионалисти , чийто имена за момента ще запазим в тайна , но определено ще има за всекиго по нещо!

  Второ

  Тъй като получихме много имейли с въпроса " Какво е името на списанието? " , и нито един имейл или коментар с предложение за име , в крайна сметка взехме единодушно решение повтаряното от нас списание, списание, списание , да бъде под заглавието "СПИСАНИЕТО" ! И по-конкретно комикс "Списанието" . Мисля , че това е изключително подходящо заглавие за изданието , лесно се помни , и смятаме , че би заинтригувало читателите , особено щом представим първият брой и началните епизоди на художниците.

  Създадохме и официална страница в социалната мрежа , за по-лесна и бърза комуникация , така , че ако някой се подвизава там да посети. Тепърва там ще допълваме бъдещата информация относно целият проект и неговото развитие.

  Въпреки , че проекта е все още в своят начален стадий на развитие , и тепърва ще поставя своите стабилни основи , към него се присъединиха много млади и активни хора които заявиха желание да ни помогнат под една или друга форма.

  Благодарности на първо време на Петьо Георгиев, който се превърна в пълноправен партньор на проекта , изявявайки желание да използва своят капацитет от контакти и връзки с хора в различни сфери и дейности, за да помогне за разпространението на списанието в момента в който бъде отпечатан първият му брой.

  Много благодарим също така , на момчето което изяви инициатива и желание да създаде официален уеб сайт на проекта , и то напълно безплатно, за да улесни комуникацията с артистите и читателите , и да създаде една платформа в която всеки ще може да научи що за чудо ще бъде то "Списанието" . За момента сайтът е в процес на разработка , но се надяваме съвсем скоро да бъдем активни и по-неговите страници!

  Огромна благодарност също така на Мариан Милков, който повече от 10 години представлява и е бил директор на една от най-големите печатници в България , който предостави опита, знанията и контактите си за да ни помогне в това начинание напълно безплатно!

  Благодарим на всички които се отзоваха в помощ към проекта , под една или друга форма , и искаме те да знаят, че дълбоко оценяваме подкрепата на всеки един от вас!

  За допълнителни въпроси информация или друго , не се притеснявайте да ни притесните на имейл адрес: spisanietobg@abv.bg

  За сега толкова , когато има развитие , ще добавяме нужната информация тук, в социалните мрежи и на официалният ни сайт когато бъде завършен.

  " СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО ! "
 6. stnle

  Член
  Joined: Окт '13
  Posts: 2

  offline

 7. vasko

  василаки
  Joined: Юли '09
  Posts: 3 082

  offline

  Почакайте с шрифта за заглавието, ще го донаправя в офиса като ми свърши отпуската. ако не излезе по-спешна поръчка. Сега са твърде сбити буквите, то се вижда.

 8. IvailoGoranov

  Член
  Joined: Юли '15
  Posts: 5

  offline

  И така приятели , от няколко дни вече напълно активен в пространството може да намерите официалният web сайт на проекта "Списанието". За момента страницата е все още в своят начален стадий , и тепърва предстои да се надгражда и допълва, но сме въвели по-важното като въпроси и информация , което да помогне на художниците по-отблизо да се запознаят с идеята.

  Заповядайте още сега на страниците на spisanieto.info

  А за всякакви други въпроси , не се притеснявайте да се отправите към нашата страница в социалната мрежа ТУК.

  Щастливи сме да допълним също така , че към момента заявка за участие в изданието направиха повече от 25 професионални и не професионални комикс художници и карикатуристи, някои от които са добре познати на публиката. Предстои един наистина шарен и изпълнен със невероятни пъстри истории първи брой.

  Очаквайте

  " СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО , СПИСАНИЕТО ! "
 9. vasko

  василаки
  Joined: Юли '09
  Posts: 3 082

  offline

  Йеее Браво!

 10. orehovka

  мускетарка
  Joined: Дек '08
  Posts: 1 646

  offline

  Няма скорошни ъпдейти май?

  Gangnam style!
 11. vasko

  василаки
  Joined: Юли '09
  Posts: 3 082

  offline

  Шрифта вече е качен на фонтфабрик сайта заедно със сенсей.

 12. Vilorp

  3ир-3ир-Член
  Joined: Авг '12
  Posts: 388

  offline

  Ако все още четете тая тема да подпитам няколко неща:
  Предвижда ли се, комиксите да минат през редактор и коректор? (На сайта пред голям брой от препинателните знаци има интервали, което ми бърка в здравето.)
  Защо 52 страници? (Обемът за печат обикновено е кратен на 32, 16, 8 и 4 страници, като колкото по голямо е кратното число толкова по-добра цена може да даде печатницата. В случая 52 е кратно само на 4...)
  Има някакъв проблем с отварянето на страницата във фацето? (дава ми иконка на бинтован палец)


RSS емисия за отговорите по темата

Отговор

Трябва влезете, за да напишете отговор.

Comics Bistro — Форум | Задвижван от bbPress | Дизайн и поддръжка от Ивайло Драганов | Хостинг от ICN.Bg